Wat is het verschil tussen ChatGPT-3.5 en ChatGPT-4?

ChatGPT-4 is de nieuwste en meest geavanceerde versie van de populaire tool van OpenAI. Lees wat deze nieuwe versie anders maakt dan de vorige.

ChatGPT wint razendsnel aan populariteit. Veel Nederlanders gebruiken de handige AI-chatbot al op het werk voor taken als het schrijven van teksten of code, opstellen van mails, beantwoorden van vragen en maken van templates. Omdat ChatGPT gebruikmaakt van natuurlijke taalverwerking, is de output (op wat schoonheidsfouten na) doorgaans heel acceptabel.

ChatGPT-4 is de nieuwste en meest geavanceerde versie van de populaire tool van OpenAI. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen ChatGPT-4 en -3.5 (de vorige versie)? En wat betekent dit voor de gebruiker? We tonen het in dit artikel.

Wat is ChatGPT-4?

Als je al bekend bent met ChatGPT-3.5, is de nieuwe versie in veel opzichten een feest van herkenning. ChatGPT-4 bouwt voort op de kracht van zijn voorganger, maar voegt daar de nodige functionaliteiten en extraatjes aan toe. Het is een multimodaal systeem dat tekst, video, audio en afbeeldingen kan verwerken. ChatGPT-4 is getraind met de hulp van menselijke feedback.

Een ander beestje

ChatGPT-4 deelt veel kenmerken en functionaliteiten met zijn voorganger, maar is toch een ander beestje. Tijd om wat dieper in te gaan op de belangrijkste verschillen tussen ChatGPT-3.5 en -4.

Visuele input verwerken

In tegenstelling tot GPT-3.5, kan GPT-4 visuele input verwerken. Denk bijvoorbeeld aan afbeeldingen van grafieken of werkbladen en video’s. Deze functionaliteit staat wel nog enigszins in de kinderschoenen en is volop in ontwikkeling. ChatGPT-4 kan ook vertellen wat er op een afbeelding staat en daar vervolgens iets mee doen. Vanwege zorgen omtrent misbruik is die (test)functionaliteit voor het grote publiek echter nog niet beschikbaar.

Grotere capaciteit voor meerdere taken

ChatGPT-4 kan veel meer taken tegelijk uitvoeren dan zijn voorganger. Het kan ook meer ‘lezen’ en langere teksten produceren. Dit maakt het makkelijker om processen die geschikt zijn voor AI-verrijking te stroomlijnen of versnellen. Je kunt het systeem bijvoorbeeld gebruiken om meerdere klantvragen tegelijk te beantwoorden of verschillende mails op grote schaal geautomatiseerd te versturen.

Hogere nauwkeurigheid

ChatGPT-4 geeft nauwkeurigere antwoorden en suggesties op vragen en prompts dan GPT-3.5, vooral omdat de nieuwe versie context beter begrijpt. Dat maakt ChatGPT-4 een bruikbaarder en betrouwbaarder hulpmiddel voor toepassingen die drijven op feitelijke informatie (bijvoorbeeld zoekmachines). Meer accuratesse vergroot ook het vertrouwen van gebruikers in AI-tools.

Verbeterde veiligheid

OpenAI heeft hard gewerkt om ChatGPT-4 veiliger te maken dan de vorige versies. Het controlekader is beter, terwijl de samenwerking met vakexperts op verschillende wetenschapsgebieden zorgt voor een hoger percentage betrouwbare en veilige antwoorden. 

Betaalde dienst 

ChatGPT-4 is een betaalde dienst en beschikbaar via ChatGPT Plus. De tool kost je 20 dollar (exclusief btw) per maand. 

Wel of niet overgaan naar ChatGPT-4?

Zoals je ziet beschikt de nieuwste versie van ChatGPT over genoeg verbeteringen en nieuwe functionaliteiten om een overstap aantrekkelijk en interessant te maken. Maar met GPT-4 zijn wel kosten gemoeid. Of je die wilt maken, hangt af van hoe vaak en waarvoor je de tool gebruikt. Bij sporadisch en laagdrempelig gebruik is de gratis versie prima, maar als ChatGPT inmiddels geregeld terugkomt in je processen valt de nieuwe versie zeker aan te bevelen.

Leer alles over ChatGPT en AI met onze trainingen

Wil je serieus aan de slag met ChatGPT en alles uit de nieuwe versie halen? Dan is onze training ‘ChatGPT Fundamentals’ zeker iets voor jou! Je maakt kennis met alle mogelijkheden van de tool, leert ChatGPT te gebruiken als programmeerhulp en komt erachter welke soorten chatbots er allemaal bestaan. 

Heb je al behoorlijk wat kennis van AI en wil je dieper de materie induiken? Kies dan voor onze A-102-training ‘Designing and implementing a Microsoft Azure AI Solution’. Die leert je om alle AI-gerelateerde ontwikkeling te begrijpen, Azure cognitive services te maken, configureren, implementeren en beveiligen, en conversatieoplossingen met bots te creëren. 

Meer weten?

Meer weten over ChatGPT-4 en onze AI-trainingen? Bel dan gerust naar 040-23 23 390 of stuur een e-mail naar info@master-it.nl.  

Meer blogs

Verzeker je succes met 100% slagingsgarantie

Top 10 best verkochte Microsoft trainingen 2023

Powershell voor taakautomatisering efficiëntie in IT

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen