Wat is Python?

Robert van Dongen
·
08/10/2018

Python is een in 1991 door Guido van Rossum ontwikkelde programmeertaal, gericht op eenvoud en leesbaarheid. Python wordt vooral gebruikt voor scripting en automatisering en werkt op alle grote besturingssystemen en platformen.

Python in het kort

Python is ooit ontwikkeld met in het achterhoofd dat het een duidelijke, makkelijk leesbare taal moet zijn. Zo wordt structuur bijvoorbeeld aangebracht met behulp van regelinspringing en niet met accolades zoals bij veel C-talen het geval is. Dit is redelijk uniek voor Python. Daarnaast is Python een opensource programmeertaal, wat betekent dat Python gratis voor iedereen beschikbaar is en door de community zelf doorontwikkeld wordt. Dit heeft niet in de laatste plaats gezorgd voor de grote populariteit van Python. We zien dan ook dat Python op alle grote besturingssystemen zoals Mac OS X, Windows en Linux draait en dat het mogelijk is om te werken met populaire frameworks zoals Django, TurboGears en Pyramid.

Python Kenmerken

De bovengenoemde kenmerken zijn echter niet de enige waaraan je Python kunt herkennen. Zo maakt Python veel gebruik van zogenaamd Duck-Typing. Dit houdt in dat het type van een variabele niet gedefinieerd hoeft te worden en dat er bij compilatie geen typecontrole uitgevoerd wordt. Daarnaast ondersteunt Python EAFP -Easier to Ask for Forgiveness than Permission-. Hierbij wordt een functie of methode gestart voordat er gecontroleerd is of deze wel correct is. Pas wanneer deze niet goed functioneert, wordt er een foutmelding gegeven. Dit in tegenstelling tot de meeste andere programmeertalen waarbij wél eerst bekeken wordt of de functie goed zal lopen -aan de hand van argumenten- voordat deze uitgevoerd wordt. Bij Python dus niet. Iets wat ook gedaan moet worden bij sommige andere talen is garbage collection -variabelen vrijgeven wanneer ze niet meer gebruikt worden-. Bij Python gebeurt dit automatisch, wat de programmeur veel werk kan besparen.

Gebruik van Python

Wanneer we het over web development hebben, hebben we het over Python. Python is de meest gebruikte taal wanneer er met een webserver gecommuniceerd moet worden en functioneert sowieso nogal eens als lijm-taal wanneer het op communicatie aankomt. Dit is echter niet de enige functie van Python. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om met behulp van Python te testen, bug tracking te runnen, te communiceren met databases -Oracle, MySQL, etc.- en grafische interfaces te ontwikkelen. Mede door deze toepassingen, vrije beschikbaarheid en de goede leesbaarheid is het niet gek dat Python is uitgegroeid tot een van de meest gebruikte programmeertalen ter wereld.

Python trainingen

Heb je nog geen of weinig ervaring met programmeren maar wil jij wél leren hoe je het beroemde Python kunt gebruiken? Aarzel dan niet en schrijf je snel in voor onze training Introduction to Python! Je leert tijdens deze 4-daagse training de complete basis van het programmeren in Python 3 met behulp van onze Active Learning methode. Ben jij al verder gevorderd en klaar voor de volgende stap? Dan hebben wij voor jou de perfecte training Advanced Python klaarstaan! Je leert hier onder andere hoe je kunt werken met iPython, de Collection module, Advanced Sorting, Databases, Object Oriented Programming en nog veel meer! Benieuwd naar onze andere trainingen of actuele examendata? Neem dan snel contact met ons op of kijk op de website. Tot op de training! De nadruk bij deze development trainingen ligt natuurlijk bij het zelf programmeren. Daar krijg je tijdens onze trainingen ruimschoots te tijd voor! Wij bieden namelijk trainingen aan volgens onze unieke Active Learning lesmethode. Je traint op je eigen tempo onder begeleiding van een coach en legt de focus op wat écht belangrijk is voor jou. Zo kun je je geleerde kennis direct toepassen in de praktijk. Twijfel je nog welke training het beste aansluit bij jouw leerdoelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen