Wat Is Microsoft Office LTSC

Wat is Microsoft Office LTSC? Wat zijn de features en requirements?

Daniël Heynen
·
03/08/2021

Er is al sinds Windows 10 een LTSC versie van het operating system voor de (Enterprise) client systemen. De afkorting LTSC staat voor Long-Term Servicing Channel. Medio Q3/Q4 van 2021 komt er bij het Office softwarepakket ook een nieuwe versie uit

Naast een consumenten versie, komt er ook een Enterprise variant in de vorm van Office LTSC. Deze zal tegelijk met de nieuwe Windows 10 Enterprise LTSC variant verschijnen om een afgestemde levenscycli te hebben met Office LTSC. Office LTSC valt dan samen met Windows 10 LTSC 2021 onder het vaste levenscyclusbeleid van Microsoft dat 5 jaar basisondersteuning biedt.

Waarom zou je Office LTSC gebruiken? En voor wie is het te gebruiken?

Wie gaat Office LTSC gebruiken, aangezien er mogelijk ook Office beschikbaar is binnen een organisatie via Microsoft 365? Eigenlijk zijn hier twee standpunten voor in te nemen. Het standpunt van Microsoft en die van jou: de (betalende) klant.

Volgens Microsoft is Office LTSC beschikbaar gesteld als speciale versie voor een klein aantal klantspecifieke eisen zoals:

 • Computersystemen waar strenge regels omtrent (feature) updates voor gelden;
 • Procesbesturings-devices zonder internetverbinding;
 • Special devices die ten alle tijde gelijk moeten blijven.

Het staat buiten kijf dat klanten vanuit management en beheerdersperspectief aan een vaststaande set van features de voorkeur geven. Dat is zo, aangezien daarbij geen extra kosten voor updates, training en ondersteuning nodig zijn voor continue veranderende Office software features.

Welke features biedt Office LTSC? Wat is de supporttermijn van Office LTSC? Welke kosten en requirements zijn er aan het gebruik verbonden? Welke Microsoft alternatieven zijn er naast Office LTSC? Wanneer is Microsoft Office LTSC beschikbaar?

Office LTSC Features

De volgende aanpassingen in features zijn mogelijk te verwachten in Office LTSC:

 • Toepassingen zoals Access, Excel, OneNote, Outlook, PowerPoint, Publisher, Word en Teams;
 • Dynamic (auto resizable) arrays in Excel;
 • Xlookup in Excel als opvolger en verbeterde versie van Vlookup;
 • Line Focus in Word, waarbij 1, 3 of 5 regels tekst de focus ligt om verdere visuele afleidingen op de rest van de tekst te verminderen;
 • Performance verbeteringen;
 • Dark Mode Support voor de ribbon en andere interfaces (het document gedeelte blijf wit);
 • Teams app is een standaard onderdeel van Office LTSC;
 • Skype for Business is geen onderdeel meer van Office LTSC, deze kan wel nog apart gedownload en los van Office LTSC geïnstalleerd worden;

Cloud gebaseerde features zoals Excel data types zijn niet aanwezig.

Kort gezegd kan gesteld worden dat Office LTSC een Office 2019 versie is met een beperkt aantal toevoegingen. Buiten het beschikbaar worden van de nieuwe Office versie zullen er ook nieuwe versies gereleased worden voor Project (Project Professional 2021) en Visio (Visio Professional 2021).

Naar verwachting zullen de hierboven genoemde Office LTSC features beschikbaar zijn in de definitieve versie. Zekerheid hieromtrent is er echter pas op het moment van de release, net als de exacte supporttermijn.

Wat Is Microsoft Office LTSC

Office LTSC Support

Kenmerkend voor een LTSC versie, of dit nu voor Win10 LTSC is of voor Office LTSC, is dat er geen features worden toegevoegd. Wat wel wordt toegevoegd, zijn de maandelijkse security- en bug fixes voor het Office product. Verder wordt normaliter een LTSC versie voor een, vooraf bekende, langere periode ondersteund door Microsoft Support dan de gewone Office 2019 versie voor consumenten. Office LTSC krijgt vanaf de initiële release datum vijf jaar security patches en bug fixes (dus niet meer vanaf de aankoopdatum). In vergelijking tot Office 2019 is dat twee jaar minder en zelfs nog maar de helft van de lifecycle policy die Microsoft normaal hanteert voor Windows LTSC.

Kosten Office LTSC

Ben jij geïnteresseerd in een Office LTSC licentie? De aanschaf van een Office LTSC licentie is alleen mogelijk voor Volume license zakelijke klanten. De kosten worden dan achteraf verrekend naar aanleiding van het aantal benodigde licenties. Een vergelijkbaar product genaamd Office 2021 zal beschikbaar worden voor consumenten en de klein zakelijke klanten. Dit is dan via een eenmalig bedrag voor de aanschaf van de licentie per gebruiker. In al deze gevallen betreft het dus geen abonnementsvorm met maandelijkse kosten waarbij de licentie vervalt als het abonnement opgezegd wordt.

Het is de verwachting dat de huidige prijzen voor Office 2019 van Office Professional Plus, Office Standard en de individuele applicaties met 10% zullen stijgen als Office LTSC beschikbaar is.

Note: schaf geen Office LTSC licentie aan als er al Microsoft 365 licenties (Family, Personal of Enterprise plans) in het bezit zijn. Met andere woorden: als reeds een (maand)abonnement betaald wordt voor het Office pakket. Deze licentievorm wordt vaker een subscription genoemd. Microsoft gebruikt liever een abonnementsvorm, omdat het op deze manier de meeste opbrengst genereerd. Door de vele cloud gebaseerde mogelijkheden zullen klanten namelijk minder snel wisselen naar een ander product dan Microsoft Office.

Requirements

Al met al lijkt het er op dat Microsoft niet de voorkeur heeft om losse licenties te verkopen zoals Office 2019/2021 en Office LTSC. De hogere prijzen, kortere supportperiode en het gelimiteerd aantal features zijn hier signalen van. De enige reden van Microsoft om toch een Office LTSC versie aan te bieden, lijkt om te voorkomen dat klanten overstappen op Office alternatieven zoals Google (Docs / Sheets / Slides), Libre Office, WPS Office Suite of iWork.

De Office LTSC software zal beschikbaar worden voor zowel Windows als Mac Devices. Daarbij zullen er 32-bits en 64-bits versies komen voor Windows. Voor de Mac devices komt er alleen een 64-bits versie van de software. Windows 10 is een requirement voor de installatie van Office LTSC, hetzelfde als voor Office 2019. De Microsoft policy bij het MacOS is dat de huidige versie en twee eerdere versies van het MacOS ondersteund zullen worden.

Note: buiten de Office LTSC release zal er ook een nieuwe release van Windows LTSC beschikbaar komen voor Volume license klanten.

Zijn er alternatieven?

Microsoft heeft binnen de Office producten range een aantal alternatieven die (al langer) beschikbaar zijn en binnen (Enterprise) organisaties gebruikt (kunnen) worden:

 • Office 2016:
  • Licentie per user (eenmalig)
  • Geen feature updates
  • Maandelijkse security updates
  • Einddatum basic support: 13 oktober 2020
  • Einddatum extended support: 14 oktober 2025
 • Office 2019:
  • Licentie per user (eenmalig)
  • Geen feature updates
  • Maandelijkse security updates
  • Einddatum basic support: 10 oktober 2023
  • Einddatum extended support: 14 oktober 2025
 • Microsoft 365:
  • Maandelijks abonnement
   • Personal of Family (tot 6 gezinsleden)
   • Business of Enterprise
  • Tot 5 apparaten
  • Nieuwe features (in sync met bv cloud versies Exchange en SharePoint)
  • Maandelijkse security updates
  • Cloud Storage 1TB OneDrive

Zoals je hierboven ziet, zijn er alternatieven waarbij deze in grote lijn dezelfde Office Apps aanbieden (Excel, Word, PowerPoint, OneNote, Outlook etc) als Office LTSC. Doch de licentievoorwaarden en support is daarbij verschillend.

Get ready for the launch

In april 2021 is Microsoft reeds gestart met de publieke previews voor de consumenten (Office 2021) en de zakelijke klanten (Office LTSC Professional Plus 2021) updates van Office. De verwachting is dat de definitieve Microsoft Office LTSC versie in de tweede helft van 2021 beschikbaar zal stellen. Op dit moment is dit dan ook tevens de laatste informatie die hierover bekend is.

Office LTSC training bij Master IT

Wil je meer weten over Office LTSC of Office 2021? Zodra er meer duidelijkheid is over de beschikbaarheid van een training zal hier informatie op onze website over komen te staan. De 3-daagse Microsoft Office 365 voor Eindgebruikers + Functioneel Beheer training is wellicht interessant tot het moment dat er een Office 2021 of Office LTSC training beschikbaar is.

Wanneer een organisatie switcht naar Office 365 worden meestal niet alle apps die in het pakket zitten ook daadwerkelijk gebruikt. Ontdek drie minder bekende Office 365 apps waar je gegarandeerd wat aan zult hebben!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen