Wat is Citrix?

Robert van Dongen
·
18/07/2016

Met Citrix en in combinatie met o.a. Windows Terminal Server is het mogelijk om Windows applicaties centraal aan te bieden aan werknemers, waardoor het niet meer nodig is om applicaties lokaal geïnstalleerd en geconfigureerd te hebben. Het Citrix ICA protocol stuurt alleen scherminformatie naar de terminal van de gebruiker.

Hoe werkt Citrix?

Citrix simuleert een Windows-omgeving op het scherm van de gebruiker met behulp van zogenaamde Citrixsessies, terwijl de applicaties eigenlijk op een centrale server draaien. Als gebruiker stuur je toetsaanslagen en muisklikken naar de server, waarna je scherminformatie terug ontvangt van de server. Citrix is in feite dus een terminal systeem -zoals M$ of Remote Desktop- en alle data staat dan ook alleen op de server. Bij het eerste gebruik installeer je een soort lokale ICA-cliënt op je PC, waarna je altijd en overal gebruik kunt maken van de Windows applicaties die jij voor de werk nodig hebt.

De Citrix componenten

Hoewel het Citrixpakket uit een hoop componenten bestaat, zijn voornamelijk de onderdelen XenApp en XenDesktop belangrijk. XenApp zorgt ervoor dat applicaties geïsoleerd worden van de onderliggende OS en andere applicaties en streamt deze naar een speciale omgeving op de device van de gebruiker. Hier is alleen de installatie van de XenApp Reciever op het device van de gebruiker voor nodig. XenDesktop heeft een andere toepassing en wordt voornamelijk gebruikt om de mogelijkheden m.b.t. Virtual Desktop Infrastructure -VDI- uit te breiden. Er wordt dus een soort virtual machine op afstand opgezet zonder dat gebruikers resources van de server hoeven te delen. XenApp en XenDesktop ondersteunen allebei de mogelijkheid om locatie en device specifieke veiligheidsconfiguraties in te stellen. Op die manier kan er veilig met data van de zaak gewerkt worden.

De relevantie van Citrix

Naast een aantal veiligheidsvoordelen, bood Citrix zeker in de tijd van tragere internetverbindingen een oplossing om tóch thuis te kunnen werken met applicaties en data van de zaak doordat er alleen scherminformatie doorgestuurd hoeft te worden. Daarnaast is Citrix lange tijd een van de weinige aanbieders geweest die performance met betrouwbaarheid wist te combineren, hierdoor heeft Citrix zich goed kunnen verspreiden binnen het bedrijfsleven en stevig bijgedragen aan de thuiswerkrevolutie. Hoewel tegenwoordig het gebruik van de browser steeds populairder wordt, zullen veel Citrix servers nog lang niet uit gaan. Voor een hoop business cases of andere technische oplossingen is Citrix nog steeds relevant en ook het gecentraliseerd houden van data is een belangrijk voordeel.

Leer de tips en -Ci-tricks!

Bij Master it Training weten wij dat het leren van de tips en tricks van Citrix erg nuttig kan zijn. Vooral het leren opzetten van Citrix servers zal nog lang relevant blijven en daarom bieden wij meer dan 10 verschillende Citrix trainingen aan! Zo kun jij bijvoorbeeld starten met onze training Citrix Virtual Apps and Desktops 7 Administration On-Premises and in Citrix Cloud + examen waarbij je in 5 dagen leert hoe je Virtual Apps en Desktop solutions uitrolt, configureert en nog veel meer dingen. Een andere training die wat meer de diepte in gaat is de training Citrix Virtual Apps and Desktops 7 Advanced Deployment, Troubleshooting, Security and Administration + Examen waarbij je bijvoorbeeld leert hoe je geavanceerde administration concepten kunt implementeren. Voor deze training is echter al flink wat kennis van Citrix nodig. Wil je liever eerst een wat fundamentelere basis over Citrix opbouwen? Kijk dan snel op onze Citrix Overzichtspagina voor alle trainingen en de bijbehorende data. Weten welke training het beste voor jou is? Stel direct je vraag in de chat.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen