Windows 7 en de Taskbar

Koen Wijnstok
·
11/01/2009

Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat de Taskbar van Windows 7 enorm is veranderd. Ik heb zelfs de vraag gehad van een cursist of het nu waar was dat ze de Apple look gebruikt hebben. Dit is inderdaad -ongeveer- waar. Je hebt waarschijnlijk al gehoord dat de Taskbar van Windows 7 enorm is veranderd. Ik heb zelfs de vraag gehad van een cursist of het nu waar was dat ze de Apple look gebruikt hebben. Dit is inderdaad -ongeveer- waar. Één van de belangrijkste dingen die nieuw zijn is dat de taakbalk een mix is van de ‘Snel starten’ balk en de oude taakbalk. Wat ga je namelijk doen? Je zorgt ervoor dat programma’s die je vaak gebruikt allemaal al voor je klaar staan op je taakbalk als je de computer opstart. Je hoeft ze dus niet meer te gaan zoeken in je startmenu of op je bureaublad. Als ik mijn computer opstart ziet mijn taakbalk er als volgt uit: Windows 7 TaskbarWat kan ik zien aan mijn taakbalk? Je ziet dat er rond de rechtse vier icoontjes een soort van vierkantje staat. Dat houdt in dat de programma’s gestart zijn. Dat is het enige dat je ziet dat het programma al draait! Waarom zul je denken, dat is toch helemaal niet handig? Ja, wel dus. Dat is enorm handig! Ga maar eens na: je wilt e-mailen. Dan wil ik Outlook. Mij maakt het niet uit dat dat nog niet draait. Ik klik op het icoontje en dan pas kom ik erachter dat het nog niet opgestart is. De volgende keer dat ik erop klik schiet hij er meteen naartoe. Ofwel: voor de eindgebruiker is dit ECHT ideaal! Daarnaast groepeert hij ook al je knoppen. Ik weet niet wat jullie altijd deden bij XP en Vista, maar ik zet ‘Group similar programs’ altijd uit. Ik vind het verschrikkelijk. Nu werkt het echter wel heel erg gaaf. Terugkomend op bovenstaande icoontjes. Je ziet dat er rond Outlook eigenlijk 2 vierkantjes staan. Dat houdt in dat er meerdere schermen zijn. Als ik daar op klik krijg ik het volgende te zien: Windows 7 Taskbar Je ziet het: direct de inhoud en ik kan kiezen welk venster ik wil hebben. Als ik dan wat langer boven één van die popupjes blijf hangen verandert m’n desktop zodat ik meteen -nog voordat ik geklikt heb- zie welk venster het echt is: Windows 7 Taskbar Let ook op al die rare strepen op m’n bureaublad, dat zijn de contouren van de andere vensters. Nog een leuke nieuwe feature is dat je nu ook met je rechtermuisknop kunt klikken op een icoon waarna je extra opties te zien krijgt. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is MSN Windows Live Messenger, deze hebben het al heel goed geïmplementeerd: Windows 7 Taskbar Je ziet: als programmeur heb je er een locatie bij gekregen waar je diverse handige opties in kunt verwerken. Persoonlijk gezegd vind ik de nieuwe taakbalk werken als een trein! Voor mij geen ouderwetse Windows 95 taakbalk meer.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen