Simpel low-code programmeren met Microsoft Power Fx

In dit artikel duiken we wat dieper in de wereld van Microsoft Power Fx. Wat is het precies? Hoe werkt het? En wat betekent het voor de toegankelijkheid en democratisering van het developersvak? Lees verder om erachter te komen.

Low-code programmeren wordt even eenvoudig als Excel met Microsoft Power Fx

Ontwikkelen was nog niet zo lang geleden alleen weggelegd voor doorgewinterde whizzkids. Het was het domein van techneuten die geen moeite hadden met het kloppen van ellenlange reeksen complexe code. De komst van low- en no-code programmeren veranderde dat. Plots werd het ook mogelijk om met geen of weinig code de mooiste en functioneelste applicaties te ontwikkelen. De ‘citizen developer’ (ontwikkelaars en techfanaten zonder formele IT-achtergrond) was geboren.

Ook Microsoft volgt die lijn en is van mening dat iedereen een ontwikkelaar kan zijn. Een van Microsofts belangrijkste initiatieven op dit terrein is Power Fx, een programmeertaal die speciaal is ontworpen voor mensen zonder formele ontwikkelachtergrond. De belofte van Microsoft is dat low-code programmeren met Power Fx net zo makkelijk wordt als het maken van een spreadsheet in Excel.

In dit artikel duiken we wat dieper in de wereld van Microsoft Power Fx. Wat is het precies? Hoe werkt het? En wat betekent het voor de toegankelijkheid en democratisering van het developersvak? Lees verder om erachter te komen.

Wat is low-code programmeren?

Low-code is een vorm van softwareontwikkeling die gericht is op het visueel ontwikkelen van applicaties. Je maakt gebruik van een grafische gebruikerservaring met drag-en-dropmenu’s en configuraties. Je hoeft dus niet meer (veel) traditionele computercode te schrijven. Elementen van een applicatie maak je aan op basis van schermvoorbeelden en voorgecodeerde (vaak herbruikbare) bouwblokken. Logica en validaties voeg je eenvoudig toe aan de hand van een visuele flow. Tegelijkertijd heb je wel alle vrijheden die traditioneel programmeren ook biedt.

Low-code programmeren heeft een paar belangrijke voordelen ten opzichte van traditioneel programmeren:

  • Je ontwikkelt een applicatie veel sneller, omdat je heel weinig handmatige code hoeft te schrijven en veel werkzaamheden binnen het ontwikkelproces geautomatiseerd zijn.
  • Die snelheid leidt ook tot minder ontwikkeluren en lagere ontwikkelkosten.
  • Minder code betekent meestal ook minder bugs, waardoor je minder tijd kwijt bent aan het oplossen van problemen.
  • Door de kortere oplevertijd heb je meer tijd om vooruit te denken en nieuwe ideeën te testen. Zo krijgt de innovatie een boost.

Wat is Microsoft Power Fx?

Power Fx is de low-codetaal die je in heel het Microsoft Power Platform kunt gebruiken. De taal levert het volledige ontwikkelspectrum, van no-code (geen code) voor degenen die nog nooit eerder hebben geprogrammeerd, tot pro-code voor de doorgewinterde professional. Power Fx is open source, wat betekent dat iedere gebruiker toegang heeft tot de broncode van het product. De programmeertaal beschrijft bedrijfslogica in beknopte, maar krachtige formules. Je kunt de meeste logica terugbrengen tot een enkele regel met veel expressie en controle voor complexere behoeften.

De logica van Excel

Een van de bijzonderheden van Power Fx is dat de taal gebruikmaakt van de logica van een programma waar veel mensen mee bekend zijn: Microsoft Excel. Power Fx gebruikt dezelfde syntax en werkt op een gelijkaardige manier. Doe je een kleine aanpassing in de code? Dan verschijnen, net als in Excel, eventuele wijzigingen direct in realtime op het scherm. Formules die je al kent van Excel maken hun intrede in de taal als je werkt met Power Fx.

In tegenstelling tot bij een klassieke programmeertaal, hoef je geen rekening te houden met variabelen. Die complexe materie is het domein van Power Fx dat jij niet hoeft te betreden. Power Fx koppelt eenvoudige formules aan concrete objecten, net zoals Excel formules linkt aan cellen. De celverwijzingen in Excel zijn in Power Fx dus vervangen door verwijzingen naar de eigenschappen van besturingselementen. Ook de in Power Fx gebruikte typen, operatoren en functiesemantiek liggen zo dicht mogelijk bij Excel.

Evenals Excel is Power Fx niet objectgeoriënteerd. In sommige talen wordt de lengte van een tekenreeks bijvoorbeeld uitgedrukt als een eigenschap van die tekenreeks. Excel en Power Fx kiezen in plaats daarvan voor de termen van een functie. Power Fx en Excel zijn ook allebei declaratieve talen. Dit betekent dat de basiselementen geen opdrachten zijn, maar beschrijvingen die tot ingewikkeldere beschrijvingen worden samengesteld. In de praktijk wordt het meeste werk gedaan door middel van pure functies zonder neveneffecten, waardoor Power Fx, net als Excel, ook een functionele taal is.

Hoe werkt het Microsoft Power Fx?

Power Fx stelt medewerkers in staat om direct te werken in Excel-achtige formulebalken of codetekstvensters van Visual Studio. De belangrijkste functionaliteit is dat de taal eenvoudige formules koppelt aan concrete objecten. Microsoft geeft hiervoor het voorbeeld van een slider in een toepassing waarmee je de achtergrondkleur kunt aanpassen.

Je kunt de slider via PowerApps als element toevoegen aan je applicatie. Met Power Fx kun je de slider voorzien van eigenschappen en dus op dynamische manier de achtergrondkleur aanpassen. Bovendien kun je direct aangeven dat de tekstkleur op de pagina bijvoorbeeld van zwart naar wit moet veranderen, als de achtergrond te donker wordt. Dat doe je via formules die gekoppeld zijn aan het slider-object. Het stukje programmeertaal staat zo los van het grotere geheel, iets wat bij de meeste klassieke programmeertalen niet het geval is. Power Fx dient elementen en formules dus op in hapklare brokjes.

Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke elementen die de werking van Power Fx bepalen

  • Een compiler zorgt ervoor dat het programma altijd gesynchroniseerd is met de gegevens waarop het bewerkingen uitvoert.
  • Bedrijfslogica kun je terugbrengen tot beknopte en krachtige formules.
  • Power Fx gebruikt dezelfde syntaxis en functies voor gegevens die lokaal in het geheugen zijn opgeslagen en maakt op afstand verbinding met een database of service. De gebruiker hoeft dus niet na te denken over dit onderscheid.
  • Je hoeft Power Fx niet te kunnen lezen en schrijven om logica uit te drukken. Voor veel aanpassingen en logica maak je gebruik van eenvoudige schakelaars en UI-bouwfuncties.
  • Power Fx is ook geweldig in het samenvoegen van componenten en services die zijn gebouwd door professionals. Kant-en-klare connectors bieden toegang tot honderden gegevensbronnen en webservices.

Low-code trainingen

Power FX heeft de potentie om zich te ontwikkelen tot een gamechanger. Het ontwikkelen van applicaties komt voor nog meer mensen binnen handbereik. Wil jij ook toetreden tot het groeiende legertje citizen developers? En wil je de wonderlijke wereld van low-code programmeren met Power Fx ontdekken? Volg dan een van onze low-code trainingen.

  • De training ‘Microsoft Power Platform App Maker’ leert je om apps te bouwen die taken en processen voor je team vereenvoudigen, automatiseren en transformeren.
  • De training ‘Power Automate/Microsoft Flow’ geeft je de kennis en het vertrouwen om de juiste acties en logica voor jouw zakelijke workflows te selecteren. Flow is ontworpen om de verschillende producten in Office 365 met elkaar te verbinden en om koppelingen te maken met andere oplossingen die on-premises of op het web draaien.

Meer informatie?

Wil je meer weten over low-code ontwikkelen en Power Fx? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 06 30 74 45 03/040 23 23 390 of te mailen naar info@master-it.nl. Of je kunt ons contactformulier invullen!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen