Wat is BiSL?

31/03/2017

BiSL staat voor Business Information Services Library en is een bibliotheek van richtlijnen in het publieke domein over Business Information Management. Het doel van BiSL is het slaan van bruggen, zowel tussen verschillende lagen binnen een bedrijf als tussen verschillende bedrijven in een supply chain.

Wat is BiSL?

Hierboven leggen we het eigenlijk al in het kort uit: BiSl. Je spreekt het uit als biesél en misschien ken je het ook wel als Business Information Service Management Library, want zo heette het voorheen. Het is een raamwerk voor het uitvoeren van informatiemanagement en functioneel beheer. Kun je het vergelijken met andere frameworks zoals ITIL en ASL? Nee, dat niet. BiSL richt zich namelijk niet op Supply, maar op Demand. Oftewel, het is gericht op de gebruikersorganisatie.

De structuur van BiSL

Binnen BiSL worden 7 verschillende categorieën processen onderscheiden: 1. Informatie coördinatie 2. Opstellen IV-organisatie 3. Opstellen informatie strategie 4. Sturende processen 5. Gebruiksbeheer 6. Functionaliteitenbeheer 7. Verbindende processen Deze categorieën worden dan weer verdeeld over verschillende lagen. Van boven naar beneden zijn dit de richtinggevende laag, de sturende laag en de uitvoerende laag. Samen vormen zij het framework voor de structurering van de processen binnen jouw organisatie.

BiSL voordeel

Het grootste voordeel is de uniformiteit van informatie die wordt gecreëerd. Hierdoor wordt de communicatie in de markt effectiever. BiSL is een geregistreerd merk van de ASL BiSL foundation. Deze foundation zorgt voor het uitbrengen van nieuwe versies van de richtlijnen en het evalueren en beoordelen van klachten en ervaringen.

Issues

Tijdens het werken met BiSL kan het natuurlijk zijn dat je ergens tegen aan loopt wat jij niet lekker vindt lopen of waarvan je denkt het dat beter of in ieder geval anders moet kunnen. Het mooie van BiSL is dat je dan een issue in kan dienen bij de stichting. Jouw issue wordt dan geëvalueerd en waar nodig wordt er iets aangepast.

Wat is BiSL Next?

Dit is de vernieuwde versie van BiSL, het doel is ook hier weer om de prestaties van het bedrijf te verbeteren door het efficiënter gebruiken van de informatie stromen. BiSL Next bestaat uit vier drivers, vier domains en vier perspectives die gezamenlijk de 12 elementen vormen.

BiSL toepassen in jouw werk?

Om met BiSL te kunnen werken moet je de nodige kennis hebben, aangezien het eigenlijk een framewerk is als leidraad voor jouw werk. Master it Training biedt trainingen aan om deze manier van werken onder de knie te krijgen. Voor alle werknemers van de organisatie is er wel een training beschikbaar. Op operationeel niveau ben jij als functioneel beheerder, kerngebruiker, super-user of applicatiebeheerder bij ons aan het juiste adres. Ben je werkzaam op tactisch niveau dan kan je al als systeemeigenaar, opdrachtgever, productmanager of budgethouder bij ons komen trainen. Ben je als programmamanager of informatiemanager aan het werk op strategisch niveau? De training BiSL Foundation is voor alle bovengenoemde functies te volgen en kan afgesloten worden met een examen om een certificaat te behalen. Waar de BiSL Foundation training vooral in gaat op de theorie van het framework gaat de training BiSL Advanced vooral in op de toepassing ervan in een organisatie. Deze training is dan ook een logisch vervolg op de ovengenoemde training en omvat dezelfde doelgroep, enkel met een hoger niveau van voorkennis. Deze training is een goede voorbereiding op het APMG examen: BiSL Advanced.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen