Microsoft zwaait Internet Explorer uit

Microsoft heeft aangekondigd op woensdag 15 juni 2022 grotendeels te stoppen met het ondersteunen van hun browser Internet Explorer. Na ruim 25 jaar is het doek dan eindelijk gevallen voor de ooit zo populaire browser. Lees in deze blog van Master IT over de opkomst en neergang van Internet Explorer

Microsoft Internet Explorer was jarenlang de populairste en meest gebruikte browser wereldwijd. In 1995 had Internet Explorer 90% van de markt in handen. Maar begin jaren 2000 ontstond er steeds meer concurrentie voor de browser van Microsoft. Apple’s browser Safari lanceerde in 2003 en werd goed ontvangen. In 2008 kwam tech-gigant Google met hun browser Chrome op de markt. Door deze nieuwe browsers werd het voor Internet Explorer steeds lastiger om marktaandeel te behouden. Hierdoor liepen de gebruikersaantallen van Internet Explorer gestaag terug. Het leek ons daarom interessant om de opkomst en neergang van Internet Explorer onder de loep te nemen.

De introductie en opkomst van Microsoft Internet Explorer

Het internet zoals we vandaag de dag kennen is pas ontstaan na de introductie van HTML ofwel hypertext markup language. Hierna is Microsoft begonnen met het ontwikkelen van Internet Explorer. Door het gebruik van HTML waren webpagina’s overzichtelijk weer te geven. Hierdoor steeg de populariteit van het gebruik van een browser en kreeg Internet Explorer na de introductie een boost. Al snel was het de meest gebruikte browser wereldwijd met als toppunt een marktaandeel van maar liefst 90%. Door het gebruiksgemak en overzichtelijkheid van de browser was deze voor veel gebruikers toegankelijk. Een slimme zet was het feit dat Microsoft hun besturingssystemen standaard met Internet Explorer leverde. Hierdoor hadden gebruikers direct een gereedstaande browser op hun computer.

De neergang van Microsoft Internet Explorer

Rond 2005 zakte het wereldwijde marktaandeel van Internet Exlorer voor het eerst onder de 50%. De reden hiervan was de opkomst van andere browsers zoals Safari, Chrome en Mozilla Firefox. Safari en Chrome stegen in populariteit door de opkomst van smartphones en Mozilla Firefox bood veel voordelen op het gebied van flexibiliteit en het gebruiken van plug-ins. Wanneer je dit vergelijkt met de traagheid van Internet Explorer is er al snel een conclusie getrokken.
Het gebruikersgemak van de concurrerende browsers was iets waar Internet Explorer niet mee kon concurreren waardoor het langzaam maar zeker marktaandeel verloor.

Ondersteuning stopt grotendeels

Op 15 juni 2022 stopt Microsoft grotendeels met de ondersteuning voor Internet Explorer. In de praktijk betekent dit dat de browser niet meer op Windows 10 en latere versies van Windows ondersteund wordt. Op Windows 11 is de browser standaard niet aanwezig, Microsoft Edge is daar de standaardbrowser.

Toch blijft Microsoft Internet Explorer voorlopig op enkele oude besturingssystemen, serversversies en software met ondersteuning voor lange termijn nog wel ondersteund. In de komende maanden gaat Microsoft langzamerhand doorverwijzen naar hun huidige standaardbrowser Microsoft Edge. In de fase hierna komt er een update die de internetbrowser permanent uitschakelt. Einde verhaal voor Microsoft Internet Explorer.

afbeelding logo's browsers

Alternatieven voor Microsoft Internet Explorer

Ondanks het feit dat vrijwel alle oude gebruikers van Internet Explorer inmiddels al zijn overgestapt is het toch handig om bekend te zijn met de alternatieven. Daarom hieronder de populairste alternatieven voor Internet Explorer op een rij:

 • Google Chrome:
  Google’s browser Chrome is wereldwijd de populairste browser met
  een marktaandeel van 58%. Door de hoge gebruiksvriendelijkheid
  voor zowel computer als mobiel is dit de beste keuze voor de
  meeste gebruikers
 • Safari
  De standaardbrowser die wordt geleverd op Apple-producten is
  Safari. Met een marktaandeel van 23% is dit naast Chrome de
  populairste browser wereldwijd. Door het hoge gebruikersgemak in
  combinatie met Apple-producten is dit de beste keuze voor het
  browsen op je Macbook of Ipad.
 • Microsoft Edge
  Natuurlijk kan de huidige standaardbrowser van Microsoft niet in
  dit lijstje ontbreken. Met 6% wereldwijd marktaandeel staat
  Microsoft Edge op plaats 3 van meest gebruikte browsers.
 • Mozilla Firefox
  Mozilla Firefox staat met 4% wereldwijd marktaandeel op,
  toevallig, positie 4 van meest gebruikte browsers. Door de
  flexibiliteit binnen deze browser en de ruime keuze aan extensies
  en plug-ins is deze favoriet onder de wat intensievere gebruikers.

Wil je meer informatie over één van de Microsoft trainingen bij Master IT? Neem dan gerust contact met ons op via WhatsApp, telefonisch via 040 23 23 390 of stuur een mail naar info@master-it.nl
Je kunt ook het contactformulier hieronder invullen, één van onze opleidingsadviseurs zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen