Wat is Master Data Management? Master it Training

Verhoog de efficiëntie, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van managementinformatie met Master Data Management.

Wat is master data management?

Met MDM, oftewel Master Data Management, beheer en manage jij je data. Deze data bestaat uit gegevens van al jouw bedrijfsprocessen en de relaties tussen deze processen. Al deze gegevens spelen een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. Bij diverse bedrijven ontbreekt een logische structuur. Zo werken we met een netwerk van verschillende systemen waardoor de data ook op verschillende plaatsen staat. Op de ene plek wordt de data onderhouden, maar op de andere plek niet. Op deze manier is je data niet 100% betrouwbaar. Ook maakt dit het doorvoeren van strategische beslissingen lastiger.

Waaruit bestaat Master Data?

Master Data kan bestaan uit activa, klanten, locaties, leveranciers, producten en informatiebronnen die jouw business stimuleren. Al bij al krijg je als bedrijf door middel van master data management betrouwbaardere data. Bedrijfsgegevens worden centraal beheerd en opgeslagen. Wordt er een aanpassing gemaakt in het systeem? Dan wordt het automatisch doorgevoerd in andere systemen. Zo werk je nooit meer met verouderde gegevens en je hoeft niet bij elk systeem apart je gegevens te onderhouden!

Master Data

Je herkent het vast wel: door handmatig onderhoud en invoer ontstaan er datafouten. Soms beschik je niet tijdig over gegevens en is het onduidelijk of je deze gegevens 100% kunt vertrouwen. Met MDM deel, beheer en verbind je de data van al je systemen. Hierdoor verbeter je de klantervaring, operational efficiency en de samenwerking tussen groepen. Risico’s worden verminderd en processen worden beter gestroomlijnd. Het gaat niet enkel om de data van de klant maar ook data van leveranciers, producten, locaties, medewerkers en referenties. Al bij al: het wordt makkelijker om belangrijke gegevens te onderhouden én vinden.

Beginnen met jouw MDM traject?

Een goede voorbereiding is belangrijk. Hierbij is het belangrijk om overwegingen mee te nemen voordat je investeert in Master Data Management. – Stel haalbare en heldere -SMART- doelen op: deze doelen moet je kunnen volgen en meten – Wat is de juiste aanpak? Wat zijn de opties? Ga je voor een agile of lineaire benadering? – Afstemmen: wat is het doel van het bedrijf en komt je plan hiermee overheen? Deze afstemming is belangrijk omdat je zo eventuele obstakels kunt belichten – Een businesscase bouwen: bij een dergelijk traject zijn veel factoren en personen betrokken. Het is dan ook belangrijk om een businesscase op te bouwen

Data Governance en het MDM Maturity model

Wat is Data Governance?

Data Governance is niet in één zin of in één woord te beschrijven. Het gaat niet enkel om data, maar het betreft een combinatie van procedures, regels, mensen en technologieën. Het bedrijf waar je werkzaam bent heeft een enorme berg data dat klaar ligt om gebruikt te worden. Deze data kun je dan ook perfect inzetten om inzichten op de doen voor het bedrijf. Hoe doe je dat? Met een Data Governance programma. Data Governance programma’s verschillen van elkaar, maar hebben over het algemeen dezelfde missie: naleving afdwingen en bewaken, problemen oplossen en regels maken, verzamelen en gelijktrekken. Een data strategie is nodig om de gebruikte, gedeelde, beheerde, bewaarde en verzamelde data te verbeteren.

MDM maturity model

Het MDM maturity model is ontwikkelt voor organisaties zodat ze begrijpen waar ze aan toe zijn in hun MDM reis. Het model wordt onderverdeeld in 5 belangrijke gebieden: 1. Data Maintenance 2. Data Utilization 3. Defining a data consolidation plan 4. Defining a data strategy 5. Profiling data sources Deze data management gebieden worden weer onderverdeeld in vier maturity levels: 1. Marginal 2. Stable 3. Best Practice 4. Transformational Samen ben je verantwoordelijk om alle data binnen het bedrijf zo optimaal mogelijk in te zetten. Het is aan de IT professionals binnen het bedrijf de taak om deze data zo efficiënt mogelijk te beheren. Wil jij alle beginselen van Master Data Management eigen maken en een solide basis voor MDM neerzetten in een organisatie? Kies dan voor de fundamentals Master Data Management training. In deze training leer je meer over de kenmerken van MDM, verschillen van andere data, het belang van een goede inrichting en de relatie met datakwaliteit en data governance.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen