Leren programmeren met Visual Basic

12/12/2017

Visual Basic is een programmeertaal van Microsoft, verschenen in 1992. Sinds Visual Basic 7.0 -2002- is de taal gebaseerd op het .NET framework. Visual Basic is in veel opzichten vergelijkbaar met objectgeoriënteerd programmeertalen, zoals C# en Java. Wil jij Visual Basic leren gebruiken? Dan is het belangrijk om te weten waar je moet beginnen. Wat kun je allemaal met de taal en welke aspecten moet je als eerste onder de knie krijgen?

Leren programmeren met Visual Basic

Programmeren met visuele ondersteuning: dat is de gedachte achter Visual Basic. Wil je een knop maken? Dan hoef je het uiterlijk van die knop niet te bedenken in code, maar maak je gewoon een formulier waar je de knop naartoe sleept. Vervolgens berekent Visual Basic achter de schermen welke code daarvoor nodig is. Dit visuele programmeren is handig voor beginners. Je maakt snel een interface, die je helemaal naar eigen inzicht kunt aanpassen. De keerzijde is dat experts soms wat controle moeten opgeven. Het programma schrijft zelf de lay-out, dus weet je niet precies wat er achter de schermen gebeurt. Al deze code is natuurlijk wel te bekijken, waardoor je als ervaren gebruiker wel weer eigen aanpassingen kunt doorvoeren.

Visual Basic en Visual Basic Applications

Visual Basic wordt, dankzij het .NET Framework, veel gebruikt door programmeurs. Als je de taal eenmaal machtig bent, kun je deze inzetten voor tal van toepassingen. In de meeste gevallen gebruik je Visual Basic om Windows applicaties te maken. Deze applicaties kunnen ook een achterliggende database aanspreken. De taal is verder ook zeer geschikt voor het schrijven van websites of SQL server uitbreidingen. Er bestaat een programmeertaal die veel lijkt op Visual Basic: Visual Basic Applications -VBA-. Deze taal is beperkt in haar functionaliteit, omdat zij niet gebaseerd is op het .NET Framework. Vanwege deze beperkte functionaliteit is de taal wel makkelijker te begrijpen. VBA heeft slechts één duidelijk inzetgebied: het schrijven van Office Applicaties. Wanneer je bijvoorbeeld een macro wilt maken, of een relatief eenvoudige uitbreiding wilt schrijven voor Word of Excel, kun je VBA gebruiken.

Beginnen met Visual Basic

Wanneer je begint met Visual Basic, of objectgeoriënteerd programmeren in het algemeen, wil je een aantal concepten helder voor de geest hebben. Allereerst is het van belang om te begrijpen hoe objecten werken in een objectgeoriënteerde programmeertaal. Objecten kunnen zowel een gegevensveld -field- hebben, als een procedure -method-. Deze twee staan met elkaar in verband: de methode heeft invloed op het gegevensveld. Wanneer je Visual Basic wilt leren, is het belangrijk om de relatie tussen deze twee goed te snappen. Vervolgens ga je kijken naar klassen en interfaces en hoe zij objecten beïnvloeden. Een gevaar van Visual Basic is dat beginnende gebruikers te snel te veel willen doen. Het lijkt, dankzij de overzichtelijke lay-out, eenvoudig om een mooie applicatie te ontwikkelen. Achter de schermen gebeurt echter meer dan je denkt. Zorg er dus voor dat je de basisprincipes – objecten, klassen en interfaces – duidelijk voor ogen hebt. Als je in contact wilt komen met andere programmeurs of gewoon op zoek bent naar meer informatie, dan kun je kijken op stackoverflow.com, of je aansluiten bij het Microsoft Developer Network.

Een goede basis is bij Visual Bacis essentieel

Onze trainingen zorgen dat je de basis van het object georiënteerd programmeren goed leert beheersen. Heb je nog weinig ervaring? Dan is deze training een goed startpunt: Programmeren in Visual Basic for Applications -VBA101- Wanneer je de basisprincipes scherp voor ogen hebt, is het mogelijk snel stappen te maken. Vervolgens komen ook complexere principes, zoals delegates en exceptions aan de orde. Stel je vraag direct aan onze opleidingsadviseurs via de chatbox. Chat met ons.

Meer blogs

Welke programmeertalen moet je echt kennen?

Jouw TikTok account kan worden gehackt met slechts één enkele klik

3 tips voor jou helpenit makkelijker te maken

Wat is C++?

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen