Wat is C++?

26/08/2017

C++ is een programmeertaal en een verlenging van of aanvulling op de taal C. De taal is ontwikkeld door Bjarne Stroustrup, hij creëerde deze taal uit frustratie over bestaande talen die ofwel snel werkte ofwel goede features voor programma organisatie boden, maar nooit beide. De originele naam was “C with classes”, letterlijk C met het aanvullende concept van klassen. Dit betekend dat er object georiënteerd geprogrammeerd kan worden, in het Engels ook wel Object-Oriented Programming -OOP- genoemd. C++ is geclassificeerd als een programmeertaal van een gemiddelde moeilijkheidsgraad.

Overeenkomst met C

C++ heeft dezelfde syntax als C, dat betekend dat de regels voor wat we grammatica en spelling zouden kunnen noemen, het zelfde zijn. Dit betekend dat er karakters gebruikt worden die de computer kan begrijpen. Een Syntax Error klinkt misschien wel bekend en betekend dus dat de computer jouw karakters niet begrijpt.

Features van C++

C++ is in tegenstelling tot C object-georiënteerd en daardoor zijn er niet alleen klassen maar ook abstractie en overerfbaarheid mogelijk. C++ heeft ook een goede Standard Library -STL- met daarin data structuren, algoritme en in- en output faciliteiten.

Een voorbeeld

Onderstaand zie je hoe je “Hello, World!” programmeert in C++ gebruikmakend van de I/O stream facility, welke onderdeel uitmaakt van de C++ STL: #include int main– { std::cout << “Hello, world!”; } In dit voorbeeld zie je overeenkomsten met C zoals de manier waarop een STL ingevoegd kan worden. “#include” wordt in C en C++ hetzelfde gebruikt. Vervolgens wordt ook “int main–”, met de { } haken om het begin en einde van de functie aan te geven, op dezelfde manier gebruikt. Ook de “” om het regeleinde aan te geven is hetzelfde. Uit deze overeenkomsten merk je dat C++ inderdaad een verlenging is met dezelfde basis als C.

Waarom C++?

C++ is voor een breed scala aan projecten zeer geschikt en voor sommige projecten is C++ zelfs de enige goede optie. Het programmeren van 3D features is een game is een voorbeeld waarvoor C++ gewoon de beste keuze is. C++ is sowieso erg populair voor het gebruik in games. Ten opzichte van C biedt C++ de mogelijkheid om OOP toe te passen en dat maakt dan ook dat C++ geliefder is dan C.

Meer kunnen dan “Hello, World!”?

Dan is onze training Programmeren in C++ misschien wel iets voor jou. Deze training vereist geen specifieke voorkennis, maar ervaring met andere talen maakt het wel makkelijker. Met deze training kun je een effectieve C++ programmeur worden. Je leert in deze training onder andere de krachtige tools van de STL, project templates en code snippets.

Meer blogs

Wat is Sharepoint?

Wat is Linux?

Wat is Visual Studio?

Wat is Nintex?

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen