De beste Azure tools

Een veelgehoorde vraag van cursisten en klanten is: “Wat zijn nu de beste Azure tools?” Goed gereedschap is het halve werk. Maar als je niet weet welk gereedschap je moet kiezen, sta je direct 1-0 achter. Bij deze een overzicht van de beste Microsoft Azure tools van dit moment!

1. Azure portal

Het Azure portal is de meest eenvoudige manier om met Azure te werken. Je opent een web browser en surft naar portal.azure.com. Aangezien Microsoft de meeste web browsers ondersteunt heb je hier dus weinig voor nodig. Chrome en Safari worden ook ondersteund. Ik zit zelf regelmatig op mijn iPad dingen na te kijken in Azure, en ik moet zeggen, dat gaat best goed!

Het Azure portal is een fijn middel als je nog niet goed bekend bent met Azure. Microsoft biedt een fijne grafische interface aan, die suggesties kan doen om het je makkelijker te maken. Tevens is er wat uitleg over de werking van de verschillende onderdelen en verwijst Microsoft naar de documentatie, zodat je alle nodige achtergrondinformatie met een klik op de muis tot je beschikking hebt.

Figuur 1: Het Portal helpt je bij je werkzaamheden. Let op het oranje uitroepteken en de “Learn more” link naar de documentatie.

Valkuil

Heb jij wel eens gehoord van een “openbare taakverdeler”? In het Azure portal is dat de naam van een onderdeel wat wij in het Engels kennen als een “public load balancer”. In Nederland is de kans groot dat het portal voor jou op de Nederlandse taal staat. Aangezien de meeste termen in de ICT Engelstalig zijn, werkt het erg verwarrend als je het portal op iets anders laat staan. In de instellingen van het portal kun je dat wijzigen naar Engels.

Figuur 2: Taal op Engels instellen

2. PowerShell

PowerShell is een command-line shell en scripting taal. Het is de opvolger van de command prompt (cmd.exe) en VBScript. Het is de voorkeursmethode om handelingen te automatiseren in een Microsoft-omgeving, zoals Azure.

Ik werkte al met PowerShell toen het nog geen PowerShell werd genoemd, maar Monad. Om eerlijk te zijn was dat in het begin noodgedwongen. Ik was niet direct een fan. Totdat ik de beschikking kreeg over een goed boek van Don Jones. Toen gingen er bij mij heel wat kwartjes vallen. Sindsdien ben ik één van de grootste fans van PowerShell. Het zit namelijk heel slim in elkaar. Zeker in combinatie met Azure kun je met PowerShell goed spijkers met koppen slaan.

Ga je gelijkwaardige taken meermaals uitvoeren? Dan is PowerShell the way to go! Stel, je dient een bepaalde dienst op te leveren voor vier verschillende omgevingen: Dev/Test/Acceptatie/Productie (DTAP of OTAP). Als je dat met het portal doet ben je vier keer dezelfde procedure aan het volgen. Daar zijn mensen niet geschikt voor. Dat moet je automatiseren. Dat gaat dus uitstekend met PowerShell.

Ook een bepaalde dienst opleveren voor klant A, en enige tijd later min of meer dezelfde dienst voor klant B, kun je beter niet met het portal doen. Als je dit in een script vastlegt, kun je het voor verschillende klanten draaien. Het levert niet alleen tijdbesparing op, maar is ook minder foutgevoelig omdat het identiek gebeurt. Deze mag dus zeker niet ontbreken in het lijstje met de beste Azure tools.

Figuur 3: Een nieuwe VM in Azure: Zo makkelijk kan het zijn!

3. Azure CLI

De Azure CLI is een alternatief voor PowerShell. Het is net zoals PowerShell ook een command-line interface. Tevens valt het goed te scripten. Grootste verschil met PowerShell is dat het veel meer de uitgangspunten van UNIX en Linux volgt. Mensen die bekend zijn met de command-line interface van UNIX of Linux, zullen dus veel vlotter aan de slag kunnen met de Azure CLI, vergeleken met PowerShell.

Figuur 4: Een voorbeeld van een commando met Azure CLI

4. ARM templates

Een vierde manier om met Azure te werken is in de vorm van ARM templates. Dit levert de hoogste mate van automatisering op, maar eist ook een hoge mate van discipline.

ARM staat voor Azure Resource Manager. Een ARM template beschrijft een dienst in Azure, zoals een VM of een storage account. Het is een JSON document, wat een zeer exacte structuur heeft. Je kunt dit met bijvoorbeeld Notepad maken, maar de meeste mensen kiezen voor Visual Studio Code.

Visual Studio Code is een gratis text editor, te vergelijken met Notepad. Het wordt door veel software developers gebruikt, maar wordt ook steeds meer door ander ICT personeel gebruikt. Een belangrijke eigenschap is dat het kan assisteren met het maken en aanpassen van ARM templates. Een belangrijke toegevoegde waarde, welke ontbreekt in veel andere editors.

Export template

Een ARM template maken gebeurt meestal op twee verschillende manieren. Als eerste kun je een dienst of onderdeel in Azure op de gebruikelijke manier aanmaken. Of je het portal, PowerShell of de Azure CLI gebruikt maakt niet uit. Daarna kun je de “Export template” functie gebruiken. Hiermee kun je het ARM template downloaden. Je kunt het vervolgens – indien gewenst – aanpassen en opnieuw toepassen. Zo kun je het template bijvoorbeeld gebruik om de Azure dienst ook in andere omgevingen, of bij andere klanten uit te rollen.

Figuur 5: Een klein gedeelte van een ARM template in JSON formaat

Quickstart templates

In plaats van de export kun je ook een bestaand voorbeeld opzoeken die voldoet aan jouw wensen. Het internet staat er vol mee, en Microsoft heeft ook de nodige ARM templates voor je klaarstaan. Als je een bruikbaar template hebt gedownload, kun je het indien gewenst weer aanpassen, en vervolgens uitrollen in de omgeving naar keuze.

Tip: zoek eens op internet naar “Azure Quickstart Templates”

Toepassen van een ARM template

Heb je een ARM template wat je vervolgens in jouw omgeving wil toepassen? Hiervoor kun je onder andere gebruik maken van het portal, PowerShell of de Azure CLI.

Cross-platform

Alle genoemde tools zijn te gebruiken op Windows, Linux en macOS. Dus het Portal, PowerShell, de Azure CLI en Visual Studio Code zijn te gebruiken met de meeste operating systems. Die laatste wordt tegenwoordig zelfs standaard meegeleverd met het Raspberry Pi operating system. Ook mensen die geen Windows gebruiker zijn, kunnen dus uitstekend met bovenstaande Azure management tools aan de slag.

Naar mijn mening zijn dit dus de beste Azure tools die je zeker niet wilt missen. Wil je jouw kennis bijspijkeren op het gebied van Azure, PowerShell of wat anders? Ik zie je graag terug in een van onze trainingen, bijvoorbeeld de Azure Fundamentals!

Meer blogs over Microsoft

Hoe werken Power BI relationships?

De populairste cybersecurity-training van 2022: de MS-101

Ontdek 3 minder bekende Office 365 apps -Master it Training

Word productiever met Azure AI!

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen