Tips om optimaal te studeren

Omdat wij graag hebben dat onze cursisten zo optimaal mogelijk kunnen studeren hebben wij vandaag een blog met wetenschappelijk bewezen tips om zo veel mogelijk uit je training te halen! Deze tips zullen je erbij helpen de stof beter te onthouden en dus zorgen dat je een stuk effectiever kan studeren. Omdat wij graag hebben dat onze cursisten zo optimaal mogelijk kunnen studeren hebben wij vandaag een blog met wetenschappelijk bewezen tips om zo veel mogelijk uit je training te halen! Deze tips zullen je erbij helpen de stof beter te onthouden en dus zorgen dat je een stuk effectiever kan studeren.

1. Korte wandeling

Onze eerste tip heeft alles te maken met beweging en de frisse buitenlucht. Je hoort natuurlijk wel vaker zeggen dat het goed is om eventjes te wandelen, maar wist je dat het echt wetenschappelijk is onderbouwd dat dit je geheugen verbeterd? Hier hebben onderzoekers Carlos Salas -University of Illinois at Chicago-, Katsumi Minakata -California State University, Long Beach-, en William Kelemen -California State University, Long Beach- recentelijk een onderzoek naar gedaan. In dit onderzoek werden de deelnemers in twee groepen opgedeeld, beide groepen kregen dezelfde opdracht om een lijst woorden zo volledig mogelijk te onthouden. Het enige verschil tussen de twee groepen was dat een groep van tevoren 10 minuten buiten ging wandelen en de andere groep binnen moest zitten. Het resultaat was dat de groep die was gaan wandelen 25% meer woorden wist te onthouden dan de andere groep. Een van de redenen waarom beweging ervoor zorgt dat je cognitie verbeterd is omdat je bloeddruk en je bloedsomloop overal in je lichaam toenemen, dus ook in je hersenen. Meer bloed betekend meer energie en zuurstof en dat zorgt ervoor dat je brein beter gaat functioneren. Ook is de hippocampus, het gedeelte van je brein dat zeer belangrijk is voor leren en geheugen, erg actief wanneer je in beweging bent.

2. Korte pauzes

Naast beweging en frisse lucht is het ook erg belangrijk om regelmatig een pauze te nemen tijdens het studeren. Aangeraden wordt om telkens in blokken van 40 tot 90 minuten te leren, en om daarna een pauze te nemen van 10 minuten. Hoe vaak je zo’n pauze nodig hebt hangt er natuurlijk per persoon vanaf en ook van bijvoorbeeld hoeveel slaap je die nacht hebt gehad. Wat je in zo’n pauze doet kun je zelf invullen, wel wordt het aangeraden om niet te blijven zitten op je werkplek. Wanneer je traint bij Master it Training stimuleren we het ook om af en toe een korte pauze te nemen, door bijvoorbeeld even samen koffie te drinken of even bij te kletsen.

3. Goed plannen

Om het meeste uit je studie te halen is het van belang dat je je trainingen tactisch inplant, op dagen die jou goed uitkomen. Zo vinden sommige mensen het namelijk fijner om hun training aan een stuk door te volgen en kiezen andere cursisten er weer voor om de dagen verspreid in te plannen; wat voor jou ook het beste werkt, bij Master it Training kan het allebei! Het is natuurlijk belangrijk om je training te volgen op dagen waar je zo min mogelijk andere zaken aan je hoofd hebt, dus kies deze dagen zorgvuldig uit.

4. Geur & Kleur

Het is wetenschappelijk bewezen dat je meer concentratie kunt krijgen van verschillende geuren en kleuren. Zo zorgt blauw voor meer productiviteit en helpt het bij het behouden van je focus. Uit een onderzoek van Juliet Zhu van de UBC’s Saunders School of Business is gebleken dat mensen in een blauwe omgeving ook nog eens twee keer zo creatief zijn dan mensen die zich in een rode omgeving bevinden. Naast kleur kan ook geur een belangrijke rol spelen bij jouw concentratielevel; zo helpt de geur van citroen helpt je bij het concentreren en heeft kalmerende eigenschappen die helpen wanneer je je boos, bang of verslagen voelt. Daarnaast hebben we de geur van kaneel. Deze geur heeft stimulerende eigenschappen die je erbij kunnen helpen mentale vermoeidheid tegen te gaan en helpen je je concentratie en focus te verbeteren.

5. Wees actief

Een andere, erg belangrijke tip is dat je moet proberen actief te studeren. Dit doe je door zelf met de stof aan de slag te gaan in plaats van alleen passief naar iemand te luisteren. Dit betekent vooral de stof toepassen zodat je het echt begrijpt. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je hierdoor dingen beter én langer onthoudt. Daarnaast zorgt actief leren er ook nog eens voor dat het leren leuker wordt en zorgt het voor de nodige motivatie, dubbele winst dus!

6. Maak het leuk

Zoals net werd benoemd zorgt een actieve houding tijdens het leren ervoor dat je het als leuker ervaart. En wanneer het leren leuker wordt leer je natuurlijk ook beter! Je wordt er nieuwsgierig van en het zorgt voor motivatie. Omdat we het bij Master it Training ook erg belangrijk vinden dat het leren leuk blijft is het bijvoorbeeld mogelijk om tussendoor even wat anders te doen, zoals een spelletje op de Packman spelcomputer of een potje tafelvoetbal. Ook hebben we regelmatig leuke acties en proberen we interessante artikelen online te zetten voor de nodige afwisseling!

Studeren bij Master it Training

Dat waren onze tips om ervoor te zorgen dat je zo effectief mogelijk kunt studeren, of het nou om en IT-training of iets anders gaat! De tips sluiten goed aan bij onze unieke Active Learning lesmethode, waarmee we ervoor zorgen dat iedereen zo effectief mogelijk kan leren! Wil je meer weten over deze methode? Kijk dan hier. We proberen onze cursisten altijd zo goed mogelijk te begeleiden met o.a. actieve coaching, de mogelijkheid om aan een sta- of fietsbureau te werken en door actief met de leerdoelen van de cursisten bezig te blijven. Bekijk bij interesse in een IT-training hier ons aanbod. Misschien tot snel en succes met studeren!

Bronvermelding

Hahn, B. -14-10-2015-. How people learn: active vs passive learning. Retrieved from Openlearning: https://www.openlearning.com/blog/HowPeopleLearnActiveVsPassiveLearning Herz, R. -z.d.-. Do scents affect people’s moods or work performance?. Retrieved from Scientific American: https://www.scientificamerican.com/article/do-scents-affect-peoples/ Huffpost. -19-12-2013-. You’ve been taking breaks all wrong. Here’s how to do it right. Retrieved from Huffpost: https://www.huffingtonpost.com/2013/12/19/youve-been-taking-breaks-_n_4453448.html?guccounter=1 University of British Columbia. -6-2-2009-. Effect of colors: blue boosts creativity, while red enhances attention to detail. Retrieved from Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2009/02/090205142143.html

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen