Wie verzamelt jouw data?

Iedereen is tegenwoordig een IT-professional. Iedereen genereert of verzamelt data. Thuis of op het werk. En deze gegevens zijn van jou of je werkgever. Ze willen je natuurlijk zo goed mogelijk beschermen. Aan wie vertrouw je jouw gegevens toe? Lees er alles over in deze blog!

Stel dat je een nieuwe laptop hebt gekocht en deze hebt aangesloten op internet. wat kan er dan allemaal misgaan? Microsoft onderschept dagelijks talloze bedreigingen. Denk aan de miljoenen geautomatiseerde phishing-e-mails. “Uw betaalrekening is geblokkeerd.” “U laat een erfenis na.” Maar ook ernstige dreigingen zoals het gijzelen van systemen doormiddel van ransomware. Criminele bendes zijn tegenwoordig minstens zo goed georganiseerd als mondiale bedrijven. In sommige gevallen jagen zelfs hele landen op uw gevoelige informatie. In dit geval hebben we het gewoon over laptops. Denk daarnaast aan alle andere apparaten die uw gegevens bevatten zoals telefoons, smart televisies, bluetooth apparaten, wifirouters en bijvoorbeeld airconditioning op wifi.

Ontwikkelingen in het IT-landschap

Bij nieuwe aankopen en technologie draait alles om vertrouwen. Hierbij speelt cybersecurity vooral een preventieve rol. Vertrouw je de persoon van wie je je apparaat hebt gekocht? Worden er regelmatig updates geïnstalleerd of stopt dit bijvoorbeeld na een jaar? Is er een standaardwachtwoord opgegeven? Al deze ongekende, nieuwe en vooral spannende kansen hebben hun keerzijden. In werkelijkheid wordt cybersecurity vaak vergeten of over het hoofd gezien. De dreiging moet echter niet worden onderschat. Als je thuis weggaat doe je immers ook de deur op slot, waarom zou je hier dan niet voor kiezen als het over je online activiteiten gaat?

Hybride werken

Werken op afstand is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Cybercriminelen richten zich vaak op kritieke infrastructuur aangezien deze vaak onmisbaar zijn. Voorbeelden zijn de zorg en volksgezondheid, informatietechnologie (IT), financiële dienstverlening en de energiesector. Supply chain-aanvallen en ransomware-aanvallen blijven elk jaar groeien en intensiveren. Cybercriminaliteit vormt een ernstige bedreiging voor de nationale veiligheid. Het is bijvoorbeeld al jaren bekend dat China en Rusland onze technologie en intellectueel eigendom als doelwit hebben. Dit klinkt voor velen van ons als een ver van mijn bed show maar niets is minder waar. Door de hoge frequentie van cyberaanvallen tegenwoordig hebben veel organisaties en werknemers kans om te maken te krijgen met een dergelijke cyberdreiging. Daarom is het belangrijk om hier ten alle tijden bewust van te zijn.

Wat kun je doen

Maar wat kun je nu doen? Allereerst is het belangrijk om een draagvlak voor cybersecurity te creëren binnen jouw organisatie. Als alle neuzen delfde kant op staan en iedereen zich bewust is van de risico’s kan er gewerkt worden aan een collectieve aanpak. Een type aanval die tegenwoordig veel voorkomt is ransomware. Bij deze aanval word je systeem gegijzeld en kan je niet bij je bestanden totdat er een bepaald bedrag aan losgeld wordt betaald. Ook benieuwd hoe je jouw organisatie hiertegen kunt beschermen? Lees er alles over in onze blog over strategieën om jouw organisatie te beschermen tegen ransomware.

Maak je organisatie weerbaar met security trainingen van Master IT

De eerste stap om je organisatie weerbaar te maken is door het trainen van werknemers. Wil jij ervoor zorgen hoe je bedreigingen kunt onderzoeken en verhelpen doormiddel van Microsoft Azure Sentinel, Azure Defender of Microsoft Defender? Bekijk dan eens de SC-200 Microsoft Security Operations Analyst training van Master IT!

Of wil je meer weten over het beheren van identiteitsconcepten en toegangsbeheer binnen Microsoft Azure AD? Neem dan eens een kijkje bij onze SC-300 Microsoft Identity and Access Administrator training!

Wil je meer informatie over één van de security trainingen van Master IT? Bekijk dan ons volledige aanbod security trainingen of neem telefonisch contact met ons op via 040 23 23 390 of stuur een email naar info@master-it.nl.

Meer blogs over data

Wat is het verschil tussen een Data Scientist en Data Analist?

Azure Synapse: wat is het en wat kun je ermee?

Transfer je data van Word naar Excel

Van data naar storytelling in enkele stappen

 

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen