Wat is een SQL Server?

Sascha Scholte
·
30/04/2017

Microsoft SQL Server is een Relational Database Management System -RDBMS-, welke veel gebruikt wordt in het bedrijfsleven. Dit omdat Microsoft SQL server ondersteuning biedt aan analytische systemen, transactie processen en business Intelligence -BI- en een van de marktleiders is op het gebied van databases. Microsoft SQL Server is gebouwd op SQL, een veel gebruikte programmeertaal in het beheren van databases. Er zijn al meer dan 10 verschillende versies van Microsoft SQL Server gelanceerd en waar de eerste versies nog een focus hadden op afdelings- en werkgroepsgebruik, zijn de moderne versies heuse Enterprise-class RDBMS met een concurrerende positie in de markt. De laatste versie van Microsoft SQL Server is volledig in lijn met de strategie van Microsoft: “mobile first, cloud first”. Sinds de 2016 versie is er de mogelijkheid om de cloud te combineren met on-premises systemen om op die manier IT kosten te kunnen reduceren. Eveneens heeft de 2016 versie voor het eerst de mogelijkheid om het analyseren van big data te ondersteunen doormiddel van SQL Server R Services. Hierdoor kunnen applicaties gebruikt worden die geschreven zijn in R en PolyBase. In eerdere versies werd er bijvoorbeeld al Always On toegevoegd, een technologie om te zorgen dat de server zo vaak mogelijk beschikbaar is en dat problemen zo snel mogelijk opgelost kunnen worden. Ook werd er in eerdere versies al In-Memory Online Transaction Processing -In-Memory OLTP- geïmplementeerd, zo kan er voor deze online transactie processen gebruik gemaakt worden van data in moderne geoptimaliseerde systemen in plaats van standaard disk-based systemen.

SQL Server structuur

De basis van SQL Server is een tabel structuur waarbij de rijen de primaire functie vervullen. Deze rijen verbinden dataelementen in verschillende tabellen met elkaar om te voorkomen dat data op meerdere plekken op de server opgeslagen hoeft te worden. Deze techniek biedt ook de waarborging van de betrouwbaarheid waarbij de ACID Properties; autonomie, consistentie, isolatie en duurzaamheid. Het belangrijkste onderdeel van de Microsoft SQL Server is de Database Engine, deze regelt de dataopslag en het verwerken en beveiligen ervan. De Database Engine bestaat uit een relatie en een opslag gedeelte. Onder de database engine bevindt zich het SQL Server Operating System -SQLOS-, voorbeelden van taken van dit systeem zijn het inplannen van taken en het afschermen van data om tegenwerkende updates te voorkomen. Boven de Database Engine zit de interface laag, deze faciliteert de vraag en antwoord werking van de database met zijn gebruiker.

Het gebruik van Microsoft SQL Server

Met SQL Server biedt Microsoft een groot aanbod van datamanagement, Business Intelligence en analyse. Er zijn twee typen van gebruiksmaterialen voor een gebruiker. Voor de database ontwikkelaar zijn SQL Server Data Tools belangrijk. Voor het gebruiken, observeren en regelen van de databases is er de SQL Server Management Studio. Er zijn 4 edities van Microsoft SQL Server beschikbaar, hiervan zijn er 2 gratis. De eerste gratis editie is een volwaardige ontwikkelaarseditie en de tweede is een kleine editie welke geschikt is voor een database tot 10GB. Als er meer dan 10GB geheugen nodig is biedt Microsoft een editie tegen betaling die zowel in een standaard als een beperkte versie verkrijgbaar is. Hierbij zit er verschil in bijvoorbeeld het aantal Processor Cores en de geheugengrootte.

Is SQL Server wel veilig?

SQL Server heeft een hoge kwaliteit beveiliging doormiddel van 3 verschillende technieken. Ten eerste kan encrypted data bewerkt worden, zonder dit eerst te decrypten. Ten tweede beschikt SQL Server over row-level beveiliging wat ervoor zorgt dat data in de rijen beheert kunnen worden. De derde is dynamic data masking, dit zorgt ervoor dat gevoelige data automatisch verborgen is voor gebruikers zonder volledige toegang. Naast deze drie belangrijke aspecten maakt SQL Server ook nog gebruik van onder andere Transparent Data Encryption en Fine-Grained Auditing.

Ik werk al met Azure, kan ik dat handig combineren?

De meeste functies van SLQ Server worden ook ondersteund door Azure SQL Database, dit is een cloud database die evenals de SQL Server gebouwd is op de SQL Server Database Engine. Ook kan er via SQL Server on Azure Virtual Machines -VM- gebruikt worden om SQL Server te gebruiken in combinatie met Azure. VM wordt voornamelijk gebruikt om on-premises SQL Servers te verlengen naar de cloud en Azure SQL Database is speciaal ontworpen voor nieuwe applicaties die volledig in de cloud werken. Ook bied Microsoft Azure SQL Data Warehouse, dat is gebaseerd op een Massively Parallel Processing -MPP- toepassing van SQL Server.

Hulp nodig?!

Klinkt dit allemaal nogal ingewikkeld? Geen paniek! Om te zorgen dat jij straks aan de slag kunt met SQL Server heeft Master it Training de oplossing voor jou! Master it biedt namelijk veel verschillende trainingen die ervoor zorgen dat jij alle benodigde kennis en ervaring hebt om aan de slag te kunnen. Om jouw kennis en kunde vast te stellen en deze aan -potentiele- werkgevers te kunnen laten zien heeft Microsoft een certificeringssysteem. Met het succesvol afronden van examens kan je certificaten halen die waardevol zijn voor jou en jouw werkgever! Ja! Ik wil meer informatie over SQL Server trainingen.

SQL Server certificering

Een certificering haal je het effectiefste via de CertificeringsPas, met deze pas koop je in een keer alle trainingen en examens om dat felbegeerde certificaat binnen te slepen. Afhankelijk van jouw wensen -en de wensen van je baas- zijn er heel veel mogelijkheden, zo bieden we onder andere de volgende certificeringspassen aan: Microsoft MCSA Certificering SQL Server 2012, Microsoft MCSA Certificering SQL 2016 Business Intelligence Development, Microsoft MCSA Certificering SQL 2016 Database Administration, Microsoft MCSA Certificeren SQL 2016 Database Development. De Microsoft Certificeringen in een overzicht zien? Vraag dan onze handige Certificeringspostergratis en vrijblijvend aan. Liever gepersonaliseerd advies ontvangen? Wij denken graag met je mee.

Chat met ons

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen