DevOps is meer dan een softwareontwikkelmethode

De naam DevOps is afkomstig van de samenstelling ‘Development en Operations’, oftewel Dev + Ops. Bij DevOps hebben we het over de samenwerking tussen operationele teams, ontwikkelaars, software-ontwikkeling en productiebeheer DevOps gaat uit van de Agile basisprincipes, waarbij de focus ligt op samenwerking, interacties en individuen. Ze trekken deze lijn door in de hele organisatie, daarom kun je DevOps ook het beste omschrijven als een cultuur binnen een organisatie.

Maar waarom is een DevOps-cultuur zo waardevol voor jouw team?

Door de overstap te maken naar een DevOps-cultuur krijg je als team de mogelijkheid om sneller bedrijfsdoelen te bereiken, het vertrouwen in de toepassingen die je team bouwt te vergroten en beter in te springen op de behoefte van de klant. De markt verandert voortdurend, daarom is het belangrijk om bij te blijven. Als software-ontwikkelaar werk je dus samen met andere IT functies binnen de organisatie. Je hebt elkaar nodig om operations en development efficiënter te maken.

Voordelen DevOps

Wat levert het op wanneer je als team overstapt naar de DevOps-cultuur, hulpprogramma’s en werkwijzen? Bovenstaande voordelen natuurlijk, maar ook andere bedrijfsdoelen zoals: – De gemiddelde hersteltijd verbeteren – De betrouwbaarheid en systeemstabiliteit handhaven – Aanpassen aan concurrentie en de markt – Marktintroductietijd verkorten – Effectiever samenwerken door de combinatie van culturele en menselijke aspecten – Sneller een fout ontdekken in productie – Sneller een wijziging in de software realiseren – Vaker nieuwe software naar productie brengen

De levenscyclus en DevOps

De levenscyclus van DevOps bestaat uit vier onderdelen: plan, ontwikkelen, aanbieden en uitvoeren. Alle fases zijn afhankelijk van elkaar, maar niet rolspecifiek. Elke rol is in principe betrokken bij elke fase, alleen in een bepaalde mate. Hieronder gaan we dieper in op de onderdelen van de cyclus. Plan: in deze fase ontwikkelen verschillende DevOps teams ideeën die vervolgens beschreven en gedefinieerd worden. De voortgang wordt bijgehouden door fouten op te sporen, kanbanborden te gebruiken, backlogs te maken, flexibele softwareontwikkeling met Scrum te beheren en de voortgang met dashboards te visualiseren. De visualisatie is hier belangrijk, zodat er een duidelijk beeld is van de capaciteiten van het team en taken kunnen beter verdeeld en geprioriteerd worden. Ontwikkelen: alle aspecten bij het coderen komen in deze fase naar voren. Schrijven, testen, beoordelen, integratie van code door het team en het bouwen van die code in buildartefacten. Door het gebruik van productieve hulpprogramma’s kun je snel innoveren, zonder afbreuk te doen aan de productiviteit, stabiliteit en kwaliteit. Daarnaast worden handmatige en dagelijkse stappen geautomatiseerd. In deze fase wordt er ook getest op bugs, zodat je deze zo vroeg mogelijk in het proces kunt verhelpen. Aanbieden: in dit proces worden toepassingen op een betrouwbare en consistente manier in productieomgevingen geïmplementeerd. Het team zit met elkaar samen om het releasebeheerproces vorm te geven. Dit proces bestaat uit handmatige en duidelijke goedkeuringsfasen. Door processen te automatiseren worden ze schaalbaar, haalbaar en gecontroleerd. Uitvoeren: de laatste fase is de operationele fase die bestaat uit de bewaking en het onderhoud van toepassingen in productieomgevingen. Het beheer en de beveiliging wordt versterkt, er is een streven naar 0 uitvaltijd en er wordt gezorgd voor hoge beschikbaarheid en systeembetrouwbaarheid. Als team zorg je ervoor dat eventuele problemen geïdentificeerd worden voordat de klant hier iets van heeft gemerkt en dat ze ook weer zo snel mogelijk worden opgelost. Door het geautomatiseerde nalevingsbeleid weet je zeker dat apps die je in de productie implementeert, de gewenste statusconfiguratie gebruikt.

DevOps tools voor heel het team

Het kan een uitdaging zijn om de weten welke tool het beste is voor je team. Daarom is het belangrijk een weloverwogen beslissing te maken over welke tools je gaat gebruiken. Er zijn geautomatiseerde build-tools, maar ook platforms voor het monitoren van app-prestatie. Hieronder delen we enkele tools die wellicht waardevol kunnen zijn voor jouw team: 1. Gradle: een veelzijdige tool wat snellere verzending mogelijk maakt en daarnaast biedt het veel configuratiemogelijkheden. 2. Git: een populaire tool die veel in de software-industrie wordt gebruikt. Git is een gedistribueerde SCM-tool en hiermee kun je de voortgang van je ontwikkelingswerk volgen. 3. Jenkins: met deze open-source automatiseringstool kun je de verschillende fasen van je leveringspijplijn automatiseren. Met Jenkins kun je je nieuwe code zo snel mogelijk herhalen en implementeren. Hierdoor kun je het succes van elke stap van je pijplijn meten. 4. Bamboo: hiermee kun je je leveringspijplijn automatiseren, van builds tot implementatie. Het verschil met Jenkins en Bamboo is het prijskaartje. Bamboo heeft veel vooraf gebouwde functionaliteiten die je bij Jenkins handmatig in moet stellen. Welke van de twee je kiest is afhankelijk van je doelen en budget. 5. Docker: dit containerplatform is enorm populair, omdat het gedistribueerde ontwikkeling mogelijk maakt en de implementatie van je apps automatiseert. Applicaties worden geïsoleerd in afzonderlijke containers, zodat ze veiliger en draagbaar worden. 6. Kubernetes: een platform voor containerorchestration dat containerisation naar ‘the next level’ tilt. Je kunt je containers groeperen in logische eenheden en het proces van het beheer van honderden containers automatiseren.

Aan de slag met DevOps

Ga jij met je team de overstap maken naar een DevOps-cultuur, of heb je de overstap al gemaakt en wil je meer kennis opdoen over DevOps? Dan hebben wij diverse trainingen die daarbij aansluiten. Hierbij kun je denken aan DevOps DASA Fundamentals, DevOps DASA Practitioner, DevOps Engineering on AWS of de Designing and Implementing Microsoft DevOps solutions. Wellicht vind je het lastig om de juiste training te kiezen die aansluit bij hetgeen waar jij je in wilt ontwikkelen. Dan helpen we je natuurlijk graag! Bel vrijblijvend met één van onze opleidingsadviseurs op 0402323390 of open de chat rechtsonder in beeld.

Meer blogs

De belangrijkste IT trends van 2023 vooruitgang innovatie en digitalisering

Waar je ook staat zet nieuwe skills leren op je to-do lijst

Multicloud versus hybrid cloud: waar ga jij voor?

Pas Azure Artificial Intelligence toe in jouw organisatie?

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen