Microsoft Azure VM herstelpunten

Maakt jullie organisatie gebruik van virtuele machines binnen Microsoft Azure en herken jij de uitdagingen op het gebied van back-up beheer? Lees in deze blog van Master IT alles over het gebruiken van Microsoft Azure VM Herstelpunten en maak jouw back-upbeheer efficiënter!

Is het back-upbeheer vanuit de cloud binnen jouw organisatie een echte uitdaging en wil je de continuïteit en efficiëntie van dit proces graag waarborgen? Dan is het handig om eens een kijkje te nemen binnen de functie VM Herstelpunten binnen Microsoft Azure. Door deze nieuwe functie van Microsoft is het herstellen (restoren) van een virtuele machine een stuk eenvoudiger geworden. Wil je graag weten hoe je dit kan toepassen binnen jouw organisatie? Lees dan snel verder!

Eerst volgt een overzicht van wat een Azure VM herstelpunt precies is, gevolgd door meer informatie over hoe je Azure VM Herstelpunten kunt gebruiken. Hierna staan we stil bij enkele beperkingen van Azure VM Herstelpunten. Tot slot worden de verschillen tussen een Azure VM Herstelpunt en een Azure Backup uiteengezet.

Wat zijn Azure VM Herstelpunten?

Microsoft Azure heeft op 19 juli 2022 Azure VM-herstelpunten gelanceerd, een nieuwe resource die het mogelijk maakt om een VM-configuratie ofwel een momentopname, van één of meer beheerde schijven die aan een virtuele machine zijn gekoppeld op te slaan. VM-herstelpunten leggen een uitgebreide back-upoplossing vast omdat het zowel app-consistente als crash-consistente snapshots ondersteunt. Dit kan vervolgens worden gebruikt om schijven en virtuele machines te herstellen in scenario’s zoals gegevensverlies binnen de site, gegevensbeschadiging, noodherstel of ongelukken tijdens het onderhoud aan jouw infrastructuur en workloads.

VM-herstelpunten zijn incrementeel, waarbij het eerste VM-herstelpunt een volledige kopie van al jouw gegevens van de betreffende virtuele machine opslaat. Voor elk volgend herstelpunt van de VM wordt een incrementele kopie opgeslagen. Dat wil zeggen dat enkel de wijzigingen aan deze schijven worden opgeslagen. Dankzij het incrementele ontwerp profiteer je van gegevensbescherming door middel van frequente back-ups en minimaliseer je de opslagkosten. Om de kosten verder te verlagen, kun je optioneel elke schijf uitsluiten bij het maken van een herstelpunt voor de virtuele machine van jouw organisatie. Als je meerdere back-ups van een virtuele machine in verschillende regio’s wilt bewaren t.b.v. de redundantie, kun je de ingebouwde kopieerfunctionaliteit gebruiken om VM-herstelpunten naar elke gewenste regio te kopiëren.

Herstelpunten voor Azure virtuele machines ondersteunen applicatieconsistentie voor virtuele machines met Windows-besturingssystemen en ondersteunen bestandssysteemconsistentie voor virtuele machines met een Linux-besturingssysteem. Applicatieconsistente herstelpunten worden gebruikt door VSS-schrijvers (of pre/post-scripts voor Linux) om de consistentie van de applicatiegegevens te garanderen alvorens een herstelpunt wordt gemaakt. Om een toepassingsconsistent herstelpunt te krijgen, moet de toepassing die in de VM wordt uitgevoerd, een VSS-schrijver (voor Windows) of pre- en postscripts (voor Linux) bieden om toepassingsconsistentie te bereiken.

VM Herstelpunten zijn hiërarchisch gestructureerd in zogenaamde herstelpuntverzamelingen (zie Afbeelding 1).
Een herstelpuntverzameling is een Azure Resource Management-resource die de herstelpunten voor een specifieke virtuele machine bevat. Als je ARM-sjablonen wilt gebruiken voor het maken van herstelpunten en herstelpuntverzamelingen, dan kun je die vinden via de openbare Virtual-Machine-Restore-Points-repository op GitHub.

Afbeelding Resource Hirarchie Azure VM Herstelpunten
Afbeelding 1: Resource hiërarchie Azure VM Herstelpunten
Aan het gebruik van Azure VM Herstelpunten worden eisen gesteld. Zo is het alleen mogelijk om Azure VM Herstelpunten te maken van de volgende Azure VM Operating systeem:

  • Windows 10 client (64-bit)
  • Windows Server 2022 (Datacenter/Datacenter Core/Standard)
  • Windows Server 2019 (Datacenter/Datacenter Core/Standard)
  • Windows Server 2016 (Datacenter/Datacenter Core/Standard)
  • Windows Server 2012 R2 (Datacenter/Standard)
  • Windows Server 2012 (Datacenter/Standard)
  • Windows Server 2008 R2 (RTM and SP1 Standard)
  • Windows Server 2008 (64-bit)
  • CentOS 6.x, 7.x, 8.x, CentOS 6.3: LIS download, CentOS 6.4+
  • Debian 9.x (LTS), 10.x, 11.x
  • Flatcar Container Linux Pro, Stable, Beta
  • Oracle Linux by Oracle 6.x, 7.x, 8.x
  • SUSE Linux Enterprise SLES/SLES for SAP 11.x, 12.x, 15.x
  • OpenSUSE by SUSE Leap 15.x
  • Ubuntu Server and Pro. 18.x, 20.x, 22.x.

LET OP: 32-bits besturingssystemen worden niet ondersteund.

Wil je meer informatie over aan welke eisen jouw besturingssysteem moet voldoen? Lees er hier alles over!

Aanmaken van een Azure VM Herstelpuntenverzameling

Als aan alle voorwaarden is voldaan kan er gestart worden met het aanmaken van de Azure VM Herstelpunten. Het is vanzelfsprekend dat eerst VM Herstelpunten moeten worden aangemaakt alvorens deze kunnen worden gebruikt om een virtuele machine te restoren.

Het aanmaken/herstellen van Azure VM Herstelpunten kan je met de volgende tools doen:

  • Rest API
  • CLI
  • Windows Powershell
  • Azure Portal
  • ARM Sjablonen

Het aanmaken van herstelpunten bestaat allereerst uit het aanmaken van de Azure VM herstelpuntverzameling (Restore Point Collection). Nadat je deze hebt aangemaakt is het mogelijk om Azure VM Herstelpunten (Restore Points) aan te maken. Hieronder volgt een stappenplan met instructies voor het aanmaken van een Herstelpuntenverzameling.

  1. Login op de Azure Portal.
  2. In de Search Box zoek je naar Restore Point Collections.
    Afbeelding Restore Point Collections
  3. Selecteer Create om een nieuwe Restore Point Collection te creëren.
    Afbeelding Create restore point
  4. Vul de benodigde gegevens in en selecteer de VM waar je een Azure VM Herstelpunt van wilt gaan maken.
    Afbeelding invullen gegevens herstelpunt
  5. Selecteer Next: Restore point om een herstelpunt aan te maken of selecteer Review + Create om een lege herstelpuntenverzameling aan te maken.

Nu de vereiste herstelpuntenverzameling aangemaakt is kan er worden gestart met het aanmaken van Azure VM Herstelpunten.

Aanmaken van een Azure VM Herstelpunt

  1. Login op de Azure Portal.
  2. Navigeer naar Restore Point Collections en zoek de Azure VM Herstelpuntverzameling waar je een Azure VM Herstelpunt wilt gaan aanmaken. Selecteer +Create a restore point bij de bewuste VM.
    Afbeelding create restore point
  3. Geef een naam in voor het Azure VM Herstelpunt en vul verdere details waar nodig in, selecteer hierna Next: Disks.
    Afbeelding next: disks>“/>
  4. Selecteer de disks die je wilt meenemen in het Azure VM Herstelpunt.
    Afbeelding disks selecteren
  5. Selecteer Review + Create om jouw gekozen instellingen te valideren. Nadat deze validatie geslaagd is, selecteer Create om het Azure VM Herstelpunt echt aan te maken.
    Afbeelding create azure vm herstelpunt
  6. Selecteer Notification om de voortgang van het aanmaken van het Azure VM Herstelpunt (eventueel) te volgen.
    Afbeelding notification

Herstellen van een Virtuele Machine met Azure VM Herstelpunten

  1. Login op de Azure Portal.
  2. In de Search Box, zoek je naar Restore Point Collections.
  3. Selecteer de bewuste VM en ga naar de Restore Points van deze server.
  4. Selecteer Create a disk from a restore point om de disk te herstellen vanaf een disk. Selecteer waar nodige meerdere / alle disks.
    Afbeelding create a disk from a restore point
  5. Voer de benodigde gegevens in binnen de Create a managed disk weergavescherm selecteer Review en Create of vul de benodigde informatie in op de andere tabs en Create de managed disk.
    afbeelding create a managed disk
  6. Nadat een managed disk succesvol is aangemaakt kan deze gebruikt worden om een nieuwe virtuele machine aan te maken of om deze disks toe te voegen aan een nieuwe VM.

Beperkingen van Azure VM Herstelpunten

Hieronder een opsomming van de huidige beperkingen van het gebruik van Azure VM Herstelpunten:

  • Virtuele machines met Azure VM Herstelpunten kunnen momenteel niet worden verplaatst tussen abonnementen of resource-groepen.
  • Alleen beheerde schijven (managed disks) worden ondersteund.
  • De API voor VM Herstelpunten met versie 2021-03-01 of hoger wordt ondersteund.
  • VM Herstelpunten worden momenteel niet ondersteund voor Ultra-schijven en gedeelde schijven. Het is wel mogelijk dat je deze schijven uitsluit en een herstelpunt maakt voor de rest van jouw schijven.
  • App-consistente herstelpunten kunnen alleen worden gemaakt met een frequentie van 3 uur.
  • Er kunnen maximaal 200 herstelpunten per VM worden gemaakt.
  • Momenteel zijn het maken en kopiëren van VM-herstelpunten in meerdere regio’s alleen beschikbaar in de volgende regio’s:
    Afbeelding beschikbare regio's Azure VM Herstelpunten

LET OP: Omdat Azure VM Herstelpunten worden opgeslagen in een ZRS-account van jouw Azure storageaccount, biedt Microsoft een SLA met een beschikbaarheid van minimaal 99,9% voor Azure VM Herstelpunten.

Wat is het verschil tussen Azure VM Herstelpunten en Azure Backup?

Het verschil tussen Azure VM Herstelpunten en Azure Backup is als volgt. Azure Backup is een volledig beheerde back-upservice waarmee je voor de servers eenvoudig de back-up van Azure Virtual Machines en on-premises VMWare-machines kunt centraliseren en automatiseren. Het biedt extra functionaliteiten, zoals een aangepaste oplossing voor het maken van back-ups van SQL-server of SAP HANA-data bases die worden uitgevoerd op virtuele Azure-machines.

VM-herstelpunten bieden je daarentegen een momentopname van alle beheerde schijven die aan de virtuele machines van jouw organisatie zijn gekoppeld, dit geld alleen voor virtuele machines in Azure! Het Azure VM herstelpunt biedt dus platformmogelijkheden waarmee je een eigen back-up of DR-oplossing kunt bouwen, terwijl Azure Backup een end-to-end oplossing is.

Meer kennis over Microsoft Azure Virtuele Machines of (hybride) serverbeheer opdoen bij Master IT?

Wil jij meer weten over het beheren van Windows Servers on-premises, in de cloud of in een hybride opstelling? Dan helpen we je uiteraard graag bij Master IT!

Ben je benieuwd naar Microsoft Azure en wil je voor jouw organisatie deze cloud dienst kunnen beheren, identiteiten beveiligen, de infrastructuur beheren en virtuele netwerken kunnen configureren? Dan is de training AZ-104 Azure Administrator iets voor jou!

Neem ook eens een kijkje bij de trainingen AZ-800 Administering Windows Server Hybrid Core Infrastructure of de AZ-801 Configuring Windows Server Hybrid Advanced Services. Met het behalen van beide examens (AZ-800 en AZ-801) krijg je de nieuwe certificering genaamd Microsoft Certified Windows Server Hybrid Administrator Associate.

Wil je meer informatie over de bovenstaande trainingen of één van de andere trainingen bij Master IT?
Neem dan telefonisch contact met ons op via 040 23 23 390 of stuur een email naar info@master-it.nl.
Je kunt ook hieronder het contactformulier invullen, één van onze opleidingsadviseurs neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen