Azure Synapse

Azure Synapse: wat is het en wat kun je ermee?

25/01/2022
Data worden steeds belangrijker en zijn overal aanwezig in onze moderne informatiemaatschappij. Bedrijven verdienen er veel geld mee, maar gebruiken data over klanten, markten en concurrenten ook om strategische beslissingen te nemen en onderbouwen.

Goed beheerde datastromen vergroten bovendien de innovatiekracht van organisaties. Wil je waardevolle inzichten halen uit de steeds groter wordende databergen? Dan heb je daar goede analyse-, dataverzamelings- en visualisatietools voor nodig. Microsoft Azure biedt diverse tools en diensten die het mogelijk maken om meer waarde uit je data te halen. Een van die tools is Azure Synapse, een platform dat verschillende dataservices samenbrengt in één studio.

In dit artikel lees je wat Azure Synapse precies is en wat je er allemaal mee kunt. Daarnaast kijken we naar de verschillen tussen Synapse en Azure DataBricks.

Wat is Azure Synapse

Azure Synapse is in eerste instantie ontstaan vanuit het Azure SQL-datawarehouse. Vanuit die basis is Microsoft begonnen met het toevoegen van allerlei nieuwe functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Geavanceerde privacy- en beveiligingsfuncties;
  • Native ondersteuning voor Azure Active Directory;
  • Permanente data-encryptie;
  • Beveiliging op kolom- en rijniveau;
  • Managed virtual networks die alle onderdelen van Synapse met elkaar verbinden;
  • Geavanceerde AI-functionaliteiten.

Inmiddels is Synapse uitgegroeid tot een verzameling krachtige en bekende clouddiensten voor organisaties die serieus werk willen maken van datawarehousing, data-analyse (analytics) en kunstmatige intelligentie (AI). Je kunt Synapse zien als een schil die verschillende diensten en functionaliteiten op het vlak van cloud analytics samenbrengt. Het wordt aangeboden als SaaS-dienst. 

>> terug naar overzicht

De voordelen van Azure Synapse

Het gebruiken van Synapse als centrale omgeving voor het managen en analyseren van data heeft diverse voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Meer en sneller inzicht in je data

Dankzij Azure Synapse Analytics verkort je de zogenoemde ‘time to insight’ bij het analyseren van data. Er zijn minder stappen (en dus ook minder tijd) nodig om relevante inzichten uit brondata te halen. Erg belangrijk, zeker als je regelmatig werkt met grote en complexe datasets. Omdat Synapse Analytics ook makkelijk schaalbaar en gebruiksvriendelijk ingericht is, ga je op een efficiënte manier aan de slag met big data. 

Uitstekende integratie met Power BI en Azure Purview

Een van de sterkepunten van Microsoft is de naadloze integratie van nieuwe oplossingen met de rest van het Microsoft-ecosysteem. Dat geldt zeker ook voor Synapse. Power BI, een populaire tool voor het visualiseren en presenteren van data, is bijvoorbeeld rechtstreeks te gebruiken via Synapse Studio. De krachtige combinatie Synapse-Power BI vereenvoudigt en versterkt de samenwerking tussen data-analisten en data-engineers. Beide specialisten gebruiken namelijk probleemloos dezelfde analysedienst voor het opvragen van gegevens en het bouwen en bekijken van dashboards.

Een andere waardevolle functionaliteit van Synapse is de integratie met Azure Purview. De belangrijkste rol van Purview is het automatisch identificeren en classificeren van belangrijke en gevoelige data. In combinatie met Synapse, geeft Purview je een beter beeld van hoe data gebruikt worden binnen jouw organisatie. Al met al is het dus een prima antwoord op het groeiende belang van correcte en nauwkeurige data governance. 

Machine learning en rekenkracht

Door de goede integratie met Microsofts Power Platform en de aanwezigheid van machine learning (ML), kun je met Azure Synapse vrijwel onbeperkt zware berekeningen uitvoeren. Synapse gaat op dit vlak een stukje verder dan Power BI. De winst voor jouw organisatie? Je haalt meer waardevolle inzichten uit je data en past moeiteloos ML-modellen toe op al je slimme applicaties. 

Overzichtelijk kostenplaatje

Wat kostentechnisch geldt voor de meeste Azure-diensten is ook van toepassing op Synapse: de kosten zijn prima overzichtelijk en beheersbaar te houden. Op basis van je actuele behoeften, kun je services in Synapse makkelijk bij- of afschalen. De dienst komt daarmee tegemoet aan de belofte van de cloud en biedt volop mogelijkheden tot hoogwaardige data-analytics tegen een overzichtelijk en relatief bescheiden prijskaartje.

Alles op één locatie

Synapse Studio brengt alle activiteiten en datafunctionaliteiten samen op één locatie. Zo kun je middels logische workflows een brede waaier aan datagerelateerde taken uitvoeren zonder steeds te switchen tussen verschillende applicaties of browsers. Gegevensintegratie, gegevensonderzoek, datawarehousing, big data-analyse en machine learning: je voert het met Synapse allemaal uit binnen één gecentraliseerde omgeving. In Synapse Studio vind je als dataspecialist bovendien veel herkenbare functionaliteiten omdat de applicatie gebruikmaakt van bekende diensten als Azure Data Factory. 

>> terug naar overzicht

Het verschil tussen Azure Synapse en Databricks

Naast Synapse is er ook nog Azure Databricks. Databricks is een snelle service voor datascience en -engineering. De dienst biedt drie omgevingen voor het ontwikkelen van data-intensieve toepassingen: Databricks SQL, Databricks Data Science & Engineering en Databricks Machine Learning. Een geoptimaliseerde versie van Apache Spark vormt het hart van Databricks. 

Hoewel Synapse en Databricks elkaar met de juiste set-up prima complementeren, zijn er wel verschillen tussen de twee analytics-platforms. Dit zijn de belangrijkste:

  • Synapse werkt met een opensourceversie van Apache Spark met ingebouwde ondersteuning voor.NET-applicaties. Databricks draait op een geoptimaliseerde versie van Spark die een 50 keer betere performance levert. 
  • Azure Synapse en Databricks ondersteunen notebooks waarmee ontwikkelaars snelle data-experimenten kunnen uitvoeren. Synapse biedt cocreatie van een notebook onder de voorwaarde dat een persoon het notebook opslaat voordat de andere persoon de wijzigingen ziet. Het heeft dus geen geautomatiseerd versiebeheer. Databricks ondersteunt wel realtime-cocreatie en geautomatiseerd versiebeheer.
  • Synapse en Databricks verschillen ook enigszins van elkaar wat betreft de onderliggende architectuur. In Synapse gebruikt de opslaglaag Azure Data Lake Storage, terwijl de visualisatielaag gebruikmaakt van Power BI. Synapse heeft ook een traditionele SQL-engine en een Spark-engine voor big data- en BI-toepassingen. Databricks is niet alleen een datawarehouse, maar heeft een ‘lakehouse-architectuur’.  Die combineert de beste elementen van data lakes en datawarehouses voor metadatabeheer en data governance. 
  • Synapse heeft ingebouwde ondersteuning voor Azure Machine Learning. Het biedt echter geen volledige ondersteuning van Git. Databricks bevat daarentegen geoptimaliseerde ML-workflows die strakke versiecontrole mogelijk maken met behulp van Git.

>> terug naar overzicht

Azure Synapse ontdekken met Master IT

Wil je serieus aan de slag met dataoplossingen? En leer je Azure Synapse en Databricks graag beter kennen? Dan is de DP-203-training ‘Data Engineering on Microsoft Azure’ van Master IT ideaal voor jou. Deze training brengt je alles bij over data-engineering en het werken met Azure-dataplatformtechnologieën. Je leert omgaan met de belangrijkste reken- en opslagtechnologieën die worden gebruikt om een ​​analytische oplossing te bouwen. Vervolgens onderzoek je hoe je analytische serverlagen kunt ontwerpen en in Azure reken- en opslagopties voor dataworkloads beheert.

Vragen over een Microsoft Azure Synapse training?

Wil je meer weten over Azure Synapse of een training boeken bij Master IT? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar 0630 74 45 03/040 23 23 390 of te mailen naar info@master-it.nl. Je kunt ook het contactformulier op deze pagina invullen en we komen snel terug op je vraag!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen