Wat is TMap?

TMap, een acroniem voor Test Management Approach, is een methode voor het testen van softwaresystemen op gestructureerde en waar mogelijk, geautomatiseerde wijze. TMap geeft antwoord op de vier Wat/Wanneer, Hoe, Waarmee en Wie testvragen en is ondertussen uitgegroeid tot dé standaard voor het testen van software.

Waar komt TMap vandaan?

Ondanks de grote en interessante stappen die gezet worden in een verscheidenheid aan kwaliteitsbenaderingen, is het voor de IT industrie helaas nog steeds onmogelijk om 100% foutloze software te produceren. Testen zal altijd een belangrijke factor blijven, en is vaak al een groot gedeelte van de totale kosten van een project. Gelukkig komt hier de Test Management approach -TMap- van Sogeti B.V. in beeld! TMap structureert het testproces -white- en black-box- van softwareproducten en zorgt ervoor dat tijdlijnen substantieel verkort worden en vaste kosten omlaag gaan. Oorspronkelijk ontstaan in ons eigen Nederland, nu al weid verspreid over de hele wereld!

De vier kernprincipes

Je denkt misschien: “Hoe werkt TMap nou precies en wat doet het?” TMap heeft een blokkendoosaanpak gebaseerd op 4 belangrijke principes. Door deze principes en de vaste stappen binnen de blokken gedurende het hele ontwikkelproces in acht te houden, realiseer je volgens TMap het meest optimale testproces en lukt het als vanzelf om de vier centrale testvragen te beantwoorden. Zo beantwoord je bijvoorbeeld de Wat/Wanneer-vraag bij het gebruiken van het TMap faseringsmodel of de Waarmee-vraag bij het beschrijven van de benodigde tools en infrastructuur. Dat is het mooie aan TMap. Met het doorlopen van de stappen beantwoord je vanzelf de testvragen én volg je de volgende vier centrale principes van TMap:

  • Vereenvoudigen -vereenvoudig het werk zoveel mogelijk-
  • Industrialiseren -automatiseer routinematige klussen waar mogelijk-
  • Integreren -houdt intensief werkcontact met o.a. de gebruiker-
  • Mens Centraal -probeer een optimale mix van mindsets bij elkaar te krijgen-

Gelukkig sta je hier allemaal niet alleen voor en helpt TMap je waar mogelijk met een hele set aan gereedschappen! Niet voor niets dat TMap al jaren een bewezen effectieve methode is.

Verschillende TMap versies

Je weet nu waarschijnlijk een beetje wat TMap zoal probeert te doen. Tegenwoordig zijn er naast de traditionele TMap echter ook nog TMap NEXT en TMap HD -Human Driven-. NEXT is een soort verbeterde versie van het origineel en wordt dan ook vooral gebruikt voor de meer traditionelere testmethodes. Human Driven is echter veel meer ingespeeld op actuele trends zoals Mobile, Cloud en o.a. Agile-softwareoplossingen en -nóg- meer opgeknipt in spreekwoordelijke blokken van een blokkendoos. Op die manier ben je geen stappen aan het doorlopen wanneer die niet nodig zijn want je kijkt steeds per project welke onderdelen van het proces er écht nodig zijn. Je ziet dan ook dat Human Driven langzaam meer en meer opduikt naarmate deze trends prominenter worden.

TMap bij Master it Training

Ben jij nu óók veel bezig met softwareoplossingen en het bijbehorende testen? Dan raden wij je aan om zeker meer te leren over TMap! Wij bieden op het moment een 2-tal TMap Trainingen aan waarmee jij jezelf in klassikale setting en binnen 3 dagen transformeert tot ervaren test-professional. Kies bijvoorbeeld de TMap Suite training waarbij je niet alleen TMap HD en TMap NEXT behandelt, maar ook de tmap.net website! Heb je al iets meer voorkennis en ervaring? Dan is onze training TMap Test Master misschien wel wat voor jou. Je leert bijvoorbeeld een -master-testplan op te stellen of hoe je teststatistieken kunt analyseren. Het is allemaal mogelijk! Geïnteresseerd in onze trainingen? Twijfel dan niet op contact met ons op te nemen voor actuele trainingsdata of voor andere vragen. We nemen graag de tijd voor je. Tot op de volgende training! Chat met ons

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen