Wat is Java en hoe werkt het?

Maxime Lambregts
·
06/11/2019

Java, niet te verwarren met Javascript, is een programmeertaal waarmee je software maakt voor meerdere platforms. Het werkt volgens het write once, run anywhere -WORA- principe. Ben je benieuwd naar de structuur , het WORA principe en de code van Java? Lees dan verder!

Wat is Java?

Java is een zogeheten general-purpose programeertaal. Dit houdt in dat de taal voor meerdere operating systems, zoals Windows en Linux, gebruikt kan worden. Met het write once, run anywhere -WORA- principe zorgt het ervoor dat je slechts één keer je programma hoeft te schrijven. Java zorgt er namelijk zelf voor dat de code correct wordt geconverteerd naar het operating system waarop de code draait. Maar hoe kan Java op ieder operating system runnen? Dat gebeurt als volgt: de Java Virtual Machine, de JVM, compileert de code naar bytecode. Deze -Java- bytecode is in staat om op alle combinaties van operating system en hardware te runnen, zonder dat de Java runtime significant verandert. Andere programmeertalen veranderen code naar een binair file. Dit maakt ze platform specifiek en dus heeft Java een voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld C++.

Java code

Om Java developer te worden zul je uiteraard iets af moeten weten van de structuur van Java. De Java code is immers waarmee je aan de slag gaat. Java werkt met classes, hiervan is eentje altijd public en de rest van de classes zijn private. Hieronder zie je de opzet van deze classes: Alles in Java bestaat uit objects en een class is een soort blauwdruk van zo’n object. Een Java method, of meerdere methods, is wat er in een class zit. Deze methods bevatten instructies. Deze instructies zijn vergelijkbaar met functies in andere programmeer talen en de classes van Java zijn de variabelen en operators van andere talen. De instructies zitten altijd tussen de accolades van de class, zoals in de figuur hieronder: Zo zie je dat Java redelijk wat paralellen heeft met bijvoorbeeld Python of C. Echter zijn de talen uiteraard zeer verschillend, maar voor een beginnend programmeur zou je het zo kunnen omschrijven. Eén van de voordelen van de manier waarop Java is vormgegeven is dat de code robuust is. Dit houdt in dat de code geen referenties naar externe data bevat. Java is tevens in staat om de integriteit van de Java objecten direct te controleren. Dit voorkomt errors in de code en dit voorkomt dat je programma niet meer werkt wanneer er externe data verdwijnt.

Download Java

Aangezien Java zo veel gebruikt wordt is het essentieel dat je Java download voor je computer. Niet alleen voor het programmeren straks, maar vooral zodat andere applicaties op je computer kunnen draaien. Het is aan te raden om Java 64 bit te downloaden, dit staat meestal in de specificaties op de website, gezien de snelheid en de comptabiliteit met de meeste computers. Vervolgens is het installeren van Java een eitje. Zorg er wel voor dat je regelmatig naar een Java update zoekt zodat je nooit tegen programma’s loopt die niet werken omdat je een verouderde versie hebt. Dat zou immers zonde zijn.

Java training bij Master it Training

Natuurlijk ben je er na deze blog nog niet als echte Java Developer, daarvoor heb je een goede training nodig. Gelukkig biedt Master it Training zeer goede Java trainingen aan middels de Active Learning methode. Bij deze methode leer je actief en alleen wat je nodig hebt. Zo haal jij het optimale uit jouw Java training. Een goede training om mee te beginnen is de training Java SE 8 Programmer 1 The Fundamentals. Deze legt je de basis uit van programmeren in Java SE 8. Daarop voortbordurend is de training Oracle Certified Professional Java SE 8 Programmer. Deze duikt met jou de diepte in over Application Programming Interfaces en de kernfuncties van Java. De combinatie van deze trainingen maakt je een zeer waardevolle Java programmeur. Daarnaast kun je als vervolgtraining de training Java SE 8 Object Oriented Analyse en Design met UML volgen. Deze training leert je om UML Java systemen te analyseren. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet, wees dan niet bang. Wij hebben experts die voor je klaar staan op het nummer 040 23 23 390, of je kunt mailen naar info@master-it.nl. Hier kun je advies inwinnen voor de beste Java training voor jou.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen