Wat is PRINCE2?

PRINCE2 is een acroniem van PRojects IN Controlled Environments, version 2. PRINCE2 is gericht op het effectief managen, besturen en organiseren van projecten en is ondertussen uitgegroeid tot algemeen gebruikte standaard. Met behulp van zogenaamde best-practices wordt getracht projecten uit te voeren met minimale problemen en complicaties, wat uiteindelijk tot betere resultaten leidt binnen je bedrijf.

PRINCE2 in het kort

PRINCE2 is wereldwijd nog steeds zeer populair als projectmanagement methode. Door de process-based aanpak en de 7 principes van PRINCE2 lukt het om een goede controle over projecten te houden, van start tot einde. Projecten worden al vooraf door en door gepland en krijgen een duidelijke structuur mee en aan het einde van een project worden alle losse eindjes weer netjes bij elkaar gebracht en afgehandeld. Daarnaast wordt binnen PRINCE2 veel gebruik gemaakt van best-practices. Dit zijn goed gedocumenteerde lessen uit het verleden, waarmee geprobeerd wordt om toekomstige projecten nóg beter te laten verlopen. Klinkt goed toch?

De 7 principes van PRINCE2

  • Ieder project moet een duidelijke vraag, gedefinieerde klant, realistische voordelen en gedetailleerde kostenanalyse hebben.
  • Teams moeten leren van iedere fase van het project. Er wordt actief gezocht naar lessen en deze worden tijdens iedere stap van het project gedocumenteerd zodat ze gebruikt kunnen worden voor toekomstige projecten.
  • Rollen en verantwoordelijkheden zijn duidelijk gedefinieerd. Iedereen weet exact zijn eigen verantwoordelijkheden en die van collega’s.
  • Werk wordt vooraf duidelijk in fases gepland.
  • Projecten worden door Project Managers geleid en alleen bij uitzondering door executives overgenomen.
  • Teams houden een constante focus op kwaliteit. Deliverables worden voortdurend gecheckt op requirements met behulp van een kwaliteitsregister.
  • De aanpak word steeds passend gemaakt voor elk nieuw project.

Het PRINCE2 Project Board

Binnen PRINCE2 zijn er 7 typen rollen te onderscheiden die dan weer binnen 3 hoofdgroepen vallen. Deze hoofdgroepen zijn: Project Leiding, Project Manager en Team. Daarnaast is er in ieder project een Project Board aan wie de Project Manager regelmatig updates geeft over de voortgang van het project en eventuele problemen die op kunnen spelen. Dit Project Board bestaat typisch uit de klant, de eindgebruiker en de leverancier en voorziet op haar beurt de Project Manager van de noodzakelijke beslissingen en besluiten om een project voort te kunnen zetten. Op die manier lopen project zo min mogelijk vertraging op.

PRINCE2 bij Master it Training

Na deze korte introductie op PRINCE2 wil jij misschien meer te weten komen over deze effectieve methode en ook project na project succesvol afronden? Ontdek dan een van onze PRINCE2 Trainingen. Gegarandeerd dat die op al je wensen aansluiten! Zo kun je bij ons bijvoorbeeld de 2-daagse training PRINCE2 Foundation volgen. Hierbij wordt je volledig klaargestoomd om het officiële PRINCE2 Foundation Examen met vlag en wimpel te halen en is het zelfs mogelijk om dit examen gelijk aansluitend af te nemen. Is alleen de basis van PRINCE2 nog niet genoeg voor jou? Geen probleem, wij bieden ook de training PRINCE 2 Practitioner aan. Na 2 dagen trainen en een paar uurtjes zelfstudie ben jij er helemaal klaar voor om het officiële PRINCE2 Practitioner examen te halen. Ben jij nu ook zo enthousiast geworden over PRINCE2? Neem dan gerust contact met ons op voor de actuele examendata of andere vragen. Tot op de training!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen