5 tips om je Power BI Dashboard overzichtelijker te maken

Wist je dat het visualiseren van je data middels een Power BI Dashboard een behoorlijke uitdaging kan zijn? Lees hier onze 5 tips! Power BI is een krachtige Business Intelligence tool van Microsoft. Middels deze tool heb jij je gegevens makkelijk inzichtelijk en je kunt met één muisklik een real time overzicht van belangrijke bedrijfsinformatie op je scherm tonen. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om je data super efficiënt te verzamelen, bewerken en visualiseren. In deze blog bespreken we dat laatste, de visualisatie. Wanneer je bent aangekomen bij het visualiseren van de data ben je goed op weg, maar het inrichten van je dashboard kan nog een behoorlijke uitdaging zijn. Daarom delen we hier onze 5 beste tips om je Power BI Dashboard overzichtelijker te maken! Lees je mee?

1. Duidelijke KPI’s

Een goed begin is het halve werk! Daarom is het belangrijk om van tevoren, samen met degene die het dashboard gaan gebruiken, heldere KPI’s -key performance indicators- op te stellen. Op deze manier kun je veel doelgerichter aan de slag, wat zeker bijdraagt aan de efficiëntie waarmee je kunt werken.

2. Overzicht = key

Wanneer je naar het dashboard kijkt moet je eigenlijk in één oogopslag kunnen zien wat er staat. Het is daarom belangrijk om een kritische blik te werpen op de informatie, en te beslissen wat -het meest- relevant is. Dingen die minder belangrijk zijn kunnen weg of wanneer je iets minder rigoureus wilt zijn, naar een ander tabblad. Wat je ook doet, zorg ervoor dat het dashboard zo overzichtelijk mogelijk is.

3. Belangrijke informatie moet opvallen

Naast overzicht, is het ook belangrijk duidelijk naar voren te laten komen wat de meest belangrijke informatie is. Dit kun je doen door de key message extra te laten opvallen, bijvoorbeeld door te spelen met grootte en kleur. Hoe groter de informatie wordt weergegeven, hoe belangrijker dit natuurlijk is en ook oogt. Daarnaast zijn de kleuren die je besluit te gebruiken van groot belang. Zo is het essentieel dat je kleuren gebruikt die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Daarnaast is het belangrijk om de juiste charts voor de data te gebruiken, dit draagt bij aan een duidelijk en overzichtelijk resultaat. Heb jij bijvoorbeeld veel data wat onder één categorie valt waarvan je de verhouding wilt weergeven? Kies dan voor een pie chart. Wanneer je verschillende items met elkaar wilt vergelijken over een vaste periode van tijd, kun je beter voor een bar chart kiezen.

4. 4 ogen zien meer dan 2

Wanneer je zelf voor een langere tijd met data bezig bent, kan het zijn dat de boodschap voor jou heel duidelijk is. Maar onthoud dat het dashboard waarschijnlijk voor andere mensen is bedoeld. Daarom kan het handig zijn iemand anders te vragen om ens kritisch naar de gevisualiseerde data te kijken. Dit tweede paar ogen bekijkt de informatie met een frisse blik en dat zal sowieso ten goede komen van het eindresultaat.

5. Introductie/handleiding

Is je dashboard af? Dan wil je dat uiteraard aan iedereen laten zien. Maar vergeet deze laatste tip dan zeker niet. De meeste mensen die gebruik gaan maken van het dashboard, zullen hier niet veel ervaring mee hebben. Het kan daarom erg handig zijn om gebruik te maken van een korte introductie en/of handleiding. Dit kun je doen door een tabblad toe te voegen, meestal aan het begin of aan het einde, met daarop de nodige aanvullende informatie. Hier kun je woorden, data of charts voorzien van extra uitleg, afhankelijk van in hoeverre jij denkt dat dit nodig is. Ook is het goed om aan te geven welke data er in de charts is meegenomen en wanneer deze data voor het laatst geüpdatet is. Zo kunnen er in ieder geval geen misverstanden ontstaan! Wil je meer weten over Power BI? Bij Master it Training bieden we onder andere een 2-daagse Preparing Your Data for Power BI en een 3-daagse Analyzing Data with Power BI training aan die je meer in-depth informatie geven over dit onderwerp. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Flexibel inplannen
Kleine klassen
100% Slagingsgarantie
Gerelateerde trainingen