Dit moet je weten om SQL te leren

Een database overzien is niet zo eenvoudig als het misschien op het eerste gezicht lijkt. Een beheerder werkt met grote hoeveelheden informatie, waar geen byte van verloren mag gaan. Nieuwe gegevens mogen bovendien geen wijzigingen toebrengen aan bestaande records: alle data moet veilig en professioneel worden opgeslagen. Hiervoor gebruikt men SQL, een zoektaal waarmee je moeiteloos grote hoeveelheden data opslaat, bewerkt en terugvindt.

Wat zijn SQL en SQL server?

Om goed te begrijpen hoe SQL precies functioneert, is het belangrijk om twee concepten te snappen: SQL als taal en SQL Server, de database applicatie. SQL is de afkorting van Structured Query Language, een taal waarmee een database aangestuurd, aangepast en onderzocht kan worden. Met SQL is het bijvoorbeeld mogelijk om gegevens aan een database te vinden, zonder dat je daar urenlang naar moet zoeken. Om SQL goed te gebruiken is altijd een applicatie nodig die de opbouw en structuur van de database kan herkennen, zodat de gebruiker dit niet zelf hoeft te doen. Die applicatie is SQL Server. SQL is dus de ‘taal’ die ervoor zorgt dat het programma SQL Server informatie uit de database kan halen.
>> terug naar overzicht

Wat kun je doen met SQL?

Met SQL haal je snel en accuraat belangrijke informatie uit een database. Dat doe je met behulp van query’s. Een query is een vraag die je aan de database stelt. Het antwoord op je vraag is een bepaalde selectie binnen de database. Je krijgt dus alleen de informatie te zien waar je om vraagt. Om het eenvoudig uit te leggen: je hoeft niet langer te zoeken naar een speld in een hooiberg, maar je haalt het hooi weg tot alleen de speld overblijft. Verder kan SQL gegevens in een database invoeren of bestaande records updaten. Ook kun je achterhaalde informatie verwijderen. SQL werkt niet alleen in een bestaande database, maar kan ook zelf een nieuwe dataset creëren. Vervolgens is die data weer op eenzelfde manier aan te spreken.
>> terug naar overzicht

Het leren van SQL

Wanneer je begint met het leren van SQL merk je al snel dat je verschillende richtingen op kunt. Als beginner heb je de keuze uit verschillende specialisaties:

  • Veiligheid van data
  • Aanleggen van structuur
  • Het vinden van informatie

In een database is de veiligheid van informatie ontzettend belangrijk. Met SQL kunnen verschillende bestanden in een database vergrendeld worden, zodat ze alleen zichtbaar zijn voor de juiste gebruikers. Een beheerder is verantwoordelijk voor de toegang tot deze informatie en bekijkt dus welke personen daarvoor gemachtigd zijn. Verder zorgt de beheerder dat bestanden uit een database altijd te achterhalen zijn, ook wanneer bijvoorbeeld de stroom uitvalt, of een harde schijf kapotgaat. De ontwikkelaar van de database overziet de structuur en de manier waarop de informatie is opgebouwd. Hij of zij is verantwoordelijk voor snelheid en effectiviteit. Door de juiste procedures en indexen te gebruiken, is alle data snel toegankelijk. Tot slot kun je ook leren hoe je de data in een database moet aanspreken. Dan is het zaak om effectieve query’s te leren schrijven, zodat je precies de selectie terugkrijgt waar je naar op zoek bent. Daarna moet je leren hoe je deze gevonden data zo zorgvuldig mogelijk presenteert.
>> terug naar overzicht

Een training voor elke SQL specialisatie

Welke richting je ook kiest, bij Master it Training vind je gegarandeerd een training die helemaal op jouw wensen aansluit. Bij ons kun je leren hoe je de veiligheid van een database garandeert, of hoe je data op een correcte manier structureert. Dit, en nog veel meer, leer je tijdens de training Provisioning SQL Databases. Heb je al eerder met SQL gewerkt? Dan heb je meer aan de trainingen voor gevorderden, waar je informatie krijgt over columnstore indexatie en memory optimized tables. Designing database solutions with Microsoft SQL Server is de training voor jou. Wil je alleen weten hoe je informatie uit een dataset kunt opvragen? Dan hebben wij speciale trainingen waar je de beste query’s leert schrijven! Querying data with Transact SQL training is dan jouw beste optie. Kijk hier voor een totaal overzicht van alle SQL trainingen. Wij geven je natuurlijk ook graag advies bij het maken van de perfecte keuze.
>> terug naar overzicht

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen