Windows Server 2022

Wat brengt de Windows Server 2022 release?

Op 18 augustus 2021 is de Windows Server 2022 RTM versie officieel beschikbaar gesteld (General Available) door Microsoft. Dit brengt een aantal innovaties, maar ook aanpassing in de ondersteuning met zich mee. Microsoft biedt voor het serversoftwarepakket twee opties voor ondersteuning aan:

 1. Een langdurige support versie (LTSC)
 2. En een Semi-Annual Channel versie

Deze twee hebben regelmatig feature updates en 18 maanden ondersteuning. De laatste optie zal echter niet meer aangeboden worden. Er zal dus alleen gebruik gemaakt kunnen worden van de Windows Server 2022 Long Term Servicing Channel versie. Hierbij krijgen gebruikers standaard vijf jaar ondersteuning en daarna is extended support mogelijk voor nog eens vijf jaar. Bij extended support worden in die 5 jaar aan de gebruikers dan alleen security updates en bugfixes aangeboden. In het verleden waren er kosten verbonden aan de extended support, dit is nu niet meer het geval.

Welke innovaties zitten in de Windows Server 2022 update? Hoe wordt de Windows Server 2022 iso download ter beschikking gesteld?  Wat zijn de requirements omtrent de Windows Server 2022?

Windows Server 2022 features

Dit zijn de volgende opvallende innovatieve Windows Server 2022 features:

 • HTTPS en TLS 1.3 default enabled;
 • Verbeteringen in het Admin Center voor het beheer van Virtuele machines;
 • Betere beveiliging op het gebied van Firmware (TPM 2.0);
 • Hybride mogelijkheden gebruikmakend van Azure ARC en Storage Migration Service;
 • SMB ondersteuning van AES-256 encryptie;
 • Treat protection van Windows Core versie met multi-layer security;
 • Windows Container platform verbeteringen.

Een aantal features leggen we hieronder diepgaander uit, zoals de verbeterde beveiliging, de hybride mogelijkheden met Azure en de applicatieplatform verbeteringen.

Advanced multi-layer security

De groei van cybersecurity aanvallen en de impact van deze incidenten maakt een (verbeterde) beveiliging tot een verhoogde prioriteit bij alle gebruikers. Windows Server 2022 bevat een aantal nieuwe security mogelijkheden zoals secure-core server en secure connectivity.

Secure-core server

Met de secured-core server wordt een krachtige threat protection neergezet met een multi-layer beveiliging tussen hardware, firmware en het operating systeem. Hiervoor worden de Trusted Platform Module 2.0 (TPM 2.0) en System Guard gebruikt om een Windows Server 2022 veilig op te starten en daarbij het risico te verlagen van firmware vulnerabilities. Secured-core server bevat verder ook virtualization-based security (VBS) features zoals Credential Guard en Hypervisor protected code integrity (HVCI).  Credential Guard bied preventieve verdediging voor bijvoorbeeld credentials, daar waar HVCI zich richt op de hardware om geavanceerde malware tegen probeert te houden.

Secure connectivity

Secure connectivity voegt een extra beveiligingslaag toe bij het transporteren van data. Windows Server 2022 heeft verbeteringen gemaakt aan de beveiliging van connecties door een snellere en verbeterde encryptie van HTTP en transport layer security (TLS) 1.3 standaard aan te zetten.

Hybride mogelijkheden met Azure

Microsoft voegt mogelijkheden toe voor klanten zodat ze voordelen kunnen halen uit cloud innovaties in combinatie met on-premise investeringen. Denk hierbij aan de oplossingen Azure ARC en Storage Migration Service die deze mogelijkheid bieden samen met Windows Server 2022.

Met Azure Arc kunnen gebruikers vanuit een control plane in Azure het beheer van on-premise Windows Servers uitvoeren. Het is ook mogelijk om Azure beheer functies zoals Azure Policy, Azure Monitor en Azure Defender hybride te gebruiken.

Seamless connectivity tussen file-servers in het eigen datacenter en de file-servers in Azure wordt beter mogelijk met Windows Server 2022. De vernieuwingen aan Storage Migration Service bieden gebruikers nu ook de mogelijkheid om NetAPP FAS file servers te migreren naar Windows Servers.

Applicatie platform

Met de nieuwe Windows Server release zijn een aantal platform verbeteringen gemaakt aan Windows Containers, applicatie compatibiliteit en de Windows Container Experience met Kubernetes. Een grote verbetering is het reduceren van de Windows Container image grootte , waardoor de laadtijden en performance verbeterd zijn.

Ook is het mogelijk om applicaties die afhankelijk zijn van Azure Active Directory (AAD), waarvan de container host geen lid is van het domain, group Managed Service Accounts (gMSA) te laten configureren.

Daarnaast zijn er nog verbeteringen met betrekking tot de Windows Container experience met Kubernetes, zoals ondersteuning voor host-process containers met node configuratie, IPv6, en network policy implementaties met Calico toegevoegd aan Windows Server 2022.

Download Windows Server 2022

Vanaf 2 maart 2021 is er reeds de mogelijkheid om een preview versie van Windows Server te downloaden (Windows Server 2022 ISO download). Dat is goed nieuws voor de gebruikers van de Windows Server 2022 preview versie! Windows Server 2022 is release to manufacturing (RTM) is vanaf 18 augustus 2022 officieel als download voor iedereen beschikbaar gesteld (General Available) door Microsoft. General availability wil zeggen dat je vanaf nu dan ook de technische documenten, handleidingen en ondersteuningsgegevens op kunt zoeken.

Er is een mogelijkheid, zoals bij meerdere Microsoft producten, om een 180-dagen evaluatieversie te downloaden in het Evaluation center van de Microsoft website en daarna te installeren.

Bedrijven met een Enterprise contract (SA) hebben de mogelijkheid om de RTM versie te downloaden via de subscription portal. Voor overige gebruikers zal naar verwachting enkele dagen na 18 augustus 2021 de non-evaluation versie ter beschikking komen via het internet.

Requirements

Aan de Windows Server hardware installatie worden (minimum) vereisten gesteld. Als de computer hardware lagere specificaties heeft, dan zal de software niet correct geïnstalleerd kunnen worden. De benodigde requirements verschillen per systeemconfiguratie, applicaties en gebruikte features die geïnstalleerd worden.

De systeemvereisten zijn (tenzij anders vermeldt) bij alle installaties hetzelfde (Server Core en Server met Desktop Experience) van zowel de Standard als de Datacenter versies.

Systeemvereisten Server 2022:

 • Processor:
  • 4 GHz 64-bit processor
  • Compatibel met x64 instructieset
  • NX en DEP ondersteuning
  • CMPXCG16b, LAHF/SAHF en PrefetchW ondersteuning
  • Second Level Address Translation (EPT of NPT)
 • RAM:
  • 512 MB (2 GB voor Server met Desktop Experience)
  • ECC (Error Correcting Code) als het fysieke hosts betreft
 • Opslag:
  • 32 GB (absoluut minimum)
  • Extra opslagruimte bij installatie via het netwerk
  • Extra opslagruimte voor pagefile / hibernation / dumpfiles voor systeem met meer dan 16 GB aan RAM
 • Netwerkkaart:
  • Ethernet adapter met minimal 1 GB/sec
  • PCI Express architectuur

De volgende vereisen zijn alleen nodig bij bepaalde features:

 • Systeemfirmware:
  • UEFI 2.3.1.c
  • Firmware ondersteuning voor secure boot
 • TPM:
  • Trusted Platform Module v2.0
 • Grafische kaart/monitor:
  • Super VGA (1024×768) of hoger
 • Internetverbinding:
  • Rekening houden met internetkosten bij gebruik

Windows Server 2022 Active Directory

In het Windows Server 2022 operating system zitten geen grote aanpassingen met betrekking tot Active Directory (AD). Microsoft adviseert wel om de domain controllers te voorzien van deze nieuwe Windows server versie, vanwege de verbeterde security ten opzichte van de eerdere versies van Windows server zoals Windows Server 2019.

Als beheerder kun je op 2 manieren een Windows Server 2022 domain controller (DC) toevoegen. De eerste optie is door middel van Server Manager, hetgeen gezien kan worden als de standaard manier, om een server (DC) toe te voegen of te promoten. De tweede optie, en mogelijk makkelijkere manier, is door gebruik te maken van PowerShell cmdlets.

Laatste updates bij Master IT

Meer weten over Windows Server 2022? Zodra er meer duidelijkheid is over de beschikbaarheid van een (aangepaste) Windows Server training zal hier informatie op onze website over komen te staan. Tot dat moment blijft de mogelijkheid bestaan om de Networking with Windows Server en de Windows Server Administration trainingen te volgen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen