Wat is XML?

Robert van Dongen
·
12/09/2016

Extensible Markup Language -XML- is een hard- en software onafhankelijke syntaxis -= soort zinsbouw- voor het beschrijven, opslaan en verzenden van data op een gestructureerde wijze en in de vorm van opmaakloze tekst. XML is de globale standaard en leesbaar voor zowel mens als machine.

Introductie tot XML

XML is een vereenvoudigde vorm van de Standard Generalized Markup Language -SGML- waarmee de structuur van documenten vastgelegd kan worden. Je wilt bijvoorbeeld aangeven dat een set getallen telefoonnummers of bijvoorbeeld barcodes moet voorstellen. Voor mensen valt dit er meestal nog wel uit op te maken, maar voor een computer wordt dit zonder XML al een stuk moeilijker! Gelukkig is er XML die dit voor je oplost met een hoop verschillende standaard betekenissen. De grote kracht van XML zit hem echter in de X van Extensible. Soms komt het voor dat je data een bepaalde semantische structuur -betekenis- mee wilt geven die nog niet in standaarden is vastgelegd. In dat geval pas je XML gemakkelijk zelf aan of ontwikkel je een eigen -standaard- versie. Nu zijn er na verloop van tijd natuurlijk al een aantal gemeenschappelijke standaarden afgesproken, de zogenoemde XML-dialecten, die elk hun eigen specifieke toepassing hebben en vaker worden gebruikt.

Het design van XML

De meeste mensen hebben al wel eens van Hyper Text Markup Language -HTML- gehoord. HTML is net als XML een opmaaktaal, maar gegevens in HTML-vorm zijn voor machines niet als zodanig te herkennen. Opmaaktalen geven namelijk alleen aanwijzingen waarmee verwerkende software weet hoe data weergegeven moet worden -bijvoorbeeld blauwe letters-. Gelukkig is dit bij XML niet het geval! XML bevat namelijk niet alleen de data zelf, maar óók een goede omschrijving van de betekenissen van deze data. Dit maakt XML een zelfbeschrijvende taal, leesbaar voor zowel mens als machine. Met het voorbeeldje hieronder zullen wij dit beter uit proberen te leggen. MelRobReminderDon’t forget our meeting monday! Het stuk XML hierboven is best wel duidelijk. Het heeft een afzender -Rob-, ontvanger -Mel-, Heading en Message body. Verder zie je wat tekst tussen tags. Dat is XML. Het is gewoon informatie tussen tags waarmee andere data omschreven kan worden én waarmee aangegeven kan worden hoe deze data weergegeven moet worden. Iemand anders moet echter nog een stuk software schrijven om deze informatie te verzenden, op te slaan, weer te geven, etc. Het gaat hem dus om de flexibele en duidelijke structuur die XML meegeeft aan data, want XML zélf doet niets! Dit maakt XML platformonafhankelijk en bij uitstek geschikt voor communicatie tussen bijvoorbeeld een mainframe computer en desktopsoftware.

De relatie tussen XML en XSL

Binnen XML zijn opmaak en inhoud mooi gescheiden doormiddel van de Extensible Stylesheet Language -XSL-. XSL is zelf een speciaal XML dialect en beschrijft op formele wijze hoe XML-documenten moeten worden geformatteerd en gepresenteerd. Om dit te doen bestaat XSL uit de onderdelen XSL Transformations -XSLT-, XSL Formatting Objects -XSL-FO- en XPath. Tijdens onze XML Trainingen gaan we op al deze onderdelen dieper in.

XML bij Master it Training

Hopelijk heb je ondertussen een iets duidelijker beeld bij XML en wil je er misschien wel -beter- mee leren werken. Goed nieuws in dat geval! Bij Master it hebben wij een drietal interessante XML trainingen voor jou. Kies bijvoorbeeld voor onze XML Introduction -XML100- training waarbij je de belangrijkste topics van XML leert en een goed beeld van de achterliggende concepten krijgt. De enige voorwaarde is een basiskennis van Internet en HTML. Heb je al ervaring met databases en object-georiënteerd programmeren? Dan kun jij deze training zelfs al in één dag doen in plaats van twee dagen! Natuurlijk is verdere verdieping bij Master it Training ook mogelijk met bijvoorbeeld de training Presentation of XML Documents Using Style Sheets -XML200-. Kortom, kies simpelweg de training die het beste bij jou past en leer binnen korte tijd de ins en outs van XML! Enthousiast geworden over onze XML Trainingen? Neem dan contact met ons op via 040-23 23 390 of info@master-it.nl. Geïnteresseerd in onze Active Learning methode? Bekijk dan Waarom Active Learning zo goed werkt. Graag tot snel!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen