Excel koppelen met Power BI
Microsoft’s data visualisatieapp Power BI wordt steeds populairder in organisaties om inzichten te krijgen in KPI’s. Excel is minder aantrekkelijk dan Power BI, maar het is wel een deel van de ruggengraat van de meeste organisaties op het gebied van data bewerking. Gelukkig hoef je helemaal niet te kiezen tussen de twee. Ze werken namelijk perfect samen! Wil jij weten hoe je Excel koppelt aan Power BI? Deze blog helpt je door de stappen heen.
Waarom je Excel met Power BI moet koppelen
Excel dashboards kunnen ontzettend veel toevoegen aan de Business Intelligence van een organisatie. In één overzicht zie je de belangrijkste KPI’s en dat geeft je de kennis om je organisatie bij te sturen waar jij het nodig acht. Maar nu Power BI steeds meer wordt gebruikt voor real-time dashboards met de laatste cijfers, worden steeds meer dashboards van Excel naar Power BI gemigreerd. Deze oplossing is prima voor alle applicaties die een Power BI koppeling ondersteunen zoals Microsoft Dynamics of Google Analytics, maar vaak wordt veel data nog bewerkt in Excel voor het klaar is voor een dashboard. Gelukkig is Microsoft niet op zijn achterhoofd gevallen en kun je gewoon een Excel koppeling maken met Power Bi. Wij laten je stapsgewijs zien hoe!
Stap 1: Het Excel bestand
Het Excel bestand dat je in je Power BI dashboard wilt krijgen kun je naar wens indelen. Voor dit voorbeeld gebruiken we een simpele sheet: Dit bestand sla je ergens op waar je het gemakkelijk terug kunt vinden.
Stap 2: Get Data
Nu ga je in Power BI naar de balk bovenin en klik je op “Home”. Vervolgens zie je onder Home de “Get Data” knop. Klik hierop en selecteer Excel als deze bij “Most common” staat. Staat Excel daar niet bij? Ga dan naar “More…” onderin de drop-down en zoek Excel in de lijst met applicaties via de zoekfunctie.
Stap 3: Selecteer je werkmap en transformeer de data
In het geopende menu navigeer je nu naar jouw Excel bestand. Selecteer deze en klik op “Transform data”. Dit opent de Power Query Editor waarin je de data een type kunt geven. Dit is belangrijk omdat Excel en Power BI het niet altijd eens zijn over het type data waar je mee werkt. Een datum in Excel zou bijvoorbeeld een kommagetal kunnen worden in Power BI als je niet oplet. Gelukkig hoeven we de data uit dit voorbeeld niet te transformeren, dus kunnen we in de Power Query Editor op “Close & Apply” klikken en het venster sluiten.
Stap 4: Maak je dashboard!
Je bent nu helemaal klaar om je Power BI dashboard te maken met je Excel gegevens. In dit voorbeeld heb ik een mooie lijngrafiek gemaakt die de financiën visualiseert. Nu zijn alle gegevens up-to-date met je wijzigingen in Excel. Zorg wel dat je de Excel werkmap opslaat als je klaar bent met wijzigingen maken, anders worden deze niet doorgevoerd in Power BI.
Stap 5: Maak jezelf onmisbaar met onze trainingen
Als je deze blog leest durven wij best te zeggen dat jij je weg kent in Excel en de basis dus al in de vingers hebt. Maar wil jij je basis kennis uitbreiden? Kijk dan eens naar onze Microsoft Excel voor Gevorderden training waarmee jij een échte expert kunt worden. Of misschien heb jij al voldoende kennis van Excel maar wil jij juist ontdekken hoe Power BI jouw organisatie helpt om verder te groeien? Ook daar kunnen onze experts je alles over vertellen met de Training Analyzing Data with Power BI. Wil jij zeker weten dat je training aansluit bij je leerdoelen? Geen zorgen, onze adviseurs helpen je met alle liefde op weg om je keuze te maken. Je kunt live met ze chatten of gewoon even bellen op 040 23 23 390.