Microsoft Dynamics slechts een CRM? Think again...

Microsoft Dynamics staat vooral bekend als een Customer Relationship Management -CRM- systeem. En met goede reden: het systeem wordt door veel organisaties gebruikt om hun klantbestand bij te houden en te managen. Maar Dynamics gaat ook verder dan dat. Met de juiste invulling en aanpassingen kan Dynamics ERP-functionaliteiten ondersteunen.

ERP of CRM

De tweesplitsing Enterprise Resource Planning -ERP- en CRM is er vooral een op papier. Een ERP legt de focus op de interne processen om deze te optimaliseren. Voorraadbeheer, productieorders uitsplitsen en koppelen aan inkoop, deze zaken vallen onder een ERP. CRM heeft de focus op het managen van het verkoopproces binnen een bedrijf. Buiten de IT-systemen om lopen processen echter in elkaar over en sluiten ze nauw op elkaar aan. Zo moet een verkooporder vaak een inkooporder aansturen. Applicaties worden daarom steeds meer met elkaar verbonden en krijgen ook meer functionaliteiten aan boord. Dynamics heeft een aantal nieuwe omgevingen gekregen die het systeem steeds meer de overlap met een ERP geven.

Dynamics en ERP

Veel mensen kennen het nog als Dynamics Navision, maar intussen is de ERP van Microsoft omgedoopt tot Microsoft Dynamics 365 Business Central. Dit systeem is een combinatie van het voormalige Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics GP en Microsoft Dynamics SL. Deze Dynamics variant is de meest complete oplossing voor grote organisaties met een ERP-behoefte. In een sterk gefragmenteerde markt als die van ERP-systemen, spreekt het voor zich dat Dynamics niet altijd de beste oplossing kan bieden voor ieder probleem waar een organisatie mee te maken krijgt. Maar Dynamics heeft in de laatste jaren met nieuwe omgevingen steeds sterkere integratie gekregen van alle bedrijfsprocessen. Op de webpagina van Dynamics zie je een overzicht van alle applicaties die op Dynamics aansluiten.

Dynamics, meer dan CRM

Dynamics heeft in de afgelopen jaren een aantal hele interessante functionaliteiten gekregen die voor bepaalde organisaties enorme waarde toe kunnen voegen. De modules zijn zo innoverend dat een plaatsing onder de ERP paraplu ze geen recht doet. Enkele voorbeelden zijn: De nieuwe Fraud Protection omgeving helpt bedrijven om met AI-gedreven software frauduleuze transacties te herkennen. De omgeving stelt een dashboard beschikbaar met een uitgebreide fraude analyse tool waarmee in één oogopslag de meest relevante transacties onder elkaar worden gezet. Er komt een module genaamd Dynamics 365 Connected Store aan waarmee bedrijven hun fysieke winkels beter digitaal kunnen monitoren. Via Azure IoT verbindingen kan bijvoorbeeld van een koeling worden gemeten of deze nog op de juiste temperatuur is en kan een automatische melding worden ingesteld wanneer dit niet het geval is. Of klanten kunnen worden gevolgd door de winkel, zodat het programma pro-actief kan aanbevelen een extra kassa te openen omdat de rij langer gaat worden. Met de HoloLens applicaties wordt het veel makkelijker augmented reality te gebruiken in organisaties. Met Layout kunnen 3D-ontwerpen in de echte wereld worden ingeladen om te zien hoe ze in de omgeving zouden passen waar ze voor bedoelt zijn. Remote assist laat engineers altijd en overal samenwerken in augmented reality. Hiermee is het dus niet langer nodig om een monteur met specifieke kennis op locatie te laten komen. Deze applicaties zijn slechts een greep uit het scala aan apps die bij Microsoft in de pijplijn zitten. AI ondersteuning voor bedrijven en IoT-implementatie zal de komende tijd een steeds grotere rol gaan spelen waar Microsoft snel deel van uit wil maken. Dynamics is met al deze ontwikkelingen, koppelingen en applicaties inmiddels ook veel meer geworden dan een CRM systeem. Zoiets als dat een bloeiende tulp geen bol meer is, of een notenboom geen noot. Zo is Dynamics intussen geen CRM meer.

Dynamics 365 bij Master it Training

Wil jij ook verder gaan dan CRM met Dynamics? Kijk dan naar onze Microsoft Dynamics trainingen of neem contact op met onze specialisten!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen