Wat is Power BI en hoe werkt het?

Wat is Power BI en hoe werkt het?

Wil je optimaal gebruikmaken van big data en de inzichten die je hieruit haalt visualiseren? Lees dan alles over Power BI en ontdek hoe deze tool werkt.

Big data vormen een belangrijke bron van kennis en inzicht in onze gedigitaliseerde samenleving en economie. Applicaties, sociale media, registratie- en trackingsystemen, databases, sensoren en slimme apparaten: het zijn allemaal databronnen die een schat aan potentieel waardevolle informatie genereren.

Juist omdat er zoveel gegevens beschikbaar zijn die ook nog eens vaak veranderen, kan het een grote uitdaging zijn om uit al die data inzichten te genereren die waardevol en up-to-date zijn. Business intelligence (BI) en de juiste tools voor data-analyse en -visualisatie helpen je hierbij. Power BI is zo’n handig en krachtig stuk BI-gereedschap. Maar wat is Power BI precies? Hoe werkt het? En wat kun je er allemaal mee? Wij vertellen het je!

Wat is Power BI?

Power BI is een BI-tool van Microsoft die je helpt bij het visualiseren en analyseren van data. Met Power BI combineer je gegevens uit verschillende bronnen en breng je ze samen in één centrale omgeving voor analyse, interpretatie en visualisatie.

Power BI bestaat uit enkele hoofdcomponenten:

  • Power BI Desktop is het fundament van de tool en doorgaans het eerste dat je gebruikt als je begint met Power BI. Je installeert het op je computer en kunt gelijk verbinding maken met gegevens in allerlei bronnen. Power BI Desktop is gratis te gebruiken.
  • Power BI Service is het SaaS-onderdeel van Power BI waarmee je gegevens die offline staan online plaatst. Power BI Service ververst en analyseert data overal, zodat je altijd beschikt over de actueelste informatie en inzichten. De dienst is ook te gebruiken op mobiele apparaten als smartphones en tablets. Voor het gebruik van Power BI service betaal je een bescheiden bedrag per maand.
  • Met de Power BI Report Builder maak je gepagineerde rapporten en deel je die in Power BI Service.       

Hoe werkt Power BI en wat kun je ermee?

Je importeert data vanuit de bron, ongeacht of het gaat om Excel-sheets, CSV-bestanden of SQL-tabellen, en zet ze in Power BI om in interactieve dashboards en overzichtelijke rapporten. Door relaties te creëren in je datamodellen, maak je snel interactieve visualisaties zoals tabellen, diagrammen en grafieken. Die combineer je vervolgens in een rapport of dashboard dat je vanuit Power BI Desktop publiceert en via Power BI Service moeiteloos deelt met directieleden, managers, collega’s of partnerorganisaties. Abstracte data worden zo mooie, interactieve grafieken en rapporten die je bovendien kunt personaliseren en vormgeven in de huisstijl van je organisatie.

Waarom Power BI?

Er zijn verschillende redenen om Power BI te gebruiken. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij.

Flexibiliteit

Power BI is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Excel, helemaal geoptimaliseerd voor het systematisch werken met big data. Je kunt geen bewerkingen doen op een enkele cel, maar alleen op grotere datasets. Power BI slaat bovendien al je bewerkingen op, waardoor je altijd probleemloos terugvindt wat je op enig moment precies hebt gedaan. Data gaan nooit echt verloren.

Data uit verschillende bronnen combineren

In een moderne bedrijfsomgeving komen gegevens vaak uit veel verschillende databronnen. Met Power BI zet je al die heterogene data moeiteloos ordelijk bij elkaar in een dashboard dat fungeert als één universeel en overzichtelijk informatiegeheel.

Visuele excellentie creëren 

De mens is vooral een visueel wezen. We nemen informatie het makkelijkst en snelst op in de vorm van infographics, dashboards, grafieken en tabellen. Met Power BI zet je datasets met een paar muisklikken om in mooie en inzichtelijke graphics.

Makkelijk informatie delen

Gemaakte rapporten en dashboards delen is een eitje en kan zonder uitgebreide mailwisselingen of lange telefoongesprekken. Je deelt de visualisaties probleemloos vanuit Power BI Desktop of publiceert ze online. In het laatste geval bepaal je heel nauwkeurig wie wel of juist geen toegang tot de informatie heeft. Omdat Power BI data automatisch ververst, weet je bovendien altijd zeker dat je met de actueelste gegevens werkt.

Afgestemd op grote datasets

Power BI is helemaal afgestemd op het omgaan met grote datasets zonder dat dit enorme hoeveelheden opslagruimte of rekenkracht opslokt. Laad je een Excel-dataset in? Dan zul je gelijk zien dat de bestandsgrootte in Power BI een stuk kleiner is dan in Excel. Het dynamisch uitvoeren van berekeningen is een andere manier waarop Power BI voorkomt dat je veel extra opslagruimte verbruikt.

Een schat aan beschikbare koppelingen

Power BI is standaard te koppelen aan meer dan honderd databronnen. Denk bijvoorbeeld aan populaire apps en programma’s als Excel, Exact Online, Google Analytics, SAP, Salesforce en Mailchimp.

Ontdek Power BI met de juiste training

Wil je ook profiteren van de kracht van geavanceerde data-analyse en gegevens vertalen naar mooie visualisaties zoals dashboards, grafieken en tabellen? Ontdek dan de mogelijkheden van Power BI met de PL-900-training ‘Microsoft Power Platform Fundamentals’. Je leert componenten van Microsofts Power Platform kennen en maakt eenvoudige Power Apps en dashboards. Daarnaast leer je hoe je processen automatiseert met Power Automate en hoe je een chatbot bouwt met Virtual Power Agents.

Meer weten?

Wil je graag meer weten over Power BI? En duik je graag dieper in deze analyse- en visualisatietool met een van onze trainingen? Bel dan gerust naar 06-48 94 37 60 of 040-23 23 390. Je kunt ook een mailtje sturen naar info@master-it.nl of het contactformulier op onze website invullen.

Meer blogs over Power BI? 

Visualisaties in Power BI: wat zijn de mogelijkheden? 

5 tips om je Power BI Dashboard overzichtelijker te maken

6 redenen waarom je Power BI zou moeten gebruiken

   

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen