Wat is kunstmatige intelligentie en wat kun jij ermee?
Artificial intelligence -AI-, ook wel kunstmatige intelligentie -KI-, is een begrip dat je steeds vaker voorbij ziet komen. Het wordt te pas en te onpas gebruikt en we weten allemaal dat het hip en happening is, maar wat houdt het nu precies in? Wat kun jíj daar mee?
Wat is kunstmatige intelligentie en hoe werkt het?
Siri, Google Maps en Netflix, het zijn diensten waar we allemaal bekend mee zijn en we misschien zelfs wel dagelijks gebruik van maken. Waar je niet direct bij stil staat is dat ze stuk voor stuk hun functionaliteit te danken hebben aan kunstmatige intelligentie. Dit is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten op zelfstandige wijze problemen oplossen. Ze reageren hierbij op impulsen uit hun omgeving en nemen aan de hand daarvan zelfstandig beslissingen. Belangrijk is; het gaat hierbij niet om rekenkracht maar om het vermogen zelfstandig te leren beslissen. Zo begrijpt Siri wat je zegt en koppelt hier een actie aan, Google Maps weet op basis van het verkeer en je reisgeschiedenis welke route je het beste kunt nemen en Netflix doet slimme suggesties op basis van wat je eerder hebt gekeken. De apparaten hebben hier natuurlijk geen bewustzijn van, maar volgen puur algoritmes en patronen op. Ook zijn deze slimme machines, software en apparaten in staat om van hun eigen fouten te leren, we spreken dan van Machine Learning.
Wat kun je met AI?
Veel mensen zijn bang voor de -snelle- ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie. Series zoals ‘Black Mirror’ schetsen een toekomst waarin we moeten vrezen voor deze technologische veranderingen. Ook experts hebben zo hun twijfels, zo zei Elon Musk -oprichter van Space X en medebedenker van Zip2, Paypal en Tesla-: “I think human extinction will probably occur, and AI technology will likely play a part in this.” En ook Stephen Hawking -wereldberoemde natuurkundige, kosmoloog en wiskundige- ziet de gevolgen somber in: “AL would take-off on its own and redesign itself at an ever-increasing rate. Humans, who are limited by slow biological evolution, couldn’t compete and would be superseded.” Naast deze zorgen was er ook de angst dat kunstmatige intelligentie tot een hoge werkloosheid zou leiden. Men was bang dat robots zodanig veel taken over zouden nemen, dat er geen mensen meer nodig zijn. Dit is echter niet gebeurd, want de robots moeten voorlopig nog door mensen geprogrammeerd en bestuurd worden.
Voordelen kunstmatige intelligentie
Ondanks dat veel mensen sceptisch zijn tegenover de ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie, zijn er ook hoopvolle toekomstperspectieven. Zo zou het ingezet kunnen worden in de gezondheidszorg voor het stellen van diagnoses en het behandelen van ziektes. Dit kan in de toekomst een hoop tijd en geld kunnen besparen waardoor er meer patiënten behandeld kunnen worden in een kortere tijd. Naast de zorgsector zullen ook andere branches hun voordeel met kunstmatige intelligentie kunnen doen. Zo zou het onder andere van pas komen met recruitment, in het onderwijs, met productieprocessen en in managementfuncties.
Leer AI toepassen met Master it Training!
De ontwikkelingen rondom kunstmatige intelligentie zijn dus in volle gang en het is nog lastig te zeggen waar het allemaal precies heen gaat. Een ding is zeker: het einde van deze ontwikkeling is nog lang niet in zicht. Wil jij meer te weten komen over dit onderwerp en/of up-to-date blijven in je kennis rondom kunstmatige intelligentie en leren hoe je deze toe kunt passen? Dan is de Microsoft Azure AI Fundamentals training misschien wel wat voor jou. In deze training leer je de concepten van Azure artificial intelligence engineering door middel van een casus waarin je een customer support Bot maakt. Deze training wordt aangeboden aan de hand van onze unieke Active Learning lesmethode. Met deze methode ga je zelf, actief aan de slag met hand-on labs waarin je je nieuwe kennis direct kunt testen en oefenen. Door de kleine klassen van maximaal 8 deelnemers is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht én is het mogelijk om je eigen praktijkcase mee te nemen om daarmee aan de slag te gaan. Dit alles natuurlijk onder begeleiding van een van onze gecertificeerde trainers. Naast deze AI-training hebben wij een ruim aanbod aan andere trainingen, dus wacht niet langer en plan jouw training in!