Wat is data science?

Soraya Vogelzang
·
01/10/2018

Data science is een methode om data te transformeren tot waardevolle bedrijfsstrategieën. Het is een middel om gedegen beslissingen te nemen om winst te verhogen, het verbeteren van de customer journey en kansen te spotten… er is nog veel meer. Wat is data science precies? Lees vooral verder als je dit wilt weten en de stortvloed aan data wilt managen.

Wat is data science?

Data science, of wel datawetenschap, is een methodiek om inzichten te verzamelen uit -semi- gestructureerde, voornamelijk verzameld uit databases en ongestructureerde data. Ongestructureerde fata omvat data die uit niet-gespecificeerde formats wordt verzameld.Dit kan van alles zijn zoals een video, afbeeldingen, social media of zelfs mails en Word-bestanden. Organisaties zetten data science in om de status van bedrijfsdoelen nader te analyseren. Dit uit zich in diverse vormen om de omzet te laten groeien en kosten te reduceren. Denk bijvoorbeeld aan productontwikkeling, het opsporen van bottlenecks in de productie en customer experience optimalisatie. Data science is een goede innovatieve manier om economische voorspellingen doen. Wat heb je aan grote hoeveelheden data als je er niets mee doet? Zonde om dit te laten liggen.

Verschil tussen een data analist en data scientist

Data-analyse en data science gaan hand in hand. Een data-analist gaat op zoek naar datastromen, verwerkt deze en identificeert correlaties en patronen en rapporteert deze. Een data-analist verzamelt inzichten en maakt organisaties bewust van de huidige stand van zaken. Een data scientist gaat verder dan het identificeren van de trends. De data scientist duikt nog dieper in de materie en maakt berekeningen om voorspellingen te doen over de toekomstige ontwikkelingen in een organisatie. Een data scientist beschikt ook over programeerskills. Zo houdt hij of zij zich ook bezig met het evalueren van de huidige modellen en het bouwen aan nog beter voorspellende algoritmes.

En wat nou als je een data science vs big datavergelijking doet?

Big data omvat alle mogelijke datasets uit een organisatie. Zoals hierboven beschreven gaat dit om gestructureerde data en ongestructureerde data. Om gestructureerde data te verzamelen heb je veel expertise nodig. Data scientisten werken met diverse hoeveelheden data. Big data is echter hun specialiteit, iets waar een data-analist zich vaak minder op richt. Vaak geldt hoe meer data er is beschikbaar is, des te meer parameters er opgenomen kunnen worden in de modellen en je dus nog grondigere beslissingen kan nemen. Data science en big data gaan dus ook hand in hand.

Is data science interessant voor jouw organisatie?

Of data science geschikt is voor jouw organisatie hangt af van waarvoor het wordt gebruikt. Data science kan een organisatie helpen met het bouwen van tools om hardware verstoringen te voorspellen, waardoor de organisatie onderhoud kan uitvoeren en ongeplande downtime kan voorkomen. Marketingtechnisch kan het bijvoorbeeld voorspellen hoe populair bepaalde producten zullen zijn en welke nieuwe producten een interessant zijn om toe te voegen aan het assortiment. De mogelijke economische en operationele prognoses die gemaakt kunnen worden met data zijn gigantisch.

Data science tools

Er is een groot scala aan data science tools. De meest voorkomende tools zijn SQL, Java, Python, Microsoft R en HD Insight. Deze worden gebruikt voor een breed scala aan data-gerelateerde activiteiten. Denk aan het opschonen van data en het maken van analyses door middel van statische methodes. Machine learning en artificial intelligence komen daar steeds vaker aan te pas. Je hebt echt tools nodig wil je diepgaande modellen kunnen bouwen. Visualisatie tools spelen een grote rol. Enkele voorbeelden zijn Power BI en Tableau, maar ook Python hoort in dit rijtje thuis. Deze tools zijn geweldig om data mee te presenteren aan het management. Vanuit organisaties wordt de vraag steeds groter om dit soort tools te kunnen beheersen. Steeds vaker willen zij goed op de hoogte gehouden worden.

Jouw data science skills boosten? Volg een data science training!

Data science is een grote evolutie. Heb je zojuist een data science opleiding afgerond en wil jij je verdiepen in data science? Of ben jij een professional die nog beter wil worden in zijn vak? Dan bieden we je diverse data science cursussen aan om jouw skills naar de next level te brengen. Wij van Master it Training kunnen je op verscheidene vlakken helpen. Train bijvoorbeeld je skills in het ontwikkelen van SQL-databases, of word oppermachtig in Python en Java. Met de training Analyzing Big Data with Microsoft R -Trainingscode 20773- leer je hoe je big data sets kan verwerken in Microsoft R en hoe je R kan gebruiken in andere data-omgevingen zoals een SQL server. Wil je werken met Microsoft HD Insight dan is de training Performing Data Engineering on Micosoft HD Insight -Trainingscode 20775- perfect voor jou! Ook hier leer je om te gaan met het verwerken van big data. Aan de slag met Machine learning? Dan de Training Perform Cloud Data Science With Azure Machine Learning -Trainingscode 20774– de training die je zoekt. Deze training is ook handig als je machine learning wilt inzetten bij big data tools zoals Microsoft R en HD Insight. Zo kan je elke data science klus aan. Wanneer je de data science tool al tot in de puntjes beheerst, assisteren we je met de groei in kennis van visualisatie tools. Bekijk nu alle Power BI- en Tableau-trainingen.

Onze lesmethode Active Learning vergroot ook jouw analytisch vermogen

Wanneer je traint bij Master it Training, krijg je les via onze wetenschappelijk bewezen onderwijsmethode Active Learning. Door onze praktijkgerichte methode leer je direct als je stof in te zetten, waardoor je brein maximaal wordt geprikkeld problemen op te lossen. Dit is natuurlijk enorm bevorderlijk voor je analytische vaardigheden. Je zit in klassen van maximaal 8 cursisten waardoor je ook veel tijd krijgt om te sparren met onze ervaren gecertificeerde trainers. We weten dat jij een druk leven hebt, waardoor het soms lastig is om achtereenvolgend trainen kan volgen. Daarom is het bij Master it Training mogelijk om je training flexibel in te plannen. Wat houd je dus nog tegen? Schrijf je nu in en over een paar dagen ben jij de expert!

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen