ITIL 4 Certificering

Begin bij de ITIL 4 Foundation en werk je op tot ITIL Master

05/01/2024

Een handleiding voor ITIL-Certificeringen

ITIL, of Information Technology Infrastructure Library, biedt een gestructureerd kader voor IT Service Management (ITSM) dat organisaties helpt om efficiënter en effectiever te werken.

ITIL-Certificeringsoverzicht

De ITIL-certificeringen zijn opgebouwd rond vijf kernboeken die best practices voor ITSM bevatten. Deze certificeringen variëren van fundamentals tot gevorderde niveaus, elk niveau richt zich op specifieke aspecten van IT-servicebeheer. Laten we eens kijken naar de verschillende certificeringen die ITIL aanbiedt:

ITIL 4 Foundation

Het startpunt voor velen, de ITIL 4 Foundation-certificering, biedt een algemeen begrip van de ITIL-principes en -praktijken. Deze certificering legt de basis voor verdere specialisatie en is een vereiste voor de andere certificeringen. De ITIL 4 Foundation is bij Master IT te volgen in een 2 daagse en 3 daagse variant.

ITIL 4 Managing Professional (MP)

De Managing Professional-certificering richt zich op praktische vaardigheden en biedt diepgaande kennis van ITIL-practices in de context van het moderne digitale tijdperk. Het omvat vier modules:

 1. ITIL 4 Specialist: Create, Deliver and Support
 2. ITIL 4 Specialist: Drive Stakeholder Value
 3. ITIL 4 Specialist: High Velocity IT
 4. ITIL 4 Strategist: Direct, Plan, and Improve

OM de ITIL4 MP certificering te behalen dien je alle 4 de modules te behalen.

ITIL 4 Strategic Leader (SL)

De Strategic Leader-certificering is gericht op het ontwikkelen van leiderschapscapaciteiten en strategische denkvaardigheden in ITSM. Het omvat twee modules:

 1. ITIL 4 Strategist: Direct, Plan, and Improve
 2. ITIL 4 Leader: Digital and IT Strategy

OM de ITIL4 SL certificering te behalen dien je beide de modules te behalen.

 ITIL 4 Practice Manager (PM)

De Practice Manager certificering is de nieuwste certificering van ITIL. Deze certificering maakt het mogelijk om verschillende modules uit geselecteerde ITIL trainingen te volgen als 1 daagse trainingen.
De training waarom dit gaat zijn:

 1. Monitor, Support and Fulfil
 2. Plan, Implement and Control
 3. Collaborate, Assure and Improve

Om deze certificering te kunnen halen zijn er 2 mogelijkheden:

Optie 1:

 • Behaal het examen van de training: Create, Deliver and Support
 • Behaal 5 modules naar keuze uit 1 van de 3 aangegeven trainingen

Optie 2:

 • Behaal het examen van de training: Create, Deliver and Support
 • Behaal het examen van 1 van de 3 aangegeven trainingen.

ITIL Master

Als je het hoogste niveau van ITIL-certificering wilt bereiken, is de ITIL Master-titel hetgeen wat je moet behalen. Dit niveau is bedoeld voor ervaren professionals die ervaring hebben in het implementeren en beheren van ITSM in complexe situaties. Het pad naar ITIL Master bevat 2 stappen:

 1. Certificeringen
  • Voor het behalen van de ITIL Master certificering moet je in het bezit zijn van zowel de Practice manager (PM), Managing Professional (MP) als de Strategic Leader (SL) certificering.
 2. Werkervaring
  • Je hebt minimaal vijf jaar ervaring in leidinggevende, senior management- of vergelijkbare posities nodig, waarvan je aantoonbaar betrokken bent geweest bij het ontwerpen, implementeren en beheren van end-to-end service delivery. 

Conclusie

Of je nu net begint met de ITIL 4 Foundation-certificering of je vaardigheden wilt uitbreiden met de Managing Professional, Strategic Leader of Practige manager-certificeringen, er is een geschikte training voor elke professional. Voor degenen die de hoogst mogelijke certificering willen behalen is de ITIL Master-titel de beste optie. Het is hierbij cruciaal om zowel theoretische kennis als praktische ervaring te combineren.

 

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen