Cybersecurity: hoe bescherm ik mijn organisatie tegen cybercrime?
Cyberaanvallen en datalekken vormen in onze huidige digitale maatschappij een aanzienlijk bedrijfsrisico. Wat er allemaal mis kan gaan, blijkt uit het grote datalek bij de GGD in 2021. Het met een exportfunctie uitgeruste systeem dat gebruikt wordt voor bron- en contactonderzoek werd misbruikt voor het te koop aanbieden van privacygevoelige gegevens. Wil je dit als organisatie voorkomen? lees dan in deze blog alles over het beschermen van jouw organisatie tegen cybercrime.
Als je te maken krijgt met een cyberaanval, loop je als organisatie diverse risico’s. Denk bijvoorbeeld aan torenhoge boetes of schadeclaims. Het datalek bij de GGD gaat de Nederlandse staat bijvoorbeeld miljarden euro’s kosten aan schadevergoeding voor de gedupeerde burgers. Daarnaast kan een cyberaanval ook behoorlijke reputatieschade opleveren en zelfs de continuïteit van een organisatie in gevaar brengen. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan een organisatie die dagen- of wekenlang geen toegang heeft tot computers, systemen, applicaties en bestanden door ransomware.
Voldoende investeren en kennis opdoen over cybersecurity is anno 2022 dan ook onontbeerlijk. Maar hoe bescherm je jouw organisatie effectief tegen cyberaanvallen? Je leest het in dit artikel. Daarnaast laten we je kennismaken met een aantal trainingen die bijdragen aan het vergroten van de cyberveiligheid binnen jouw organisatie.
- Welke cyberaanvallen zijn er?
- De belangrijkste risicofactoren
- Trainingen die bijdragen aan meer cyberveiligheid
- Til je cybersecurity naar een hoger niveau
Welke cyberaanvallen zijn er?
Cyberaanvallen zijn er tegenwoordig in verschillende soorten en verschijningsvormen. We zetten de belangrijkste varianten kort op een rij.
- Ransomware: Dit populaire type cyberaanval (de Nederlandse betekenis van ransomware is gijzelsoftware) gebruikt een speciaal soort malware om bestanden of apparaten te blokkeren of versleutelen. Als organisatie heb je dus geen toegang meer tot je eigen data en digitale werkomgevingen. Om weer toegang te krijgen tot apparaten en bestanden, moet je de hacker(s) flink wat losgeld (meestal in bitcoins) betalen. Zelfs als je betaalt, heb je geen harde garantie dat de aanvallers de blokkade opheffen.
- DDoS-aanvallen: belasten je netwerk, websites of server, zodat de performance flink afneemt of je digitale kanalen door overbelasting zelfs crashen.
- Phishing: is het versturen van authentiek ogende, maar in werkelijkheid frauduleuze berichten, meestal via e-mail. Het doel? Privacygevoelige of bedrijfskritische informatie buitmaken.
- Man-in-the-middle-aanvallen: (MitM) doen zich voor wanneer aanvallers inbreken op een transactie tussen twee partijen. Na het onderscheppen van het verkeer kunnen de aanvallers data filteren en stelen.
- Een denial-of-service-aanval: overweldigt systemen, servers of netwerken met verkeer om middelen en bandbreedte uit te putten.
- Bij zero-day-exploitatie: maken aanvallers gebruik van een pas bekende kwetsbaarheid in een platform of netwerk die nog niet is verholpen.
De belangrijkste risicofactoren
Bij cyberaanvallen denken veel mensen vooral aan slechte netwerkbeveiliging of ondeugdelijke software. In werkelijkheid is de oorzaak meestal organisatorisch van aard. Er is bijvoorbeeld geen goed rollen- en rechtensysteem voor identiteit en toegang. Of medewerkers beschikken niet over het veiligheidsbewustzijn dat nodig is om cyberdreigingen te herkennen. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die nietsvermoedend op een phishinglink klikt of een e-mailbijlage opent die op het eerste gezicht afkomstig lijkt van een bekende en betrouwbare afzender.
De realiteit is dat iedere organisatie het risico loopt op een cyberaanval of datalek. Beveiligingssoftware houdt maar een deel van die aanvalsstromen tegen. Unieke en sterke wachtwoorden, multifactorauthenticatie, software die up-to-date is, regelmatige back-ups en duidelijke regels en afspraken over ICT-gebruik: het zijn onmisbare extra maatregelen voor het borgen van de cybersecurity binnen jouw organisatie.
Trainingen die bijdragen aan meer cyberveiligheid
Ook de juiste trainingen tillen de cyberveiligheid binnen jouw organisatie naar een hoger niveau, omdat ze medewerkers kennis laten maken met belangrijke principes en best practices op het gebied van cybersecurity. Met de onderstaande trainingen leg je een stevige veiligheidsbasis.
AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals
Met het volgen van de training AZ-900 Microsoft Azure Fundamentals krijg je basiskennis over de belangrijkste Azure-concepten. Denk aan de belangrijkste Azure-services, kernoplossingen en beheertools, algemene beveiliging en netwerkbeveiliging. Maar ook governance-, privacy- en compliancefuncties, Azure-kostenbeheer en service level agreements staan op het programma. Na het afronden van de training kun je de certificering Azure Fundamentals in de wacht slepen.
AZ-500 Microsoft Azure Security Technologies
De training AZ-500 Microsoft Azure Security Technologies geeft je de kennis en vaardigheden die nodig zijn om beveiligingscontroles te implementeren, de beveiligingshuishouding van een organisatie te runnen en beveiligingsproblemen te identificeren en verhelpen. Je kunt na het afronden van de training opgaan voor de certificering Azure Security Engineer Associate.
SC-900 Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals
De training SC-900 Microsoft Security, Compliance, and Identity Fundamentals maakt deelnemers vertrouwd met de basisprincipes van beveiliging, compliance en identiteit in cloudgebaseerde en gerelateerde Microsoft-services. Na het volgen van de training kun je de certificering Security, Compliance, and Identity Fundamentals halen.
De AZ-900 en SC-900 zijn feitelijk beginnerstrainingen die de fundamentals van cybersecurity behandelen. De AZ-500 is een intermediate-training van een iets hoger niveau. Sta je aan het begin van je reis door het universum van de cybersecurity? Dan is het belangrijk om te starten met een beginnerstraining zoals de AZ-900 of de SC-900 en vervolgens verder de diepte in te duiken met bijvoorbeeld de AZ-500. Wil je meer informatie over de verschillende trajecten en certificeringspaden? Download dan onze Microsoft Certificeringsposter.
Til je cybersecurity naar een hoger niveau
Het risico op cyberaanvallen is een onvermijdelijk onderdeel van werken en ondernemen in het digitale tijdperk. Een combinatie van voldoende aandacht voor cybersecurity en het kweken van veiligheidsbewustzijn onder je medewerkers is de beste manier om jouw organisatie goed te beschermen tegen cybercrime. De juiste trainingen zijn belangrijke middelen om dit te realiseren.
Wil je het veiligheidsbewustzijn binnen jouw organisatie zowel op persoonlijk als organisationeel niveau naar een hoger niveau tillen? De trainingen van Master IT helpen je om gebruik te maken van alle tools, technieken en strategieën die voorhanden zijn om het risico op cybercrime te verkleinen. Meer weten of een training boeken? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op via 040 232 33 90, via WhatsApp of mail naar info@master-it.nl.
Je kunt ook hieronder het contactformulier invullen. Eén van onze opleidingsadviseurs neemt dan zo snel mogelijk contact met je op!
Meer blogs over cybersecurity
Train en certificeer jezelf als cybersecurity-professional!
Maak je organisatie weerbaar tegen cybercrime met deze basismaatregelen – Deel 1
Maak je organisatie weerbaar tegen cybercrime met deze basismaatregelen – Deel 2
Cybersecurity: hoe bescherm ik mijn organisatie tegen cybercrime?