Wat is Microsoft Exchange Server?

Vincent Noteboom
·
26/10/2016

Microsoft Exchange Server is de communicatie tool die draait op Windows Server, hiermee kan je e-mailen, contacten bijhouden en je agenda bij houden en delen met anderen. Het is zodanig ontworpen dat je Exchange kan gebruiken vanaf elk gewenst apparaat, van desktop tot smartphone. Voor toegang tot Microsoft Exchange Server gebruikt men een email client. Dit is in de meeste gevallen Microsoft Outlook, waar ook Outlook Web App onder valt.

Features van Exchange Server 2016

Ten eerste is Microsoft Exchange Server geïntegreerd met Exchange Online, hierdoor is het platvorm hybride geworden in het opzicht dat Online en Server gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Dit biedt mogelijkheden voor bedrijven die om welke reden dan ook niet volledig op een van de twee kunnen werken. Exchange Online is een Software as a Service -SaaS- en is verkrijgbaar als onderdeel van Office 365 of als apart product. De online versie neemt veel administratief werk uit handen van de gebruiker ten opzichten van een On-premises versie. De zoekmogelijkheden binnen de mailbox zijn geoptimaliseerd en ook zijn er maatregelen genomen het verlies van data tegen te gaan. Exchange Server 2016 maakt gebruik van Database Availability Groups -DAGs-, dit is een groep mailbox servers die databases hosten om gezamenlijk automatisch recoveries te maken van gefaalde netwerken, databases of servers.

Technische structuur van Exchange Server 2016

Er zijn twee rollen binnen Echange 2016, de mailbox server en de edge transport server. In maart 2017 kondigde Microsoft aan de edge transport server niet meer te ondersteunen met Windows Server 2016 door technische conflicten. De mailbox server combineert de in eerdere versies gescheiden mailbox en client toegang rollen. De client toegang functie zorgt onder andere voor de authenticatie, proxy services voor client protocollen, beveiliging en bericht overdracht. De mailbox functie beheert de mailbox database en zorgt ervoor dat je jouw mails kan zien en beheren, daarnaast regelt deze functie ook unified messaging.

Leren werken met Exchange Server

Als je meer wilt leren over Exchange Server kan je de training Administering Microsoft Exchange Server 2016 volgen. Voorkennis van Windows Server en ervaring met Active Directory Domain Services -AD DS- zijn wel vereist. Zaken zoals het configureren van bericht transport opties en het troubleshooten zullen in deze training aan bod komen. Er is ook de training Designing and Deploying Microsoft Exchange Server 2016, dit is een vervolg op de Administering training. Onderdelen van deze training zijn onder andere het plannen en inzetten van bericht transport en client toegang.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen