Wat is Microsoft Intune en vervangt het SCCM?

Wat is Microsoft Intune? Microsoft zet zich in om hun producten Cloud-vriendelijker te maken. Eén van deze producten is Microsoft Intune. In deze blog bespreken we in welke gevallen Intune een goede vervanger van SCCM zou zijn. Als gevolg van de migratie uit de on-premise infrastructuur, zet Microsoft zich in om hun producten Cloud-vriendelijker te maken. Een van deze producten is Intune, Microsoft’s oplossing voor mobiel apparaat-/applicatiebeheer -MDM/MAM-. In deze blog bespreken we in welke gevallen Intune een goede vervanger zou zijn en in wanneer je toch echt SCCM nodig zult hebben. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw organisatie!

SCCM vs Intune: de functies en mogelijkheden

Microsoft Intune kan organisaties in staat stellen om volledig vanuit de Cloud te opereren. Maar, op dit moment biedt Intune nog niet dezelfde beheermogelijkheden als System Center Configuration Manager -SCCM-. Intune en SCCM lijken erg op elkaar. Veel organisaties kiezen ervoor om SCCM met Intune als aanvullende service te gebruiken. Organisaties met lichtere IT-resource managementbehoeften kunnen er ook voor kiezen alleen Intune gebruiken. De volgende vergelijking schetst de verschillen.

System Center Configuration Manager -SCCM-

SCCM, voorheen bekend als SMS, is de lokale systeembeheeroplossing van Microsoft. SCCM wordt over het algemeen gecombineerd met Active Directory en wordt gebruikt om de vloten van lokale Windows-machines te beheren. De afgelopen jaren is SCCM gegroeid en uitgebreid voor zowel mobiele apparaten als niet-Windows-besturingssystemen. Beheerders kunnen met SCCM onder andere de implementatie, configuratie en het beveiligingsniveau van een organisatie beheren. Daarnaast kunnen beheerders met SCCM endpoints beschermen door de Windows Defender-suite te beheren -voornamelijk antivirus- en firewallfunctionaliteit-. Andere kenmerken zijn onder meer: beheer van toegang tot bronnen, nalevingsinstellingen, OS-implementatie, beheer van software-updates, software-implementatie en legacy-ondersteuning. Op zichzelf werkt SCCM het beste voor volledig on-premise infrastructuren. Beheerders moeten er echter rekening mee houden dat het implementeren, configureren en onderhouden van SCCM wel een complex proces is. Daarom kan het lastig zijn om met SCCM te werken wanneer je niet over de juiste ervaring beschikt.

Wat is Microsoft Intune?

Intune is één van de vele tools die met SCCM kunnen worden geïntegreerd om het Cloud-compatibel te maken. Microsoft Intune wordt beschreven als een MDM/MAM-oplossing die integreert met Office 365. Je kunt het gebruiken om compliance op apparaten af ​​te dwingen en voorwaardelijke toegang in te stellen voor Office 365-applicaties en -bronnen. Meestal wordt gebruikt in combinatie met Azure Active Directory.. In het algemeen stelt een Microsoft Intune company portal beheerders in staat voorwaardelijke gebruikerstoegang te beheren, applicaties te implementeren en te authenticeren en compliancebeleid af te dwingen op eigen mobiele apparaten. Als Cloudgebaseerde applicatie werkt Intune een stuk eenvoudiger en intuïtiever dan SCCM. Dit wel met de kanttekening dat het zeer weinig verouderde ondersteuning heeft, wat betekent dat elke organisatie die alleen gebruik wil maken van Intune, Windows 10 zou moeten gebruiken. Mac- en Linux-services zijn op dit moment ook beperkt en gericht op het ‘inschrijven van apparaten’, waardoor toegang tot voornamelijk Office 365 en andere Microsoft-applicaties effectief mogelijk wordt.

Kan Intune SCCM vervangen?

Hoewel Intune een hele mooie en nuttige Cloudgebaseerde SCCM-extensie is, kan het SCCM op dit moment nog niet helemaal vervangen. Intune kan op zichzelf wel gebruikt worden, maar eigenlijk alleen bij organisaties waar Windows 10 gebruikt wordt, voornamelijk wanneer ze op mobiele apparaten werken en/of geen servers hoeven te beheren. Anders moet Intune samen met SCCM worden beheerd om sterke beheercapaciteiten te verkrijgen. Echter, wanneer het past bij je organisatie en werkwijze kan Microsoft Intune een hele waardevolle toevoeging zijn.

Meer leren over Microsoft Intune?

Bij Master it Training bieden we de MD-101 Managing Modern Desktops training aan waarin je leert hoe je een implementatiestrategie voor besturingssystemen kan opstellen en hoe je deze kan uitrollen en updaten met moderne implementatiemethodes. Hierin leer je alle in’s en out’s wat betreft onder andere Windows 10 en Microsoft Intune. Ook leer je de methodes voor implementatie en beheer van apps en browsergebaseerde applicaties en maak je kennis met de belangrijkste beveiligingsconcepten in het beheer van moderne desktops zoals authenticatie, identiteiten, toegang en nalevingsbeleid.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen