Wat is SharePoint?

26/09/2017

SharePoint is een online of offline omgeving om data te delen, organiseren en gebruiken binnen een besloten groep. De omgeving is in de vorm van een website en daardoor toegankelijk vanaf elk apparaat.

Wat is SharePoint?

Wellicht heb je al een vaag idee wat SharePoint is, maar wij lichten het nog graag wat verder en duidelijk toe. Met SharePoint online maak je inhoud op het web, waar je ook bent. Bouw websites, maak pagina’s, documentbibliotheken en lijsten om informatie met het hele bedrijf te delen. Deze bestanden bewaar je in de cloud, zodat je veilig kunt samenwerken. Voeg webonderdelen toe zoals documenten, afbeeldingen en tekst om de inhoud op te maken en aan te passen. Beheer je dagelijkse routine met bibliotheken, workflows, formulieren en lijsten. SharePoint is enorm breed inzetbaar! Zo zijn er organisaties die het gebruiken voor: · Samenwerkings- en communicatieplatform · Bestandsopslag · business intelligence · projectmanagement · Intranet · Bedrijfsprocessen te stroomlijnen · Document management Komt de volgende situatie je bekend voor? Je werkt met een aantal collega’s aan hetzelfde project en jij hebt zojuist wat aanpassingen doorgevoerd in een Word doucment. Dit mail je vervolgens naar de andere collega’s zodat zij je wijzigingen kunnen bekijken. Vervolgens voegen zij weer wat dingen toe en mailen je afzonderlijk hun versies toe. HELP? Wat is nu de goede versie? Er ontstaan op deze manier verschillende versies van één document en dat wil je voorkomen. Met SharePoint kun je in één en hetzelfde document werken en het wordt op dezelfde plek opgeslagen. Dat wil zeggen dat je elkaar niet meer hoeft te mailen en je dus niet met 10 verschillende versies eindigt. Iedereen werkt in hetzelfde document in dezelfde map op SharePoint: probleem opgelost!

SharePoint Server en SharePoint Online

Sharepoint is beschikbaar in twee verschillende varianten. De eerste is SharePoint Server, welke on-premises geïmplementeerd kan worden. Deze on-premises oplossing is volledig cloud geïnspireerd als het op de infrastructuur aankomt en levert jou de flexibiliteit en betrouwbaarheid om al je zakelijke behoeftes te voorzien. De tweede is SharePoint Online, wat een cloudservice is gehost door Microsoft. Deze versie is inbegrepen bij Office 365, maar ook apart op abonnementsbasis verkrijgbaar.

De toepassing van SharePoint

SharePoint wordt voornamelijk gebruikt voor Word en Excel bestanden die opgeslagen dienen te worden met controle over versies en aanpassingen van verschillende gebruikers. Echter kunnen alle soorten documenten opgeslagen worden met dezelfde voordelen, dit maakt veel mogelijkheden voor projecten in teams.

SharePoint versus OneDrive

OneDrive is evenals SharePoint een Microsoft oplossing om documenten online op te slaan, waarbij OneDrive bij gebruikers bekend is van de mogelijkheid voor persoonlijk gebruik. Als we het hebben over het verschil tussen beide, doelen we op de verschillen voor zakelijk gebruik. Hierbij blijft OneDrive geschikt om documenten op te slaan in de cloud als er niet de intentie is om deze documenten te delen of er gelijktijdig met andere aan te werken. Is dit wel het geval dan is SharePoint een veel geavanceerder product omdat hier versies en bewerkers worden bijgehouden. Hier kan ook het eigendom van documenten gedeeld worden en is toegang op site basis ingedeeld en niet op document basis.

Nieuw met SharePoint?

Met enkel basale computer kennis kun je al deelnemen aan onze training SharePoint2019 End User en leer je onder andere SharePoint lijsten maken en aanpassen en een SharePoint bibliotheek aanmaken.

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen