Cybersecurity voor organisaties binnen Microsoft-platformen

Cybersecurity voor organisaties binnen Microsoft-platformen

20/04/2022
Cybersecurity is anno 2022 essentieel voor elke organisatie. Lees waarom en hoe je de cybersecurity binnen jouw organisatie verbetert met de juiste trainingen.

Cybersecurity en digitale weerbaarheid zijn anno 2022 essentieel voor elke organisatie. Dat heeft twee hoofdredenen: IT is tegenwoordig de ruggengraat van elke onderneming (tech of niet), terwijl cybercriminelen steeds agressiever en professioneler te werk gaan.

Cybercriminaliteit is inmiddels een professioneel verdienmodel dat veel geld in het laatje kan brengen. Daarnaast is er natuurlijk nog de verscherpte privacywetgeving. Sinds 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat in de hele Europese Unie dezelfde privacywetgeving geldt. Het niet naleven van de AVG komt een organisatie op hoge boetes te staan.

Recente cyberaanvallen

2021 was een jaar dat bol stond van de cyberaanvallen en veiligheidslekken. Denk bijvoorbeeld aan de kwetsbaarheden in de Microsoft Exchange Server die cybercriminelen in staat stelde om mal- en ransomware te installeren of een backdoor aan te brengen in de systemen van bedrijven. Tienduizenden bedrijven en servers waren plots kwetsbaar. De Autoriteit Persoonsgegevens ontving alleen al in de eerste week nadat de kwetsbaarheden aan het licht kwamen 75 meldingen van datalekken. In de Verenigde Staten moest de FBI zelfs te pas komen aan het oplossen van het probleem. Andere spraakmakende cyberincidenten uit 2021 zijn de grote aanval op het Braziliaanse vleesverwerkingsbedrijf JBS, de supplychain-aanval op Kaseya en de diefstal van de persoonsgegevens van 54 miljoen Amerikaanse klanten van T-Mobile.

Dit jaar waren er al datalekken te noteren bij onder meer Budget Energie en de Kamer van Koophandel. Als je op internationale schaal gaat kijken, is het lijstje met cybersecurity-incidenten nu al indrukwekkend lang. In dit artikel kijken we naar de belangrijkste risico’s die organisaties en personen binnen Microsoft-platformen lopen op het gebied van cyberveiligheid, maar laten we ook zien hoe u cyberaanvallen met de juiste cybersecurity-trainingen effectief ondervangt.

Welke cyberrisico’s lopen organisaties?

Het spectrum aan cyberrisico’s is de laatste jaren breder en gevarieerder geworden. Dit zijn de belangrijkste risico’s die organisaties anno 2022 lopen.

Cyberaanvallen

 • Ransomware: Dit type cyberaanval is sterk in opkomst en maakt gebruik van malicieuze software om bestanden of apparaten te blokkeren of versleutelen. Als organisatie heb je dus geen toegang meer tot je eigen data en digitale werkomgevingen. Om weer toegang te krijgen tot apparaten en bestanden, moet je de hacker(s) flink wat losgeld (meestal in bitcoins) betalen. Zelfs als je betaalt, heb je geen harde garantie dat de aanvallers de blokkade opheffen.
 • DDoS-aanvallen: Deze aanvallen belasten je netwerk, websites of server, zodat de performance flink afneemt of je digitale kanalen door overbelasting zelfs op zwart gaan.
 • Phishing: Dit is het versturen van authentiek ogende, maar in werkelijkheid frauduleuze berichten, meestal via e-mail. Het doel? Privacygevoelige of bedrijfskritische informatie
  buitmaken. Denk bijvoorbeeld aan creditcard- of inloggegevens.
 • Man-in-the-middle-aanvallen: Deze aanvallen doen zich voor wanneer aanvallers inbreken op een transactie tussen twee partijen. Na het onderscheppen van het verkeer kunnen de aanvallers
  data filteren en stelen.
 • Denial-of-service-aanval: Deze aanval overweldigt systemen, servers of netwerken met verkeer om middelen en bandbreedte uit te putten.
 • Zero-day-exploitatie: Hierbij maken aanvallers gebruik van een kwetsbaarheid in een platform of netwerk die nog niet of pas bekend is bij de betreffende organisatie, maar nog niet is verholpen.

Menselijke fouten

In veel gevallen is niet de techniek, maar de mens de zwakste schakel in de cybersecurityketen. Medewerkers klikken op een geïnfecteerde link, laten gegevens achter op een gehackte website of gaan niet goed om met vertrouwelijke informatie (slecht nieuws in het kader van de AVG). Een cyberaanval voorkomen is daarom ook een kwestie van medewerkers bewust maken van actuele cyberrisico’s en de consequenties van een cyberaanval of datalek.

Een organisatie moet zich daarom vooral focussen op de organisatie in plaats van louter op de technische middelen. Een goed voorbeeld? Geef een werknemer niet meer rechten binnen een systeem dan wat die persoon nodig heeft om zijn of haar werk goed te kunnen doen.

Kwetsbaarheden in software

Software is een cruciaal onderdeel van onze digitale infrastructuur. Tegelijkertijd is het een zeer kwetsbare component. Daarom is het belangrijk om updates altijd tijdig en consequent door te voeren. Bij veel organisaties wordt dit door tijdgebrek of het conflicteren van updates met andere software soms op de lange baan geschoven.
afbeelding cybersecurity

Vergroot je cyberveiligheid met de juiste cybersecurity-trainingen

Cybersecurity-trainingen zijn een goede manier voor organisaties en personen om veiliger te leren werken binnen Microsoft-platformen. We tonen je een aantal waardevolle en populaire trainingen die je bij Master IT kunt volgen.

MS-500 Microsoft 365 Security Administration

Deze training behandelt essentiële veiligheidstechnieken binnen Microsoft-platformen. Denk bijvoorbeeld aan het instellen en organisatiebreed toepassen van multifactorauthenticatie, het inschakelen van Azure Identity Protection en het instellen van Azure AD Connect. Daarnaast maak je uitgebreid kennis met de functionaliteit voorwaardelijke toegang in Microsoft 365.

Na het afronden van deze cybersecurity-training kun je:

 • de toegang voor gebruikers en groepen in Microsoft 365 beheren
 • Azure Identity Protection uitleggen en beheren
 • Azure AD Connect plannen en implementeren

Deze training stelt je in staat om de certificering ‘Security Administrator Associate’ te behalen. Interesse? Bekijk en boek de training Microsoft 365 Security Administraton

AZ-500 Microsoft Azure Security Technologies

De training ‘Microsoft Azure Security Technologies’ brengt je de kennis en vaardigheden bij die nodig zijn om beveiligingscontroles te implementeren en de houding ten aanzien van cybersecurity binnen een organisatie te verbeteren en borgen. Je leert ook om belangrijke beveiligingsproblemen tijdig te identificeren en verhelpen. Zo verklein je de kans op cyberaanvallen en datalekken en blijf je makkelijker AVG-compliant.

Na het afronden van deze cybersecurity-training kun je onder meer:

 • Strategieën voor enterprise-governance ontwikkelen en toepassen. Denk aan maatregelen als op rollen gebaseerd toegangsbeheer, Azure-beleid en resourcevergrendelingen
 • Azure AD Identity Protection, inclusief risicobeleid, voorwaardelijke toegang en toegangsbeoordelingen, toepassen

De training ‘Microsoft Azure Security Technologies’ maakt deel uit van de certificering ‘Azure Security Engineer Associate’. Bekijk en boek de training Microsoft Azure Security Technologies

MS-101 Microsoft 365 Mobility and Security

Deze training behandelt drie centrale elementen van Microsoft 365-bedrijfsbeheer: Microsoft 365-beveiligingsbeheer, Microsoft 365-compliancebeheer en Microsoft 365-apparaatbeheer. Het inzetten van Microsoft 365 Threat Intelligence, Security Metrics en Security Services is na het volgen van deze training geen probleem meer. Je herkent cyberaanvallen en bedreigingen tijdig en weet hoe je ze onschadelijk maakt.

Na deze training kun je opgaan voor de Microsoft 365-certificering ‘Enterprise Administrator Expert’. Bekijk en boek de training Microsoft 365 Mobility and Security

SC-900 Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals

De training ‘Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals’ maakt je vertrouwd met de basisprincipes van beveiliging, compliance en identiteit (SCI) in cloudgebaseerde en gerelateerde Microsoft-services. Je leert de basisprincipes van beveiliging, compliance en identiteit te beschrijven en de concepten en mogelijkheden voor Microsoft-identiteitsbeheer kennen. Zo verklein je de kans op menselijke fouten, vergroot je het veiligheidsbewustzijn binnen de organisatie en versterk je de zwakste schakel binnen de securityketen (de menselijke factor).

Na deze training kun je de certificering ‘Security, Compliance, and Identity Fundamentals’ behalen. Bekijk en boek de training Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals

SC-200 Microsoft Security Operations Analyst

Tijdens de training ‘Microsoft Security Operations Analyst’ leer je hoe je bedreigingen onderzoekt en verhelpt met Microsoft Azure Sentinel, Azure Defender en Microsoft 365 Defender. Na afloop begrijp en gebruik je probleemloos Microsoft Defender for Endpoint en kun je bedreigingsindicatoren beheren in Azure Sentinel. Je weet hoe je bedreigingen en cyberaanvallen opspoort en onschadelijk maakt.

Na het afronden van deze training kun je de certificering ‘Security Operations Analyst Associate’ behalen. Bekijk en boek de training Microsoft Security Operations Analyst

SC-300 Microsoft Identity and Access Administrator

Deze training biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn om oplossingen voor identiteitsbeheer op basis van Microsoft Azure AD en verbonden identiteitstechnologieën op te zetten. Je leert om oplossingen voor identiteitsbeheer te implementeren, maar ook authenticatie en toegangsbeheer in te voeren. Daarnaast kun je na het volgen van deze training een strategie voor identiteitsbeheer opzetten en uitvoeren.

Na het afronden van deze training kun je gaan voor de certificering ‘Identity and Access Manager Associate’. Bekijk en boek de training Microsoft Identity and Access Administrator

Maak werk van cybersecurity!

Als moderne organisatie ontkom je er niet aan: cybersecurity is een topprioriteit en het is absoluut noodzakelijk om te voldoen aan alle regels en voorwaarden die de AVG stelt aan data- en privacybescherming. Het is belangrijk om te beseffen dat een goed veiligheidsbeleid een combinatie is van mens, organisatie en techniek.

Wil je het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie zowel op persoonlijk als organisationeel niveau naar een hoger plan tillen? De trainingen van Master IT helpen je om gebruik te maken van alle tools, technieken en strategieën die voorhanden zijn om veiliger te werken binnen de verschillende Microsoft-platformen. Meer weten of een training boeken? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 0402323390, via WhatsApp of mail naar info@master-it.nl.

Meer blogs over cybersecurity

Hoe kan ik mijn organisatie beschermen tegen een cyberaanval?

Dit zijn de populairste cybersecurity-trainingen van 2022

Hoe bescherm je jouw Microsoft Azure omgeving tegen een DDoS-aanval?

Aan de slag als Microsoft Security Operations Analyst

 

 

 

 

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen