Wat is VBA?

Robert van Dongen
·
14/04/2016

Visual Basic for Applications -VBA- is een programmeertaal functie ontworpen door Microsoft voor het gebruik met applicatiesoftware, voornamelijk voor Microsoft Office maar ook voor software van derden. VBA is bij uitstek geschikt om applicatieprogramma’s te automatiseren of uit te breiden en heeft een syntax die ontleent is aan Visual Basic.

VBA in het kort

Met VBA is het mogelijk om een hele hoop toepassingen van applicaties te automatiseren en zelf functionaliteiten toe te voegen. VBA wordt als macrotaal voor een applicatie gebruikt en vervangt oudere talen zoals WordBasic voor Microsoft Word. Net zoals Visual Basic -VB- is VBA een quasi objectgeoriënteerde programmeertaal maar het is niet mogelijk om met VBA totaal onafhankelijke programma’s te schrijven zoals bij Visual Basic wel het geval is. Er is altijd een moederapplicatie nodig. Verwar VBA dus niet met Visual Basic! Koppelingen zijn met veel verschillende applicaties mogelijk maar de meest gebruikte is die met Excel, waarvoor VBA ook oorspronkelijk ontwikkeld is. Binnen VBA kun je gemakkelijk en snel op maat gemaakte commando’s bundelen zodat deze met één muisklik of druk op de knop uitgevoerd kunnen worden. Dit scheelt veel tijd én zorgt ervoor dat altijd precies dezelfde operaties uitgevoerd worden. Op die manier krijg je consistent en met superieure snelheid je resultaten.

De voor- en nadelen van VBA

Zoals hierboven al gezegd maakt VBA een hele hoop handwerk overbodig door automatisering en faciliteert het de bundeling van meerdere acties tot één commando. Dit kan o.a. door de simpele integratie met het OLE-automation model. OLE staat voor Object Linking and Embedding en is door Microsoft ontwikkeld om communicatie tussen verschillende applicaties mogelijk te maken. Zo kun je met behulp van VBA bijvoorbeeld adressen en andere data automatisch uit Word documenten in één Excel overzicht laten plaatsen en ordenen. Echter, een nadeel van VBA is de soms gebrekkige set objecten die applicaties en VBA zelf aanleveren. Dit is sterk wisselend tussen verschillende applicaties maar kan soms opgelost worden door deze zelf te maken. Daarnaast introduceert VBA een hoop extra mogelijkheden voor virussen en andere malware om in bestanden terecht te komen. Vandaar dat sommige systeembeheerders VBA streng controleren of zelfs helemaal verbieden. Gelukkig lost een gedegen kennis van VBA zulke problemen vaak op. Kennis die je bij Master it Training op kunt doen!

Leer werken met VBA

Bij Master it Training bieden we een tweetal trainingen aan waarbij je in drie dagen leert hoe je efficiënt tijd kunt besparen met behulp van VBA. Door onze Active Learning lesmethode sluiten deze trainingen altijd aan op de manier van leren die voor jou het effectiefst is en houdt je je niet bezig met zaken die voor jou onnodig zijn. Ben je dus nog relatief nieuw in de wereld van VBA? Dan leer je met onze training VBA101 snel de basics van het programmeren met VBA. Daarnaast komen o.a. Macro’s, Object-orientation, Methods en Events aan bod. Enige voorkennis van Microsoft Word en Excel is wel een vereiste. Wil je juist wat dieper ingaan op alleen VBA en Excel? Geen probleem! We bieden ook de training VBA programming with the Excel Object Model aan, waarbij aan bod komt hoe VBA gebruikt wordt om meer geavanceerde macro’s in Excel te maken en op welke manieren je Excel nog meer aan kunt sturen. Verder behandelen we o.a. UserForms, de meest gebruikte Controls en Automation. Voor deze training is kennis op niveau van de VBA101 training wel een vereiste, evenals uitgebreide Excel kennis. Ben jij nu net zo enthousiast over VBA geworden als ons? Neem dan snel contact op om meer informatie te krijgen over onze diverse trainingen of kijk op de website! Graag tot ziens!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen