Wat is Citrix Workspace?

Noelle van Sprang
·
02/08/2020

Citrix staat natuurlijk al jaren bekend als marktleider op het gebied van virtuele desktops, en de Citrix Workspace moet hier de volgende stap in worden. In deze blog leggen we je uit wat deze Workspace precies inhoudt. Veel softwarebedrijven zijn de afgelopen jaren enorm aan het innoveren. Bij Citrix uit zich dit in de Unified Workspace. De bedoelding van Citrix Workspace is dat alle diensten van de organisatie feilloos op elkaar moeten gaan aansluiten in één coherente, digitale werkomgeving. Deze digitale werkplek moet voor iedereen op elk apparaat makkelijk te bereiken zijn. In het kort wilt dit zeggen dat de Citrix Workspace een volledig geïntegreerde digitale werkplek is, waarin de applicaties vanuit verschillende clouds op elk apparaat te benaderen zijn. In de Workspace kun je onder andere SaaS-applicaties, Windows-applicaties, webapplicaties en data vinden. Voor dit alles hoef je slechts één keer in te loggen én de Workspace is responsive voor elk formaat scherm. Citrix Workspace is een overkoepelende term voor alle producten die je er kunt afnemen en bestaat uit verschillende componenten. Je kunt het opdelen in Citrix Workspace, Citrix Virtual Apps & Desktops, Citrix Content Collaboration, Citrix Workspace app, Citrix Hypervisitor en Citrix Endpoint Management. Deze onderdelen zijn allemaal met elkaar te combineren om zo de ideale digitale werkplek te creëren.

Citrix Workspace

Dit is de overkoepelende term voor alle nieuwe producten bij elkaar. Citrix Workspace bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Applicaties -bijvoorbeeld: SaaS, lokaal geïnstalleerde Windows-applicaties en mobiele apps-
  • Apparaten -bijvoorbeeld: laptops, smartphones en pc’s-
  • Content -bijvoorbeeld: on-premises en Cloud-
  • Analytics -waarmee alle gebruikersdata, content en apps te monitoren zijn-
  • Hier omheen zit nog een digitale securitylaag. Deze ‘buitenrand’ moet indringers tegenhouden.

Citrix Virtual Apps & Desktop

Voorheen werd dit de XenApp en XenDesktio genoemd. Omdat Citrix Virtual Apps & Desktop zogezegd de virtualisatie van applicaties en desktops is, wordt het mogelijk gemaakt om je medewerkers vanuit elke locatie te laten werken. De software is traditioneel en als cloudservice beschikbaar. De grootste ontwikkeling hierbij zijn de nieuwe, virtuele desktops die Citrix in samenwerking met Azure wil gaan aanbieden.

Citrix Content Collaboration

Met de Citrix Content Collaboration wordt het voor bedrijven mogelijk om op een veilige manier bestanden te versturen vanuit verschillende omgevingen -bijvoorbeeld vanuit een desktop of mobiel-. Het wordt zo dus makkelijker om bestanden te synchroniseren en delen tussen verschillende groepen. Je zou het eigenlijk kunnen zien als een soort Dropbox voor de zakenwereld. Een groot voordeel van Citrix Content Collaboration is dat je het makkelijk kunt combineren met o.a. Citrix Virtual Apps & Desktops. Ook is het goed te combineren met andere applicaties van derde partijen, zoals verschillende softwareproducten van Microsoft. Volop integratiemogelijk heden dus!

Citrix Workspace app

Met Citrix Workspace hebben teams direct toegang tot de apps en data vanuit één interface. Inloggen wordt makkelijk gemaakt door middel van de zogeheten ‘single sign-on’, hiermee log je één keer in en zo hoef je dus niet meerdere -ingewikkelde- gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. Daarnaast kunnen SaaS-applicaties en nieuwe devices makkelijk worden toegevoegd.

Citrix Hypervisitor

Voorheen werd Citrix Hypervisitor ‘XenServer’ genoemd. De tool is leidend op het gebied van virtualisatiebeheer dat geoptimaliseerd is voor infrastructuren die onder andere gebruik maken van desktop en applicatievirtualisatie. Citrix Hypervisitor is met name interessant voor het beheren en deployen van Citrix Virtual Apps & Dekstops.

Citrix Endpoint Management

Voorheen werd deze tool ‘XenMobile’ genoemd. Citrix Endpoint Management maakt het mogelijk om verschillende devices binnen een organisatie in te stellen en te beheren. Zo kun je bijvoorbeeld jailbroken devices blokkeren of de wifi-instellingen aanpassen. Daarnaast is het mogelijk om gecontroleerde updates uit te voeren en applicaties in één keer uit te rollen. Ook de integratie met de rest van de Citrix Workspace suite is bijzonder uitgebreid.

Citrix Workspace bij Master it Training

Al met al mag het wel duidelijk zijn dat Citrix Workspace het credo ‘Any app, any user, any device’ naleeft. Met deze nieuwe Workspace lijken ze zich dan ook voornamelijk op een nieuwe generatie te richten. Meer weten over Citrix Workspace? Bij Master it Training hebben we verschillende trainingen die interessant voor je zijn! Zo kun je kiezen voor de Citrix Virtual Apps and Desktops 7 Administration On-Premises and in Citrix Cloud of de Citrix Virtual Apps and Desktops 7, App Layering, and WEM Administration -Fast-Track- training. Beide trainingen zijn onderdeel van de Digital Workspace -Virtualization- certificeringen. Deze certificeringen zijn gericht op het design, deployment & management van Virtual Apps en Desktop oplossingen.

Bij Master IT leer je alleen wat je echt nodig hebt.
Certificeringen Trainingen
Beste lesmethode
Kleine klassen
Flexibel inplannen
Leer wat jij nodig hebt
Gerelateerde trainingen