Wat is MCSA?

MCSA ofwel Microsoft Certified Solutions Associate is het certificeringsprogramma van Microsoft. Wil jij je opgedane kennis ook testen doormiddel van een certificering van Microsoft? Lees alles over de certificeringen en vernieuwingen in deze blog!

*Update: de MCSA, MCSD en MCSE certificeringen zijn met pensioen. De certificeringen en de bijbehorende examens zijn per 31 januari 2021 vervallen. Bekijk onze Microsoft certificeringen voor het actuele aanbod.
Of vraag onze Microsoft Certificeringsposter aan voor een actueel beeld van de verschillende certificeringstrajecten.*

*Certificeringen in deze blog zijn up-to-date met het laatste aanbod van Microsoft*

MCSA staat voor Microsoft Certified Solutions Associate en is een certificeringsprogramma bedoeld voor mensen die hun opgedane kennis willen tonen doormiddel van het behalen van een certificering. Daarnaast is een MCSA certificering een vereiste om bijvoorbeeld een MCSE -Microsoft Certified Solutions Expert- te behalen en dus om door te groeien in je IT carrière. Deze certificeringen behaal je door specifieke examens van Microsoft te behalen. Welke examens je moet behalen om een bepaalde certificering te krijgen kun je hieronder vinden. Door op de naam de certificering te klikken krijg je alle informatie die je nodig hebt.

Microsoft certificeringen

Er zijn 6 categorieën -competency’s- waarin je certificeringen kunt behalen, namelijk Mobility, Cloud Platform & Infrastructure , Productivity, Data Management & Analytics, App Builder en Business Applications. Alle MCSA’s zijn in een bepaalde categorie ingedeeld, en binnen die categorie kun je na het behalen van je MCSA doorgroeien naar een MCSE of MCSD. Hieronder vind je een overzicht van de categorieën en de bijbehorende MCSA’s:

 • Mobility: Wanneer je je wilt specialiseren in het configureren van Windows Devices is de certificering Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate wellicht geschikt voor jou. Upgrade jouw toekomst en certificeer jezelf als desktopbeheerder. Leer het implementeren, configureren, beveiligen, beheren en bewaken van apparaten en clienttoepassingen in een bedrijfsomgeving
 • Cloud Platform & Infrastructure: Wanneer je wilt inspelen op de groeiende vraag naar server infrastructure kun je kiezen voor de Microsoft Certified: Windows Server Hybrid Administrator Associate. Met de Windows Server Hybrid Administrator Associate Certificering toon je aan dat jij een specialist bent het opzetten, beheren en beveiligen van Windows Server en Azure omgevingen. Deze certificering bevat de AZ-800 en AZ-801 trainingen, oefenexamens en examenvouchers
  Daarnaast kan er ook gekozen worden voor Microsoft Certified: Azure Administrator Associate wanneer je je meer wil richten op Azure en Cloudgerichte oplossingen
 • Productivity: De Microsoft 365 Certified: Developer Associate leert je toepassingen ontwikkelen, bouwen, testen en onderhouden die geoptimaliseerd zijn voor het Microsoft 365 platform
 • Data Management & Analytics: Wil je meer leren over het beheren van een Azure Database? Microsoft Certified: Azure Database Administrator Associate implementeert en beheert de operationele aspecten van cloud-native en hybride dataplatformoplossingen die zijn gebouwd met Microsoft SQL Server en Microsoft Azure Data Services
 • App Builder: Wanneer je aan de slag wilt gaan met het ontwikkelen van applicaties en oplossingen binnen Power Apps dan is Microsoft Certified: Power Platform Developer Associate een goede eerste stap.
 • Business Applications: Is gericht op het opdoen van expertise op het gebied van Microsoft Dynamics 365 en SQL Server.

Microsoft Certified Solutions Expert of Developer

Wanneer je je IT carrière naar een hoger level wilt tillen heb je twee opties, namelijk:

 • MCSE -Microsoft Certified Solutions Expert-: Als IT professional bieden deze certificeringen je alle mogelijkheden om echte expert te worden binnen jouw IT vakgebied.
 • MCSD -Microsoft Certified Solutions Developer-: Als je een ontwikkelaar bent met een expertise in het analyseren en ontwerpen van enterprise-oplossingen met behulp van verschillende Microsoft programmeertalen en development tools, dan is dit de certificering die je wilt halen.

Beide certificeringen kenmerken de expertise van de IT professionals en software ontwikkelaars die de certificering hebben behaald. Zij hebben een brede en diepgaande kennis over de Microsoft oplossingen.

Microsoft Certificeringsposter

Wil je een compleet overzicht van alle certificeringen op alle niveaus? Vraag dan de certificeringsposter aan! Je kunt dan in één oogopslag zien hoe de nieuwe trajecten lopen.

Lesmethodes

Bij Master IT willen we iedereen de vrijheid bieden om te leren op een manier die hem of haar toekomt. Daarom bieden wij verschillende lesmethodes aan om ervoor te zorgen dat jij bij ons leert, op een manier die voor jou werkt!

 • Active Learning
  Maak samen met een Microsoft gecertificeerde trainer een plan en ga actief aan de slag met zaken die jij wilt leren! Focus enkel op zaken die je nog niet beheerst, in een kleine klas volop persoonlijke begeleiding.
 • E-learning
  Weinig behoefte aan 1-op-1 begeleiding en veel behoefte aan flexibiliteit? dan is E-learning echt iets voor jou!
 • Blended Learning
  Blended Learning is een combinatie van Active Learning en E-learning die de voordelen van persoonlijke begeleiding en ultieme flexibiliteit met elkaar combineert.
 • Incompany Training
  Behoefte aan een training op maat voor jouw organisatie? Dan is een Incompany training de juiste keus voor jou!

Meer informatie over certificeringsmodelijkheden bij Master IT

Wil je meer informatie over onze certificeringstrajecten of gewoon eens sparren over de certificeringsmogelijkheden voor jouw organisatie?
Vul dan hieronder het contactformulier in en één van onze opleidingsadviseurs zal zo spoedig mogelijk contact opnemen!

"*" indicates required fields

Hidden
Voor- en achternaam*

Met het versturen van dit formulier ga je akkoord met onze Privacy Policy

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen