Windows 10 Herfst 20H2 Update: dit staat je te wachten

Noelle van Sprang
·
30/09/2020

In deze blog hebben we het over de wijzigingen die na de Windows 10 Insider build 19042.450 update zijn doorgevoerd op 11 augustus 2020. De 20H2-update van Windows 10 biedt enkele opmerkelijke veranderingen, maar bevat vooral kleine wijzigingen. In de herfst van 2020 -waarschijnlijk in oktober of november- kunnen we weer een update van Windows 10 verwachten. Deze update is gericht op het oplossen van bugs en prestaties, maar heeft ook enkele grotere wijzigingen, zoals het verwijderen van het System Control Panel.

Microsoft verwijderd de systeempagina in het configuratiescherm

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het systeemconfiguratiescherm gaat verdwijnen. Wanneer je na de update de systeempagina wil openen in het controlepaneel, zul je worden doorverwezen naar de ‘about’ pagina in de nieuwe instellingen-app. Dit is niet zo belangrijk als het klinkt. Alle informatie die je voorheen in de paneel Instellingen in het configuratiescherm kon vinden is nu beschikbaar in de app Instellingen. Met de knop ‘kopiëren’ kun je alle tekst naar je klembord kopiëren. Je vindt zelfs knoppen voor het openen van geavanceerde systeeminstellingen zoals BitLocker-instellingen en Apparaatbeheer onder aan de pagina. Dit is een volgende stap in het lange proces van Microsoft om het configuratiescherm langzaam uit te faseren. Het configuratiescherm zal echter niet snel verdwijnen: het heeft te veel handige opties en Microsoft migreert ze heel langzaam naar de nieuwe app Instellingen.

Open Android-apps van je Samsung-telefoon op je pc

Microsoft breidt de app ‘Your Phone’ uit met meer functies die zijn ontworpen voor ‘bepaalde Samsung-apparaten’. Als je één van deze telefoons hebt, heb je nu rechtstreeks toegang tot de Android-apps van je telefoon op je Windows 10-pc. Ze worden op je telefoon uitgevoerd, maar je kunt ze starten, bekijken en gebruiken op de Windows 10-desktop. Microsoft brengt deze functie mogelijk uit in het begin van 20H1 en andere versies van Windows 10. Voorlopig is deze alleen beschikbaar in Insider-builds van 20H2 en nieuwere builds van Windows 10.

Alt + Tab toont standaard Edge Browser-tabbladen

Bij het gebruik van Edge geeft Windows 10 geeft nu browsertabbladen weer in je Alt + Tab-schakelaar. In plaats van slechts één Edge-miniatuur voor elk browservenster weer te geven, zie je een aantal verschillende tabbladen in de Alt + Tab-schakelaar. Dus als je meerdere webpagina’s tegelijk gebruikt, kun je deze snel vinden en ertussen schakelen met Alt + Tab. Als je dit niet fijn vindt, is dat ook geen probleem: het is configureerbaar. Ga naar Instellingen> Systeem> Multitasking en je configureert Alt + Tab om je meest recente drie of vijf tabbladen weer te geven – of zet het volledig uit voor een klassieke Alt + Tab-ervaring.

Het thema van het startmenu past bij de nieuwe pictogrammen van Windows 10

Het menu Start krijgt ‘themabewuste tegels’. Nu is de tegelachtergrond licht of donker, zodat deze past bij het Windows 10-thema: licht of donker. Eerder gebruikte het Start-menu je accentkleur, wat betekent dat het standaard Windows 10-thema verschillende blauwe pictogrammen op een blauwe achtergrond gebruikte. De verschuiving naar het gebruik van standaard themakleuren betekent dat de nieuwe toepassingspictogrammen van Windows 10 er beter uitzien in het menu Start.

Standaard automatische omschakeling van tabletmodus

Wanneer je een toetsenbord loskoppelde van een 2-in-1-apparaat, verscheen er een melding en werd je gevraagd of je de tabletmodus wilde inschakelen. Nu schakelt Windows automatisch over naar de nieuwe tabletervaring die is toegevoegd in de update van mei 2020 zonder de prompt of melding. Je kunt dit ook handmatig wijzigen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat Windows 10 automatisch naar de tabletmodus gaat, door naar Instellingen> Systeem> Tablet te gaan.

Verbeteringen voor op de taakbalk vastgezette sites in Edge

Microsoft heeft ervoor gezorgd dat vastgezette sites op de taakbalk ook beter werken. Wanneer je een website aan je taakbalk vastmaakt met Microsoft Edge, kun je nu op de taakbalkpictogram klikken -of er met de muis overheen gaan- om alle browsertabbladen voor die website te zien. Dus wanneer je Gmail vastzet op je taakbalk in Edge en je hebt Gmail-tabbladen geopend in verschillende browservensters, kun je op het Gmail-pictogram klikken om ze te vinden, zelfs als ze begraven zijn in andere Edge-browservensters!

Geen luidruchtige Focus Assist-meldingen meer

Als je de Focus Assist-functie van Windows 10 hebt gebruikt, die automatisch meldingen verbergt terwijl je games speelt en andere applicaties op volledig scherm gebruikt, zul je waarschijnlijk merken dat het erg luidruchtig kan zijn. Wil je niet lastig gevallen worden met veel meldingen? Dan verschijnt Focus Assist met de mededeling dat je geen meldingen meer te zien krijgt. Als je klaar bent met je “gefocuste” activiteit, laat Focus Assist een samenvatting zien van alle meldingen die je niet hebt gezien. Dit wordt vaak als erg afleidend gezien. Nu schakelt Microsoft al deze Focus Assist-meldingen standaard uit, hoewel je ze opnieuw kunt inschakelen in Instellingen.

Meer over Windows 10 bij Master it Training

Vond je deze updates van Windows 10 interessant om te lezen, maar wil je meer weten over Windows 10? Alles weten over hoe je Windows 10-desktops kunt ondersteunen en configureren? Dan is de Windows 10 -MD-100- training misschien wat voor jou. Of wil je leren hoe je een implementatiestrategie kunt opstellen voor besturingssystemen en hoe je deze kunt uitrollen en updaten met moderne implementatiemethodes? Dan past de Managing Modern Desktops -MD-101- training bij jou! Beide trainingen gaan dieper in op Windows 10. Natuurlijk mag je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor een persoonlijk advies. Zo kies je een training die goed aansluit op jouw leerdoelen!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen