Java certificeringen

Java en Java-certificering: dit moet je weten

Java is al heel lang een populaire programmeertaal. Lees hier alles over Java en Java-certificering: dit moet je weten.

Java is al vele jaren een van de bekendste en populairste programmeertalen in IT-land. De technologie ontstond begin jaren negentig van de twintigste eeuw in een klein dochterbedrijf van Sun Microsystems. De naam Java komt van de koffie die de programmeurs dronken toen ze de technologie ontwikkelden.

Volgens Ron Pressler, de topman van Oracle, heeft Java niet alleen een mooie geschiedenis, maar tevens een veelbelovende toekomst. Hij verwacht dat de populariteit van de programmeertaal nog zeker tientallen jaren aanhoudt. Reden genoeg dus om je te (blijven) bekwamen in de bestaande en nieuwe versies van Java. In dit blogartikel lees je alles over Java en vind je meer informatie over Java-certificeringen en gerichte Java-trainingen.

Wat kan ik met Java?

Java is een ‘general-purpose-programmeertaal’, een digitaal manusje-van-alles dat je kunt inzetten voor verschillende systemen en doeleinden. Java is ook platformonafhankelijk. Het maakt niet uit of je in Windows of Linux werkt: Java is in beide gevallen probleemloos inzetbaar. Dat komt omdat je de code maar een keer hoeft te schrijven. Je kunt die vervolgens met behulp van de Java Virtual Machine (JVM) makkelijk overzetten naar een bytetaal die voor elk systeem herkenbaar is en werkt op alle denkbare combinaties van besturingssystemen.

We gebruiken Java tegenwoordig vooral voor het ontwikkelen van webapplicaties, mobiele apps en computerspellen. Binnen websites genieten ook de zogenoemde ‘Java-applets’ een grote populariteit. Dit zijn kleine, in webpagina’s ingebedde programma’s die geschreven zijn in Java. De applets voegen extra mogelijkheden en functionaliteiten toe aan de webpagina’s waar ze deel van uitmaken.

Wie werkt met Java?

Java wordt gebruikt door een divers spectrum aan organisaties. Dat varieert van kleine start-ups die gespecialiseerd zijn in het ontwikkelen van webapplicaties tot gevestigde tech-reuzen als Google en YouTube. Het werken en ontwikkelen in Java is het domein van de Java-developer. Dit is een softwarespecialist die de uitgebreide mogelijkheden van de veelzijdige programmeertaal optimaal benut voor het bouwen van complexe computersystemen of gave applicaties.

Een Java-developer is betrokken bij het hele proces. Hij levert een belangrijke bijdrage aan het ontwikkelen van een product blauwdruk, maar speelt ook een voorname rol bij het testen en implementeren van een applicatie of systeem. Zelfs na de ingebruikname zit het werk van de developer er nog niet op. De Java-specialist is namelijk ook je man of vrouw voor het verbeteren en door ontwikkelen van je gloednieuwe softwareproduct. Zitten er nog bugs in het systeem? Of kan een bepaalde functionaliteit nog een upgrade gebruiken? Dan staat de Java-developer je met raad en daad bij.

De verschillende Java-versies

Omdat Java al een hele poos bestaat, zijn er inmiddels meerdere versies van de programmeertaal beschikbaar. Het is wel handig om in dit licht even het onderscheid te duiden tussen edities en versies. Wat betreft edities biedt Java drie smaken: de Standard Edition, Enterprise Edition en Micro Edition.

De eerste bevat alle basisfunctionaliteiten en bibliotheken die je nodig hebt om een werkend computersysteem of een applicatie te bouwen. Het is ook een editie waar alle ontwikkelaars met een Java-achtergrond (van beginner tot ervaren Java-developer) mee uit de voeten kunnen. De Enterprise Edition is uitgebreid met verschillende bibliotheken die je vooral gebruikt voor het ontwikkelen van grootschalige bedrijfssystemen. De Micro Edition herbergt speciale bibliotheken voor het ontwikkelen van mobiele applicaties die een aanvulling vormen op de Standard Edition.

Dan de versies. Er zijn momenteel vier versies die er wat betreft gebruik en populariteit bovenuit steken: Java 7, 8, 9 en 11. Java 7 was tussen 2012 en 2014 eigenlijk de standaardoptie waar vrijwel iedereen voor koos. De versie wordt tegenwoordig nog veelvuldig gebruikt, maar heeft het nadeel dat een partij als Oracle haar niet meer ondersteunt. Java 8 bouwt sterk voort op 7, maar is verrijkt met functionaliteiten als talige support voor Lambda-expressies en een compleet nieuwe API voor datums en tijden.

Java 9 zag in 2017 het levenslicht en is momenteel de breedst ondersteunde versie. Java 9 heeft een meer modulair karakter dan zijn voorgangers. Daarnaast ondersteunt de versie micro-benchmarking, een functionaliteit die ontwikkelaars in staat stelt om heel nauwkeurig de prestaties van kleine stukjes code te volgen en beoordelen. Java 9 heeft ook een nieuwe proces-API en een complete HTTP 2.0-comptabiliteit voor klanten. Java 11 bevat nieuwe functionaliteiten als net-based access control, Unicode 10 en TLS. Het is bovendien de eerste versie met Java Long Term Support (LTS).

Als je kijkt naar de combinatie van functionaliteit, performance en ondersteuning, ligt een keuze voor Java 8, 9 of 11 het meest voor de hand. Beide versies zijn modern en veelzijdig genoeg voor het bouwen van geavanceerde applicaties en systemen, terwijl ze ook nog volop worden ondersteund.

Java-certificering

Het halen van een Java-certificering is de beste manier om jezelf te ontwikkelen tot en presenteren als professionele Java-specialist. Je kunt jezelf certificeren in de versies Java 8 en 11. Een Java-certificering wordt uitgegeven door softwarebedrijf Oracle en zijn ingedeeld in twee niveaus: Standard Edition en Enterprise Edition. OCA 8 (Oracle Certified Associate) is een certificaat dat laat zien dat je alle basisbeginselen van Java uitstekend onder de knie hebt. Onderdelen van OCA zijn:

  • Java Building blocks
  • Operators and statements
  • Core Java API’s
  • Methods and encapsulation
  • Classic designs
  • Exceptions

Het 1Z0-809 examen voor deze certificering duurt drie uur en bestaat uit tachtig vragen. De certificering OCP 11 (Oracle Certified Professional) is een volgende stap en bedoeld voor mensen die Java al goed kennen en beschikken over veel programmeerkennis en -ervaring. Het is dus een Java-certificering voor gevorderden. OCP 11 sluit je af met het examen 1Z0-808 dat 50 vragen over diverse onderwerpen bevat en 90 minuten duurt. Daarnaast zijn er nog enkele specialistische Java-certificeringen voor gevorderden zoals Oracle Certified Professional Java Developer (OCPJAD) en Oracle Certified Master Java Enterprise Architect (OCMJEA).

Jezelf laten certificeren als Java-developer is om meerdere redenen nuttig. Allereerst is het voor bedrijven en medewerkers een middel om ervoor te zorgen dat de kennis van Java-ontwikkelaars op peil is. Een Java-certificering kan dienen als leidraad, stimulans en controle. Daarnaast is certificering van belang voor bedrijven als maat voor de kennis van de medewerkers. Je beschikt namelijk over een onpartijdig oordeel over het kennisniveau van een Java-ontwikkelaar.

En natuurlijk is het certificaat eveneens van grote waarde voor de Java-ontwikkelaar zelf. Het vergroot in de eerste plaats de eigen marktwaarde. Je wordt interessanter voor bedrijven, wat een gunstige invloed heeft op het carrièrepad binnen de huidige baan, maar uiteraard ook van pas komt bij sollicitaties in de toekomst.

Populaire Java-trainingen

Er zijn diverse trainingen voor mensen die Java willen ontdekken of voor developers die de programmeertaal al kennen, maar inhoudelijk nog verder de diepte in willen gaan. We lichten een paar populaire Java-trainingen voor je uit.

Java SE 8 Programmer 1

De training ‘Java SE 8 Programmer 1’ verschaft je een gedegen kennis van de basisbeginselen van de Java SE 8-programmeertaal. Je maakt kennis met objectgeoriënteerd programmeren en de elementen van de Java-programmeertaal. Daarnaast leer je eenvoudige Java-programma’s te maken. Na het voltooien van deze training beheers je de basisbeginselen van Java en begrijp je Java-gegevenstypen, variabelen, literals, identifiers en methoden. Bovendien kun je condities en herhalingsstatements toepassen.

Java SE 11 Programmer 1

De training ‘Java SE 11 Programmer 1’ maakt je bekend met alle basisbeginselen van Java 11. Je maakt uitgebreid kennis met objectgeoriënteerd programmeren en de elementen van de Java-programmeertaal. Bovendien leer je hoe je eenvoudige Java-programma’s ontwerpt en bouwt.

Oracle Databases

Wil je op een toegankelijke manier Oracle Databases leren kennen? Deze training is ideaal voor database-administrators, data-analysten en developers die Oracle gaan gebruiken!

In totaal biedt Master IT meer dan 40 verschillende Java-trainingen aan. Ben je geïnteresseerd in Java en heb je nog niet zoveel ervaring met de programmeertaal? Of ben je een ervaren Java-developer die zich wil blijven ontwikkelen? En wil je je Java-certificering halen? Neem dan gerust een kijkje op de website voor ons uitgebreide Java-trainingsaanbod! Er zit gegarandeerd iets bij dat perfect aansluit op jouw leerdoelen.

Bekijk alle Java trainingen hier
Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen