Multicloud versus hybrid cloud

Multicloud versus hybrid cloud: waar ga jij voor?

Steeds meer bedrijven stappen over naar de cloud. Lees verder om alles te weten te komen over de multicloud en hybrid cloud en de verschillen tussen deze twee modellen.

Cloud computing neemt momenteel een hoge vlucht. Steeds meer organisaties zetten hun applicaties, data en (delen van) hun infrastructuur in een cloudomgeving neer. De reden? In een digitale wereld waar flexibiliteit, schaalbaarheid en plaatsonafhankelijk werken van groot belang zijn, biedt de cloud nu eenmaal veel meer mogelijkheden dan een ‘onbeweeglijk’ IT-landschap dat on-premises staat.

Bij het selecteren van een cloudoplossing heb je diverse opties. Zo kun je kiezen voor bijvoorbeeld een publieke of private cloudoplossing, maar ook voor twee modellen die feitelijk het beste van die twee werelden combineren: de multicloud of de hybrid cloud. In dit artikel gaan we dieper in op de multicloud en hybrid cloud en bespreken we de verschillen tussen deze twee cloudtypen. Daarnaast belichten we de voor- en nadelen van de twee oplossingen.

Wat is een multicloud?

De naam verraadt al een beetje wat een multicloud precies is: het gebruiken van meerdere cloudplatformen naast elkaar. Denk bijvoorbeeld aan een organisatie die zowel Microsoft Azure als AWS, en misschien ook nog wel het Google Cloud Platform, inzet voor het runnen van verschillende bedrijfsprocessen en workflows. Bepaalde applicaties draaien bijvoorbeeld in Azure, terwijl de infrastructuur grotendeels op AWS staat.

Het ontstaan van een multicloudomgeving is niet altijd het resultaat van een bewuste, langjarige strategie, maar vaak het resultaat van een organisch groeiproces. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin een bepaalde afdeling werkt met Microsoft-technologie, en daardoor logischerwijs uitkomt bij Azure, terwijl een andere bedrijfsunit kiest voor AWS omdat dat cloudplatform beter past bij de specifieke werkzaamheden die men daar uitvoert.

Wat is het verschil tussen een multicloud en hybrid cloud?

Een andere term die veelvuldig rondzingt in IT- en techkringen is de hybrid cloud. Soms wordt dit cloudtype behandeld als synoniem van multicloud, maar er zijn in de praktijk toch wel duidelijke verschillen tussen deze twee cloudtypen.

De multicloud is een cloudarchitectuur waarbij de gebruiker meerdere public of private clouds naast elkaar gebruikt en/of samenvoegt. Het gaat meestal om meerdere clouds van hetzelfde type. Kies je voor een architectuur waarin publieke en private clouds samenkomen en beheerd worden als één entiteit? Dan heb je een hybrid cloud.

Een multicloudomgeving bestaat uit afzonderlijke clouds voor verschillende taken die vaak van meerdere aanbieders afkomstig en van elkaar gescheiden zijn. Een hybrid cloud maakt gebruik van diverse public en private clouds die vaak samenwerken als een enkele architectuur om dezelfde taken uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een enterprise-app die resources kan afleiden van zijn private cloud om zijn SaaS-app te ondersteunen tijdens periodes van piekbelasting. De multicloud en hybrid cloud kunnen ook samenkomen in één architectuur. Denk bijvoorbeeld aan een multicloud die een onderdeel vormt van een grotere hybride cloud.

Wat zijn de voor- en nadelen van een multicloud?

De multicloud is hard op weg om een van de populairste IT-modellen te worden. Dit cloudtype heeft dan ook een aantal belangrijke voordelen.

  • Omdat je niet op één paard wedt en diensten en technologie van meerdere cloudaanbieders gebruikt, slinkt het risico op een vendor lock-in. Hierdoor wordt een organisatie flexibeler en wendbaarder, terwijl je tegelijkertijd risico’s (downtime, matige service bij een bepaalde aanbieder) spreidt.
  • Je kunt beter tegemoetkomen aan specifieke wensen van afdelingen of individuele gebruikers. Sluit AWS beter aan op iemands kennis en wensen dan Azure of vice versa? Met een multicloud schakel je probleemloos tussen meerdere public of private clouds.
  • Disaster recovery wordt makkelijker omdat je resources kunt onderbrengen op meerdere locaties.
  • Een multicloud kan je ook helpen bij het verbeteren van je geografische spreiding. Je plaatst een platform makkelijker dicht bij de doelgroep, waardoor latency (vertraging in de dataoverdracht) nauwelijks nog een probleem is.
  • Public clouds kenmerken zich door een ongelooflijk snelle doorontwikkeling van platformen en functionaliteiten. Met een multicloud profiteer je optimaal van de verbeteringen die de verschillende aanbieders doorvoeren om de concurrentie voor te blijven.

Een multicloud heeft ook een potentieel nadeel. Het inrichten en onderhouden van zo’n cloudomgeving is namelijk een complexe en kennisintensieve klus waar je gespecialiseerd IT-personeel voor nodig hebt. En die mensen zijn op de krappe IT-arbeidsmarkt lastig te vinden. En als je ze al vindt, zijn ze vaak duur. Zonder adequate aansturing krijg je al snel te maken met ‘cloud sprawl’: een ongecontroleerde wildgroei aan clouddiensten of verschillende public clouds. Het inhuren van een goede en betrouwbare managed service provider kan uitkomst bieden.

Verder ben je op het vlak van security grotendeels afhankelijk van het beleid en de tooling van de cloudaanbieders. Je mist dus, zeker in een public multicloud, een stukje eigen regie over je veiligheidsbeleid. Gelukkig zien cloudreuzen als Microsoft, Amazon en Google het belang van cloudveiligheid wel in en besteden ze er veel tijd, resources en financiële middelen aan.

De voor- en nadelen van de hybrid cloud

Een hybrid cloud geeft je de mogelijkheid om de cloud helemaal naar de behoeften van je bedrijf in te richten. Je kunt generieke applicaties die voor veel mensen beschikbaar moeten zijn bijvoorbeeld in een public cloud zetten, terwijl je privacygevoelige en bedrijfskritische data opslaat in een strenger afgeschermde private cloud. Wat betreft veiligheid ben je zelf meer ‘in control’ dan wanneer je gebruikmaakt van een publieke multicloud. De hybrid cloud is perfect voor bedrijven die schommelingen ervaren in het gebruik van resources. Wanneer de private cloud maximaal gebruikt wordt, schakel je eenvoudig over naar de public cloud. Andersom gaat net zo makkelijk.

Een nadeel van de hybrid cloud is de complexiteit. Je hebt niet alleen te maken met meerdere clouds van hetzelfde type, maar zelfs met meerdere cloudvarianten. Alle koppelingen goed uitvoeren, bepalen welke data en applicaties je in de public of juist in de private cloud wilt hebben, medewerkers trainen in het schakelen tussen de verschillende omgevingen; het is een operatie waar best wel wat kennis en tijd in gaat zitten.

Welke strategie past bij mij?

Welk cloudtype de beste optie is voor jouw organisatie, hangt helemaal van je wensen, behoeften en organisatiestructuur. Verwerk je veel gevoelige data? Dan is een hybrid cloud de beste optie omdat je dan naast de toegankelijke public clouds de beschikking hebt over goed afgeschermde private clouds. Maak je vooral gebruik van generieke applicaties en de innovatiekracht van de grote public clouds? Dan ligt een multicloud wat meer voor de hand.

Ook de architectuur bepaalt welk cloudtype optimaal aansluit bij jouw organisatie. Ben je op zoek naar een cloudomgeving die je als één entiteit kunt beheren? Dan is de hybrid de beste match. Voel je daarentegen meer voor een ‘lossere’ architectuur, waarbij je verschillende clouds makkelijker door elkaar en taak- of afdelingsspecifiek gebruikt? Dan is de multicloud waarschijnlijk helemaal jouw ding.

Wegwijs in de cloud met de trainingen van Master IT

Wil je wegwijs worden in de veelzijdige wereld van de cloud en alle ins en outs van de multicloud en hybrid cloud leren kennen? Volg dan een van de cloudtrainingen van Master IT. Tijdens de training ‘CompTIA Cloud Essentials+’ leer je hoe je de efficiëntie kunt verhogen, kosten kunt beheren en beveiligingsrisico’s kan verminderen door over te stappen op cloudtechnologie. Deze training is specifiek gericht op medewerkers die besluiten moeten nemen over het invoeren van cloudtoepassingen.

De training ‘CompTIA Cloud+’ laat je kennismaken met cloudgebaseerde infrastructuurdiensten in de context van bredere IT-systeemactiviteiten, ongeacht het platform. Jij leert vaardigheden die nodig zijn voor het implementeren en automatiseren van veilige cloudomgevingen die de hoge beschikbaarheid van bedrijfssystemen en gegevens ondersteunen.

Meer weten of een van onze trainingen boeken? Bel dan gerust naar 06 30 74 45 03/040 23 23 390, stuur een e-mail naar info@master-it.nl of vul het contactformulier op onze website in.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen