Microsoft Azure versus Microsoft Azure Data: wat zijn de verschillen?
Steeds meer bedrijven verplaatsen (een deel van) hun applicaties, netwerk en infrastructuur naar de cloud. Werken in de cloud biedt namelijk veel extra mogelijkheden op het gebied van flexibiliteit, schaalbaarheid en innovatie vergeleken met het werken in een fysiek systeem op locatie. Lees in deze blog handige informatie over de cloud van Microsoft en het omgaan met data binnen dit systeem.
Bij het kiezen van een cloudplatform opteren veel organisaties voor Azure. Het cloudplatform van Microsoft hoeft qua mondiaal marktaandeel alleen Amazon Web Services (AWS) voor zich te dulden, maar is in Nederland het populairst. Met Azure kun je applicaties bouwen, implementeren en beheren, makkelijk internationaal schalen en gebruikmaken van moderne technologieën als AI, IoT, containers, Kubernetes en big data.
Om het optimale uit Azure te kunnen halen, is het belangrijk dat je bekend raakt met zowel de basisprincipes van het platform als de databaseconcepten binnen de Azure-cloudomgeving. In dit artikel gaan we in op beide onderdelen van Azure en laten we je kennismaken met twee Azure-trainingen die hier naadloos op aansluiten: de DP-900 Microsoft Azure Data Fundamentals en de AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals.
- Wat is Microsoft Azure?
- Hoe werken organisaties met Azure in de cloud?
- Hoe gebruiken organisaties Azure en wat zijn de voordelen?
- Het verschil tussen de AZ-900 en DP-900-trainingen
- Haal meer uit Azure
Wat is Microsoft Azure?
Microsoft Azure is een veelzijdig en compleet cloudplatform dat zowel volledig in de cloud als in hybride vorm af te nemen is. Het biedt een makkelijk schaalbare infrastructuur en een divers spectrum aan diensten op het gebied van computing, opslag, networking, databeheer, AI en IoT. Hier vind je een overzicht van alle diensten binnen het platform. Azure geeft gebruikers volop mogelijkheden om, al dan niet met de hulp van gecertificeerde Microsoftpartners, het platform grotendeels naar eigen inzicht en organisatie specifieke behoeften in te richten.
Een specialistisch en waardevol onderdeel van Azure zijn de databaseconcepten. Belangrijke databaseconcepten binnen Azure zijn:
- Relationele databases. Dit is een type database waarin datapunten worden opgeslagen en dat toegang biedt tot datapunten die met elkaar in relatie staan. Gegevens staan in tabellen, waarin de rijen de soortgelijke groepen informatie, de records, vormen. De kolommen bevatten de informatie die voor elk record moet worden opgeslagen.
- Niet-relationele databases maken geen gebruik van een relationeel model. In plaats daarvan gebruiken ze een opslagmodel dat is geoptimaliseerd voor de specifieke vereisten van het type gegevens dat wordt opgeslagen.
- Big data is een term die we gebruiken voor gegevensverzamelingen die zo groot en ongestructureerd zijn dat je ze niet kunt beheren met reguliere databasemanagementsystemen.
Hoe werken organisaties met Azure in de cloud?
Werken in de cloud levert organisaties veel voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan schaalbaarheid. Omdat je nooit zeker weet wat de toekomst brengt, is het fijn als je snel en op basis van actuele behoeften resources en digitale werkplekken kunt af- of opschalen. In de cloud gaat dat veel makkelijker dan on-premises. De cloud speelt ook prima in op de groeiende populariteit van hybride werken. Het maakt niet uit waar iemand is: met een goede internetverbinding en de juiste credentials heeft elke medewerker altijd en overal toegang tot alle applicaties, documenten en communicatiemiddelen die hij nodig heeft.
De cloud neemt je ook veel onderhoudswerk uit handen. De noodzakelijke updates en veiligheidspatches neemt de cloudprovider voor zijn rekening. Stuit je op een probleem waar je zelf niet direct een antwoord op hebt? Dan staan er support en een levendige gebruikerscommunity tot je beschikking. Ook veiligheid is anno 2022 geen probleem meer in de cloud. Grote cloudproviders als Microsoft, Amazon en Google steken veel geld, research en mankracht in het beveiligen van hun diensten en producten. Bovendien loop je geen risico’s meer op fysiek dataverlies door brand of waterschade.
Tot slot is er ook nog het kostenaspect. In de cloud betaal je alleen voor resources die je daadwerkelijk gebruikt. Bovendien bespaar je fors op fysieke hardware. Normaal is die eens in de zoveel jaren toe aan vervanging. Met de cloud bespaar je op de onderhouds- en aanschafkosten van nieuwe IT-apparatuur.
Hoe gebruiken organisaties Azure en wat zijn de voordelen?
Het mooie van Azure? Op basis van je behoeften en specifieke business bepaal je grotendeels zelf hoe je het platform precies gebruikt. Sommige organisaties gebruiken het als infrastructurele uitwijklocatie, terwijl andere bedrijven hun complete serverlandschap in Azure onderbrengen. Weer andere organisaties gebruiken het platform vooral voor het ontwikkelen van applicaties of voor het ontsluiten van allerhande databronnen. Uit de brede waaier aan diensten pik je de functionaliteiten die voor jou de meeste meerwaarde hebben.
Werken met Azure levert je een aantal belangrijke voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan:
- Minder hardwarekosten. Je vervangt een groot fysiek serverlandschap namelijk door SaaS-, PaaS- en IaaS-diensten.
- Veel en eenvoudig toegankelijke back-up- en herstelopties. Dit verkleint de kans op dataverlies.
- Gemakkelijk capaciteit bij- of afschalen op basis van actuele behoeften.
- een naadloze integratie met Microsoft 365 en andere Microsoft-diensten en -apps.
- Hoge securitystandaarden. Denk aan Azure Identity Protection, Azure AD Connect, Microsoft 365 Threat Intelligence, Security Metrics, Azure Sentinel, Azure Defender en Microsoft 365 Defender.
Het verschil tussen de AZ-900 en DP-900-trainingen
De AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals en de DP-900 Microsoft Azure Data Fundamentals zijn allebei uitstekende trainingen die je onderdompelen in de boeiende en veelzijdige wereld van Microsoft Azure. Maar wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de twee?
De AZ-900 is een training die vooral ingaat op de basisprincipes van concepten in Azure. Je leert de belangrijkste Azure-services en cloudconcepten beschrijven en maakt kennis met algemene beveiliging, netwerkbeveiliging en governance-, privacy- en compliancefuncties. Ook thema’s als Azure-kostenbeheer en SLA’s komen aan bod. Na het voltooien van de cursus kun je de certificering ‘Azure Fundamentals’ behalen.
De DP-900 is specialistischer. Deze cursus is namelijk helemaal gericht op het begrijpen van de basisprincipes van databaseconcepten in een cloudomgeving. Je bouwt aan fundamentele kennis van clouddataservices binnen Microsoft Azure. Na afloop kun je de belangrijkste dataconcepten in Azure beschrijven, relationele gegevens in Azure uitleggen en componenten van een modern Azure-datawarehouse identificeren. Met deze cursus heb je de mogelijkheid om op te gaan voor de certificering Microsoft Azure Fundamentals.
Haal meer uit Azure
Met de trainingen AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals en DP-900 Microsoft Azure Data Fundamentals haal je meer uit Azure. De eerste cursus legt de fundamenten voor een stevige algemene kennisbasis, terwijl de tweede een perfecte kennismaking is met databaseconcepten binnen de Microsoft-cloud.
Wil je meer weten of de AZ-900 of DP-900 training boeken? Neem dan gerust contact met ons op via WhatsApp, telefonisch via 040 23 23 390 of stuur een mail naar info@master-it.nl
Je kunt ook het contactformulier hieronder invullen, één van onze opleidingsadviseurs zal dan zo spoedig mogelijk contact met je opnemen.