AWS vs Azure

AWS versus Azure: welke cloudoplossing is het beste?

02/03/2022
De meeste organisaties zijn inmiddels wel overtuigd van de voordelen van de cloud. Als je vervolgens op zoek gaat naar een cloudplatform, dan kom je al snel uit bij AWS en Azure. Maar, welke is de beste keus voor jouw organisatie?

Met cloud computing win je aan schaalbaarheid en flexibiliteit, terwijl je ook geen grote investeringen meer hoeft te doen in het periodiek upgraden of vervangen van fysieke hardware. Kies je voor een public cloud? Dan profiteer je ook van een stukje ontzorging en lift je mee op de innovatiekracht van grote techpartijen.

Optimaal profiteren van de kracht en voordelen van de cloud begint met het kiezen van het juiste cloudplatform. Tegenwoordig heb je de keuze uit meerdere goede opties. Maar de grootste, populairste en veelzijdigste cloudplatformen zijn Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure. In dit artikel nemen we beide platformen nader onder de loep en werpen we een blik op de mogelijkheden, overeenkomsten en verschillen. Zo kun je nagaan welke van de twee optimaal aansluit bij de wensen en behoeften van jouw organisatie.

Wat is AWS?

AWS is het cloudplatform van Amazon, het bedrijf dat begon als e-commercebedrijf, maar zich inmiddels op veel meer onderdelen van de technologiemarkt stort. Amazon Web Services zag in 2006 het levenslicht en is inmiddels het cloudplatform met het grootste mondiale marktaandeel. AWS geeft je toegang tot een razendsnelle en flexibele IT-omgeving die de nieuwste cloudtechnologie herbergt.

Op de AWS Marketplace vind je een kleine 5000 verschillende producten en clouddiensten. Een paar voorbeelden van waar AWS erg sterk in is.

  • Het platform zet sterk in op AI en machine learning. Met SageMaker bouw, train en deploy je bijvoorbeeld allerhande ML-modellen.
  • Door de indrukwekkende hoeveelheid rekenkracht is AWS een geschikt cloudplatform voor het bouwen van databases. Het heeft ook zogenoemde ‘purpose-built’ databases die ontworpen zijn voor een specifieke toepassing. Denk bijvoorbeeld aan contentmanagement, realtime-analytics, IoT-applicaties of e-commercedata.
  • Omdat Amazon wereldwijd datacenters beheert, kun je kiezen uit veel locaties voor het hosten van jouw website of platform met AWS.

Wat is Azure?

Azure is het cloudplatform van Microsoft. Het biedt een veelzijdige omgeving die alle belangrijke facetten van cloud computing incorporeert en binnen handbereik brengt. Azure levert een digitale infrastructuur waarmee je binnen enkele minuten capaciteit en werkplekken op- en afschaalt. Dit betekent dat je diensten makkelijk aanpast aan de behoeften van jouw bedrijf. Schaalt je bedrijf onverwachts op? Dan groeit Azure makkelijk met je mee. Bij krimp of groei zie je direct de financiële impact. De perfecte oplossing voor onze snelle economie en de dynamiek van hedendaagse markten en bedrijven.

In de vorm van IaaS-, PaaS- en SaaS-diensten, managed services, ontwikkeltools en technologieën, biedt Azure talloze features en functionaliteiten die jouw organisatie naar een hoger niveau kunnen tillen. Denk daarbij aan:

  • Computing. Dit zijn zaken als microservices, containers, Kubernetes, virtualisatie (VMware) en batch processing.
  • Networking voor hybride connectiviteit, domeinbeheer, systeembeheer en dedicated networking.
  • Data storage voor al je opslagbehoeften.
  • AI, machine learning en cognitive services. Daarnaast heb je met Azure ook toegang tot tal van andere intelligente diensten en cognitieve API’s voor het inzetten van spraakherkenning, tekstanalyse, visuele herkenning en virtuele assistenten.
  • IoT en mixed reality. Handige tools hiervoor zijn IoT Hub en Edge.
    Analytics en big data voor het analyseren en visualiseren van grote datasets.
  • Databases en migratietools.
  • Identity- en toegangsmanagement zodat je altijd en overal veilig kunt werken in de cloud.
  • Ontwikkelingsdiensten en DevOps-tools voor het ontwikkelen en optimaliseren van applicaties voor mobiel gebruik.

Wat zijn de verschillen tussen AWS en Azure?

Hoewel er wat betreft functionaliteiten, mogelijkheden en technologie best veel overlap is tussen AWS en Azure, zijn het toch verschillende platformen die elk hun eigen bijzonderheden en sterktes hebben. Tijd dus voor een overzicht van de belangrijkste verschillen.

Verschillende virtualisatietechnologieën

AWS en Azure gebruiken verschillende virtualisatietechnologieën. AWS vertrouwt op EC2 (Elastic Compute Cloud), terwijl Azure GCE (Google Compute Engine) gebruikt.

Prijsstructuur

Zowel AWS als Azure gebruikt een prijsmodel dat bekendstaat als ‘pay-as-you-go’. Maar ze richten het wel anders in. Amazon rekent per uur af, terwijl je bij Azure betaalt per minuut. Uiteindelijk resulteert dit in een Azure-prijsmodel dat exacter en makkelijker te begrijpen is dan dat van AWS. Je kunt namelijk beter inschatten wat een bepaald gebruikspatroon je uiteindelijk kost.

Netwerk

Amazon biedt gebruikers de mogelijk om een of meerdere virtuele private clouds (VPC) op te zetten voor geïsoleerde netwerken binnen het cloudplatform. Met zo’n VPC creëer je subnetwerken, privé-adresruimtes van IP-adressen en netwerktoegangspoorten. Met Azure kun je grotendeels hetzelfde, met het verschil dat dit platform hiervoor gebruikmaakt van VNET-technologie.

Support

De kosten voor support zijn bij AWS gebaseerd op een glijdende schaal die uitgaat van je maandelijkse gebruik. Hierdoor kunnen supportkosten soms flink oplopen. Bij Azure betaal je een vast maandbedrag.

Integratie en open source

AWS vormt een iets betere match met open source dan Azure. AWS levert een soepelere integratie met populaire tools als Jenkins en GitHub en presteert ook beter op Linuxservers. Azure integreert uiteraard wel prima met alle Microsoft- en Windows-technologie.

Gebruiksvriendelijkheid

AWS biedt de gebruiker meer functionaliteiten en configuratiemogelijkheden dan Azure. Dat resulteert in veel flexibiliteit en rekenkracht, maar tevens in een vrij steile leercurve. Azure is makkelijker ‘out of the box’ te gebruiken, zeker als je gewend bent om in Windows en met Microsoft-technologie te werken.

Gebruik in een hybride omgeving

Amazon is een cloud-native (geboren en getogen in de cloud) bedrijf. Dat zie je ook terug in AWS. Hoewel het platform dankzij Snowball Edge en het partnerschap met VMware wel stappen zet in de juiste richting, is Azure met oplossingen als Azure StorSimple, Hybrid SQL Server en Azure Stack beter thuis in de wereld van hybride cloudsystemen. Niet onlogisch als je bedenkt dat Microsoft begon als leverancier van on-premises draaiende IT-systemen.

Welk platform is het beste?

Maar welke cloudoplossing is nu de beste? Beide platforms zijn goed en bieden de belangrijkste functionaliteiten die een moderne organisatie nodig heeft. Wat betreft rekenkracht, beschikbare functionaliteiten en configuratiemogelijkheden scoort AWS iets beter. Daar staat tegenover dat de virtualisatietechnologie van Azure wendbaarder en toegankelijker is voor andere besturingssystemen.

Daarnaast is Azure de marktleider op het gebied van hybride cloudsystemen, terwijl de support van Azure omvangrijker, flexibeler geprijsd en makkelijker te begrijpen is dan die van AWS. Tot slot krijg je met Azure de beschikking over een uitgebreid ecosysteem (Office 365, Teams, SharePoint en Dynamics) voor het samenwerken op afstand.

AWS- en Azure-trainingen bij Master IT

Wil je meer weten over AWS en Azure? Dan kun je bij Master IT terecht voor zowel AWS- als Azure-trainingen. Hier vind je bijvoorbeeld een divers scala aan AWS-trainingen. Ze lopen wat betreft moeilijkheidsgraad uiteen van beginnersniveau (denk aan de training ‘AWS Business Essentials’) tot meer verdiepende en specialistische trainingen voor ervaren AWS-gebruikers (‘AWD Certified DevOps Engineer – Professional’).

Ook voor het volgen van gerichte Azure-cursussen ben je bij Master IT aan het juiste adres. De training ‘Microsoft Azure Fundamentals’ brengt je bijvoorbeeld alle basiskennis bij over de belangrijkste Azure-concepten. De training ‘AWS Technical Essentials’ leert je om in AWS weloverwogen beslissingen te nemen over IT-oplossingen op basis van de vereisten van je organisatie.

Lijkt het volgen van een van onze AWS- of Azure-cursussen je interessant? Bel dan gerust naar 040 23 23 390 of stuur een mailtje naar info@master-it.nl. Je kunt ook het contactformulier hieronder invullen. Je kunt dan rekenen op een snelle reactie van onze kant.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen