Wat is Visio?

Sascha Scholte
·
05/10/2016

Visio is een programma van Microsoft dat erg geschikt is voor het ontwerpen van diagrammen. Het maken van een Brainstorming Diagram, flow diagram of een plattegrond zijn slechts voorbeelden van de mogelijkheden van Visio. Visio heeft een uitgebreide bibliotheek met symbolen en vormen die je kan gebruiken in jouw “Drawing”, zoals Visio haar documenten noemt. Via het duidelijke startscherm kan je rechtstreeks beginnen aan bijvoorbeeld een Brainstorming Diagram door dit doel te selecteren. Visio is een product ontwikkeld door Visio Corp dat in 2000 is overgenomen door Microsoft.

De toegevoegde waarde van Visio ten opzichte van Word of Excel

In Visio kan je tekenen, waar dat in Word of Excel niet kan. In Word kan je wel een kant en klare figuur of enkele pijlen invoegen en in Excel figuren maken van de ingevoerde data. In Visio kan je vrij symbolen invoeren uit de beschikbare bibliotheek, of zelfs zelfgemaakte symbolen toevoegen. Deze kan je vervolgens vrij over het werkveld verdelen en aan elkaar vast maken. Voor deze connectie kan je opnieuw uit een uitgebreide bibliotheek kiezen van lijnen en pijlen, zo maak je jouw drawing precies naar wens. Visio maakt die dingen mogelijk die je wel met de hand op papier zou krijgen maar niet met bijvoorbeeld Word. Het meest voor de hand liggende voorbeeld hiervan is een mindmap, maar voor professionele toepassingen is Visio ook erg geschikt. UML use case of class diagrammen, maar ook cause and effect en Six Sigma diagrammen zijn binnen handbereik met Visio, zeker door de templates die hiervoor beschikbaar zijn. Visio is ook goed te combineren met Excel en andere Office producten. Grafische weergaves die niet mogelijk zijn met de functies van Excel worden wel mogelijk met de functies van Visio, hiervoor zijn sjablonen in Excel om gemakkelijk data om te zetten naar Visio.

Gebruikers van Visio

Zoals al eerder genoemd is Visio geschikt voor een breed scala aan zakelijke toepassingen. Visio heeft toepassingen voor Software en Database visualisatie welke voor IT professionals van waarde kunnen zijn, Business sjablonen die voor menig manager en sales executive van waarde zijn en flowcharts die voor elke analist handig kunnen zijn.

Verkrijgbaarheid

Visio is verkrijgbaar als onderdeel van het Office 365 pakket, maar ook als apart product. Er zijn 3 mogelijkheden om Visio apart te kopen. Visio Online, Visio Standard en Visio Professional zijn de opties. Op Visio Online kan je een abonnement hebben en Standard en Professional kan je eenmalig aanschaffen. Een van de extra functies van Professional is het operationeel dashboard, waarmee je operationele inzichten vergaard in beeld gebracht in echte processen en ontwerpen.

Werken met Visio

Je hebt in je hoofd wat je wilt maken en weet in welke categorie jouw idee thuis hoort, dan kan je Visio openen en gaan beginnen aan jouw drawing. We nemen hier even het voorbeeld van de Brainstorming Diagram. Als je een nieuw document opent in Visio kom je eerst op de template pagina, hier kan je zoeken naar een template die het beste past bij jouw doel. In ons geval gaan we voor een Brainstorming Diagram. Nu kom je in jouw daadwerkelijke drawing terecht waar je aan de linkerkant symbolen en figuren ziet die je kan invoegen. In ons voorbeeld voegen we nu een Main topic en een Topic in door deze naar de drawing te slepen. Boven, in het lint van jouw drawing, vind je onder het kopje tools de functie connector. Als je deze aanklikt kan je jouw Main topic en Topic aan elkaar verbinden. Zo kan je uiteindelijk een hele mindmap maken. Het bovengenoemde voorbeeld is natuurlijk slechts een begin van de toepassingen van Visio. Om echt goed te worden met Visio en alle toepassingen te leren kan je een training Visio 2003, Visio 2007 en Visio 2010 volgen. Hierin leer je altijd hetzelfde, maar dan wel in de verschillende versies. Ervaring met Windows programma’s zoals Word zijn handig als je begint aan deze training.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen