Wat is PowerApps en hoe voeg je het toe aan Microsoft Teams?

Noelle van Sprang
·
02/08/2020

PowerApps maakt het mogelijk om op een redelijk eenvoudige manier mobiele applicaties te bouwen, zonder dat hier enige programmeerkennis voor nodig is. Wist je al dat je PowerApps kunt toevoegen aan Microsoft Teams?

Wat is Microsoft PowerApps?

Met Microsoft PowerApps kun je dus applicaties bouwen zonder kennis van programmeren, maar hoe werkt dat dan? PowerApps biedt verschillende templates waarmee je snel zakelijke apps kunt bouwen voor Android, Windows, iOS én de meeste webbrowsers. Je werkt, net zoals bij veel andere Microsoft programma’s, met een ‘drag and drop’ concept. Dit maakt het erg eenvoudig om de beschikbare templates en sjablonen met een vleugje van je eigen creativiteit om te toveren tot je eigen app. Dit is niet alleen erg handig voor mensen zonder programmeer ervaring, maar ook voor de doorgewinterde ontwikkelaar biedt Microsoft PowerApp een tal van interessante functies.

PowerApps toevoegen aan Microsoft Teams

Je kunt de mogelijkheden van Microsoft Teams en PowerApps heel makkelijk combineren om bedrijfsactiviteiten een boost te geven. Zo voeg je PowerApps toe aan Microsoft Teams in het kort: 1. Ga aan de slag door een Power-app te maken vanuit een canvas, vanuit een model-gestuurd of vanuit een portaal. Je kunt ook een sjabloon uitproberen. Bewerk, maak en bewaar de Power-app in de cloud. 2. Ga naar Microsoft Teams en klik op het “+” – pictogram bovenaan een kanaal en team. Zoek naar Power Apps, klik vervolgens op de app die je hebt gemaakt en kies de paarse knop ‘opslaan’. De app wordt dan geopend in Teams.

Stap 1: Een Power-app voor teams maken

Allereerst is het natuurlijk van belang om de PowerApp, die je later aan Microsoft Teams wilt toevoegen, te maken. Je kunt hiervoor eerst een kijkje nemen naar de templates die beschikbaar zijn. Houd er rekening mee dat sommige functies van PowerApps mogelijk niet beschikbaar zijn, omdat dit een betaalde service is. Maar er is een communityoptie en een gratis proefperiode van 30 dagen. Je kunt kiezen uit drie verschillende soorten apps. De eerste is de canvas app. Deze bouw je vanaf het begin af aan op. Zo kun je precies de app creëren die je wilt. Als tweede heb je de model-gestuurde app. Deze app biedt meerdere componenten zoals weergaven, grafieken en bedrijfsprocessen. Ten slotte is er Portal. Hier maak je externe websites waarin gebruikers kunnen inloggen en gegevens kunnen maken en bekijken. Als je op ‘alle templates’ klikt, zijn er ook verschillende templates waaruit je kunt kiezen om het proces van het bouwen van apps te versnellen. Elk template heeft een stapsgewijze handleiding waardoor ze erg makkelijk in gebruik zijn. De meeste mensen kunnen dan ook het beste voor een template kiezen. Het maken van een app zónder template is ook zeker mogelijk, maar dit is een stuk langer en ingewikkelder proces. Hierdoor kun je de app wel helemaal maken zoals jij dat wilt. Als je een beginner bent, raden we je dus aan om te kiezen voor één van de templates. Eerst volg je een interactieve rondleiding over het bouwen van een app. Zodra je de tour hebt voltooid, zie je dat de sjabloon-app wordt geopend in ‘Tree View’. Elke Tree heeft voorbeeld -teksten of -objecten die eraan zijn gekoppeld. Je kunt elke Tree uit te vouwen en vervolgens rechts in de app klikken om de tekst of gegevens te bewerken. Zodra je klaar bent met het invoeren van je eigen tekst en objecten, kun je teruggaan naar de ‘Tree View’, daarbij klik je op ‘App’ en vervolgens ga je naar de menubalk gaan en op de driehoek ‘Play’-knop klikken. Hiermee kunt je je app demonstreren. Als je tevreden bent, kun je de app opslaan door op ‘Bestand’ en dan op ‘Opslaan’ te klikken. Sla de app op in de cloud, want dat hebben we nodig voor de volgende stap.

Stap 2: PowerApps toevoegen aan Microsoft Teams

Nu de PowerApp is gemaakt, kun je deze toevoegen aan Teams! Selecteer eerst het team en vervolgens het kanaal waar je de app naartoe wilt laten gaan. Daarna klik je op “+” in de bovenste balk van Teams om een ​​tabblad toe te voegen. Dan zoek je PowerApps in de lijst en klik op de app die je hebt gemaakt en klik vervolgens op de paarse knop ‘opslaan’. Als je wilt, kun je ook op het wereldbolpictogram -bovenaan, bij de tabbladen- klikken om de app online in zijn eigen ruimte te openen. Met andere bedieningselementen die beschikbaar zijn via de bovenste tabbladbalk, kunt je de app vernieuwen, deze op volledig scherm weergeven of een gesprek rond de app starten. Je kunt het op elk moment verwijderen door op de naam van de app in de bovenste balk te klikken en ‘verwijderen’ te kiezen.

Meer informatie over PowerApps?

Natuurlijk zijn er -zowel met Microsoft PowerApps als met Microsoft Teams- nog veel meer mogelijkheden. Wil je meer leren over alle functionaliteiten van PowerApps? Met de tweedaagse Microsoft PowerApps training leer je alles over het ontwerpen, testen en publiceren van apps met PowerApps. Met de Managing Microsoft Teams training leer je in vier dagen alles over de uitgebreide mogelijkheden die Teams te bieden heeft. Wanneer je vragen hebt over één van deze onderwerpen of meer wilt weten over ons trainingsaanbod, neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen