De 9 punten die je over Agile moet weten

02/02/2017

Ben je nog niet helemaal bekend met projectmanagement en de Agile methode? De antwoorden op onderstaande 9 vragen geven je de informatie die je nodig hebt. Ben je er wel al bekend mee, dan kun je jouw geheugen weer even opfrissen met deze veelgestelde vragen.

1. Wat is Agile?

Agile is een projectmanagement methode dat gebruikt maakt van korte cycli, genaamd sprints. De focus ligt op continue verbetering binnen de ontwikkeling van een product of service. De methode omvat 12 basisprincipes:

 • Klanttevredenheid is altijd de hoogte prioriteit en die wordt behaald door snelle en doorlopende levering
 • Veranderende omgevingen worden omarmt tijdens iedere processtap om ervoor te zorgen dat er een competitief voordeel kan worden geboden aan de klant
 • Een product of dienst wordt frequent geleverd
 • Belanghebbenden en ontwikkelaars werken nauw en dagelijks samen
 • Meetings zijn het meest efficiënt en effectief als ze face-to-face worden gehouden
 • Een werkend eindproduct is de ultieme maatstaaf voor succes
 • Ontwikkelteams en belanghebbende zorgen voor een constant tempo om te zorgen voor duurzame ontwikkeling
 • Agility wordt verhoogd door continue focus op technische superioriteit en degelijk ontwerp.
 • Eenvoud is een essentieel element
 • Zelfsturende teams zorgen waarschijnlijk voor de beste ontwerpen en voldoen aan de eisen
 • Regelmatig wordt er de tijd genomen om het teamgedrag te optimaliseren, waardoor de efficiëntie wordt verhoogd

2. Voor wie is de Agile methode geschikt?

De methode was in eerste instantie ontwikkeld voor de software-industrie, maar tegenwoordig hebben ook veel andere soort bedrijven Agile geïmplementeerd als projectmanagementmethode om producten en diensten te ontwikkelen. Agile wordt bijvoorbeeld gebruikt binnen marketing en reclame, onderwijs, bouw en de financiële sector.

3. Waarom is Agile noodzakelijk?

Agile is ontwikkeld ten behoeve van het stroomlijnen en verbeteren van het ontwikkelproces. Het biedt een alternatief voor de traditionele waterfall methode, waarbij agile een manier biedt om een fouten sneller te ontdekken en op te lossen.. Verwachtingen van klanten blijven groeien, waardoor het essentieel is om projectleiders de hebben die de best passende methoden gebruiken om voor te blijven op de concurrentie.

4. Hoe wordt Agile gebruikt?

In tegenstelling tot meer traditionele methodes, zoals waterfall, maakt Agile gebruik van kleinere en meer gefocuste groepen die vaker samenkomen om zeer specifieke doelen te bespreken, waardoor het makkelijker is om snelle veranderingen door te voeren als dat nodig is. Hierdoor zijn teams flexibeler, effectiever en wordt de kans om te voldoen aan de wensen vanuit de klant vergroot, vooral als die wensen wijzigen. Agile geeft teams een mechanisme om snel processen te herhalen, problemen te isoleren en specifieke doelen snel te bereiken. Dit in tegenstelling tot het ontdekken dat er niet wordt voldaan aan de klanteisen aan het einde van een lange projectfase.

5. Wat zijn de voordelen van Agile?

Agile is zeer populair geworden en wordt gezien als breed gedragen en zeer effectieve projectmethode die veel voordelen biedt aan projectteams, sponsoren, projectleiders en klanten, waaronder:

  • Agile maakt een snellere inzet van oplossingen mogelijk
  • Verminderde verspilling door het minimaliseren van gebruikte middelen
  • Verhoogde flexibilteit en aanpassingsvermogen bij verandering
  • Verhoogd succes door gefocusde inspanningen
  • Snellere doorlooptijd
  • Defecten en problemen worden sneller gedetecteerd
  • Een geoptimaliseerd ontwikkelproces
  • Optimale projectbeheersing
  • Verhoogde focus op specifieke klantenbehoefte
  • Meer samenwerking en feedback

6. Wat zijn de nadelen van Agile?

Agile is, net zoals alle methoden, niet geschikt voor elke situatie. Het wordt altijd aanbevolen om van tevoren te onderzoeken welke methode het best past bij een bepaalde situatie. Tijdens het ontwikkelproces richt agile zich vooral op de ontwikkelaars, projectteams en klantendoelen. Daardoor is er niet per se focus op de ervaring van de eindgebruiker. Vanwege de informelere en flexibelere processen wordt Agile niet altijd makkelijk omarmt in grotere, meer traditionele organisaties.

7. Kan Agile gecombineerd worden met andere methoden?

Er bestaan mogelijkheden om Agile te combineren met andere methoden zoals Waterfall, waarmee een hybride situatie wordt gecreëerd. Dit zorgt ervoor dat het nog beter aansluit in bepaalde sectoren of bij bepaalde projecten, producten of diensten. Ook hier is het raadzaam om van tevoren te bepalen wat de beste werkwijze is.

8. Hoe ziet de toekomst van Agile eruit?

In een bedrijfslandschap waarin de concurrentie blijft stijgen en time-to-market tegelijkertijd steeds kleiner wordt, biedt Agile talrijke voordelen en relatief weinig nadelen. De toepassingsmogelijkheden in verschillende sectoren maakt het een aantrekkelijke methodologie en wordt er zeker verwacht dat Agile een blijvende rol zal spelen.

9. Welke Agile trainingen zijn er beschikbaar?

Er zijn twee verschillende Agile trainingen beschikbaar via Master it: Agile Project Management Foundation Dit is een 2-daagse training met een optioneel examen. Na het behalen van het bijbehorende certificaat kun je vervolgens deelnemen aan de vervolgtraining. Agile Project Management Practitioner Dit is een 3-daagse training inclusief examen. Met het behalen van het examen ontvang je het Agile Project Management Practitioner certificaat. Meer weten over deze trainingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

10. Meer blogs

Het zakelijk gebruik van Blockchain

De 7 voordelen van Hyper-V

Wat moet je weten als je een hybride server model onderhoudt?

Wie verzamelt jouw data?

 

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen