Artificial Intelligence tools gebruiken in jouw dagelijkse leven

Er zijn al vele manieren waarop jij onbewust AI gebruikt en kan gaan gebruiken in jouw dagelijks leven. Hieronder benoemen we een aantal AI Tools die jouw leven beter kunnen maken.

Artificial Intelligence tools gebruiken in jouw dagelijkse leven!

Je hoort tegenwoordig zoveel van Artificial Intelligence -AI-. Iedere week is er weer een nieuwe ontwikkeling. Een robot hond die zelf het vuil oppakt, een programma die kunst maakt, of zelfs een boek schrijft, en een robot die kan “ruiken” en ziektes kan opsporen voordat ze gevonden zijn in bloedtests of foto’s. Dit klinkt allemaal geweldig, maar het is voor velen nog wel een ver van mijn bed verhaal. Er zijn al vele manieren waarop jij onbewust AI gebruikt en kan gaan gebruiken in jouw dagelijks leven. Hieronder benoemen we een aantal AI Tools die jouw leven beter kunnen maken.

1. Onregelmatigheidsdetectie

Is het je wel eens voorgekomen dat je lekker op vakantie bent en plots doet je creditcard het niet meer? Je kan AI daar de schuld van geven. Nou ja, schuld…. Het is natuurlijk wel fijn als deze wordt geblokkeerd wanneer iemand jouw creditcardinformatie online heeft gestolen en daar dan aankopen in het buitenland mee doet. Op de achtergrond zijn er algoritmes geschreven die kijken naar jouw “gewone” creditcard gedrag en als er dan wat buiten de norm valt, wordt jouw kaart geblokkeerd en vervolgens wordt er automatisch een bericht naar je gestuurd. Dit is een prachtig voorbeeld van hoe AI en automatisering samenwerken voor jou om je te beschermen tegen identiteitsdiefstal. Een minder bekend voorbeeld is het gebruik van onregelmatigheidsdetectie binnen de medische wereld. Dit wordt al op verschillende terreinen toegepast. In combinatie met de AI tool “Vision” kunnen tumoren of verkalkingen van de aderen in foto’s ontdekt worden. Dus deze algoritmes beschermen je niet alleen, maar kunnen zelfs je leven redden.

2. Optische karakter herkenning

Optische karakter erkenning is nog zo’n handigheidje die te gebruiken is voor iedereen. Deze tool wordt nu veel gebruikt binnen bedrijven om Pdf’s te scannen en om te zetten naar documenten die je kunt bewerken. Maar hoe handig zou het zijn als je handgeschreven notities, die je on-the-go maakt, automatisch om kunt zetten naar een Word document? Veelal zitten we in vergaderingen toch nog op notitieblokjes te krabbelen, maar die actie puntjes moeten uiteindelijk toch omgezet worden naar een document in Word of een lijst in SharePoint. Met Optical Character Recognition scan je je notities en voila, je krijgt een mooi tekst documentje ervoor terug. Zo kun je natuurlijk allerlei toepassingen bedenken. Wat dacht je van al die telefoonnummers op bierviltjes. Hoppa, zo in Excel, makkelijk en overzichtelijk.

3. Formulierherkenning

Een ongelooflijk handige toepassing van die optische karakter erkenning voor thuisgebruik is formulier herkenning. Je scanned bijvoorbeeld een bonnetje en het programma haalt hier automatisch het bedrag en de BTW uit voor jou. Zo maak je je belastingaangifte een stuk sneller en is het bijhouden van al je documenten een stuk makkelijker. Dit programma kan ook getraind worden voor visitekaartjes. Heb jij een sales functie en moet je een heleboel potentiële leads efficiënt verwerken? Neem dat kaartje mee, scan het in, en het kan automatisch in jouw contact informatie in Excel worden toegevoegd. Het mooie van het bouwen van dit stukje automatisering is dat daar tegenwoordig geen code meer voor hoeft geschreven te worden. Microsoft vindt het erg belangrijk om de verschillende tools binnen AI en automatisering voor iedereen toegankelijk te maken, en stelt hun “no-code” modellen voor iedereen beschikbaar. Op Azure kan je gemakkelijk een “form recognizer” samenstellen die precies de benodigde informatie voor jou uit een formulier haalt en dan ook weer in een voor jouw wenselijke applicatie zet.

4. Spraakherkenning

Spraakherkenning gebruiken mensen al bijna dagelijks. Als jij aan Siri of Alexa een vraag stelt, zit daar een hoop AI achter die jouw vraag vervolgens verwerkt. Ten eerste kijken ze naar de taal die wordt gesproken. Daarna moeten ze jouw intentie gaan ontwarren uit de zin die gesproken is. Wil je iets weten over het weer of moet ik een liedje voor je aanzetten? Dit wordt allemaal in de achtergrond bliksemsnel verwekt door AI. Siri of Alexa kunnen jou dan ook weer antwoorden in de taal waarin jij sprak of een actie voor jou uitvoeren. Met spraakherkenning zou je ook je hele huis kunnen automatiseren. Wat nu al veel gebeurt is het aan- en uitzetten van lichten en de temperatuur in je huis bedienen. Je zou ook je beveiligingssysteem en zelfs je jaloezieën kunnen automatiseren. Je kunt dit allemaal helemaal zelf opzetten en instellen met Microsoft Azure en wederom zonder een regel code te schrijven. Je kan het systeem van LUIS -het geautomatiseerde verlichting systeem van Microsoft- zelf uitproberen op de website. Met spraakherkenning kunnen bepaalde programma’s zelfs je gedachtes lezen. Probeer voor de grap eens de Akinator via Alexa of de Mind Reader. De Akinator kan door middel van een paar vragen de beroemde persoon die jij in gedachte hebt gemakkelijk raden.

5. Chatbots

Tot slot gaan we het ook even hebben over de chatbots. Deze ben je waarschijnlijk al eens tegengekomen wanneer je de helpdesk van een bedrijf nodig had. Dat kan in de vorm van een online chat zijn, maar zelfs de keuzemenu’s aan de telefoon worden gezien als chatbots. Heel veel bedrijven zetten die chatbots op, maar houden zich niet echt aan de richtlijnen die Microsoft geeft voor het ontwikkelen van chatbots. De twee belangrijkste regels zijn dat mensen vanaf het begin weten dat ze met een bot praten en dat de bot het gesprek feilloos kan doorgeven naar een echt persoon. Dit gebeurt vaak niet en daardoor hebben veel mensen klachten over de chatbots. Dus je zou zeggen: ‘Wat heb ik nou aan chatbots in mijn dagelijkse leven’? De chatbots die interessant voor jou kunnen zijn, zijn de bots waarmee je een nieuwe taal kunt leren. Deze imiteren dan een natuurlijk gesprek tussen twee mensen en zo kun je redelijk makkelijk leren om een gesprek in een andere taal te voeren. Hartstikke leuk en handig als je niemand in de buurt hebt die even een uurtje Spaans met je wilt kletsen. AI is de toekomst op vele vlakken binnen marketing, functionaliteit en automatisering. Leer nog meer over Artificial Intelligence naast deze interessante Artificial Intelligence tools en start jouw reis binnen deze wereld met de AI-900 cursus.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen