Wat is Linux?

05/07/2016

Linux is een Operating System -OS- zoals bijvoorbeeld ook Windows 8 en Mac OS dat zijn. Een Operating System is de link tussen de hardware en de software van je desktop of laptop. Zonder een Operating System kan de software niet werken. Linux bestaat zoals elk Operating System uit meerdere onderdelen met elk hun eigen functionaliteiten.

De onderdelen van het Linux Operating System:

De Bootloader Dit is het systeem dat het opstarten van het apparaat voor zijn rekening neemt en de gebruiker naar het Operating System doorverwijst als dat gebeurd is. De Kernel De kernel is het laagst gelegen level van het OS en is eigenlijk de basis. De Kernel regelt de centrale processen. De kernel stuurt ook de randapparatuur aan en bestuurd het geheugen en de Central Processing Unit -CPU-. Deamons Dit zijn alle achtergrond services die het systeem biedt, deze worden opgestart bij het aanmelden van de gebruiker of al bij het opstarten. De Shell Bij vele beter bekend als de Linux command line, hierbij worden commando’s in een tekst interface getypt om het systeem te besturen. Dit is tegenwoordig echter goed te vermeiden, als je dat niet wil hoeft je hem niet meer te gebruiken. Echter is het voor het optimale gebruik van Linux van belang om hiermee wel te werken. Graphical Server Dit is het subsysteem dat verantwoordelijk is voor het beeld op je scherm, sommige verwijzen hiernaar als X server. Desktop Environment Dit is het gedeelte van het systeem waar je als gebruiker mee te maken hebt, er zijn verschillende omgevingen te kiezen, elk met een breed aanbod aan ingebouwde applicaties om het gebruik zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Applicaties Naast alle bovengenoemde onderdelen kan er ook een breed aanbod aan applicaties worden gedownload via een centraal punt.

Waarom kiezen voor Linux?

  • Het is gratis!
  • Het systeem is gratis te verkrijgen voor zoveel verschillende apparaten als je wil.
  • Uitgebreid personalisatie aanbod: alles wat je wil kan je aanpassen, van de interface tot vele dieper liggende instellingen. In combinatie met de vrije verkrijgbaarheid van het systeem leid dit tot een voor-en-door-gebruikers platform. Als een gebruiker met veel ervaring bepaalde instellingen heeft aanpast, heeft hij het recht deze aangepaste en misschien zelfs wel geoptimaliseerde versie door te delen met anderen.
  • Het neemt minder ruimte in beslag dan vergelijkbare systemen: Linux is erg geliefd bij gebruikers met een voorliefde voor ruimte efficiëntie, het gebruikt namelijk veel minder geheugen ruimte dan soort gelijke Operating Systems. Hierdoor is het systeem ook uitermate geschikt voor het gebruik op verouderde apparaten.
  • Meest betrouwbare computer systeem: in tegenstelling tot veel andere systemen heeft Linux bijna nooit een reboot nodig. Daarnaast is Linux ook nog eens een heel stabiel systeem dat relatief ongevoelig is voor malware en virussen.

Het installeren van Linux

Het installeren van Linux kan simpel en bijvoorbeeld vanaf een USB flash drive. Na het klikken van de “Install” knop volgt er een simpele installatie wizard. Evenals het installeren van Linux zelf, is het gemakkelijk applicaties te downloaden via een centraal punt om Linux software te zoeken, vinden en installeren. Er zijn veel verschillende Distributions -ook wel versies- van Linux verkrijgbaar. Voor beginnende gebruikers tot gevorderde computer ingenieurs, voor iedereen is er een versie verkrijgbaar die de juiste uitdaging bied. Er zijn meer dan 100 populaire Distributions beschikbaar.

Meer over Linux leren?!

Ben je nog nooit met Linux in aanraking gekomen en zou je er graag wegwijs in worden? Bekijk dan de volgende trainingen:

Linux Fundamentals 

Linux Professional Institute (LPI) certificering Level 1 Examen 102

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen