Voorbeeld tekst, Lorem Ipsum en andere Word functies

De meeste gebruikers realiseren zich wel dat Microsoft Word meer functies heeft dan dat ze gebruiken. Deze blog legt een paar handige features, zoals Lorem Ipsum en het Clipboard, uit die goed verstopt zijn. Kende jij deze functies al?

Willekeurige voorbeeld tekst

Soms het je wel eens dat er een stukje tekst ergens getypt moet worden, gewoon om wat vulling te hebben. Waarschijnlijk heb je wel eens flink op je toetsenbord lopen kloppen voor een halve minuut om wat op het scherm te krijgen. Dat kan veel handiger. Op de plek waar je de tekst wilt invoeren type je “=Rand–” en vervolgens op [Enter] Het resultaat is een flinke lap tekst Door tussen de haakjes 2 getallen op te geven kun je aangeven hoeveel tekst je wilt. Het eerste getal bepaald hoeveel paragrafen je wilt. Het tweede getal hoeveel zinnen per paragraaf. Hieronder zie je het resultaat van twee keer de =Rand functie. Namelijk: “=Rand-1,4-” Dus 1 paragraaf, met 4 zinnen “=Rand-3,3-” Dus 3 paragrafen met 3 zinnen

Lorem Ipsum

Mijn Word staat op Engels ingesteld, vandaar de Engelse tekst. Mocht je Word op Nederlands zijn ingesteld zal het Nederlands zijn. Nu is zo’n voorbeeld tekst handig, maar soms kan het ook afleiden dat het daadwerkelijke woorden zijn. Daarom wordt bij drukkers en grafisch ontwerpers al decennia lang de “Lorem ipsum” tekst gebruikt. Deze tekst is geen begrijpelijke tekst, dus lijdt niet af, maar heeft wel een normaal woord beeld, wat betreft gebruikte letters en woord lengte. In je Word document kun je “=Lorem–” typen en vervolgens komt er een stuk tekst tevoorschijn. Ook voor de Lorem-functie geldt dat je door 2 getallen op te geven kunt bepalen hoeveel paragrafen en zinnen je wil gebruiken.

Brainstorm tool

Word wordt niet echt vaak gebruikt als een soort kladblok of brainstorm tool. De tekst komt namelijk netjes onder elkaar en als je wat aan het krabbelen bent wil juist graag op een willekeurige plek wat commentaar toevoegen. Dat kan door op de plek dat je de tekst wilt krijgen, te dubbelklikken en vervolgens beginnen te typen. Probeer het maar.

Meerdere dingen op je Clipboard

Heb je dat ook wel eens, dat je maar 1 ding kan Copy-Pasten, terwijl je 2, 3 of meer dingen vaker wilt plakken. Dat kan! Klik op het hoekje van de ribbon, naast “Clipboard”. Wanneer je dan dingen kopieert, via de knoppen in het lint of via [Ctrl]-[c], dan zie je ze hier verschijnen. Vervolgens zijn ze dan eenvoudig in je document te plaatsen door er op te klikken. Dit werkt voor teksten, maar ook bijvoorbeeld voor afbeeldingen.

Word Training

Voor meer kennis over Word en tips & tricks kun je natuurlijk altijd bij ons terecht voor een mooie training. Heb je nog weinig ervaring met Word en wil je graag bij het begin beginnen? Dan is onze Word Basis training perfect voor jou. Heb je al voldoende ervaring met Word, maar wil je er meer uit gaan halen? Dan hebben we een Word Vervolg training. Hier leer je hoe je nog beter kunt werken met Word en welke functionaliteiten jouw werk naar een hoger niveau gaan tillen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen